Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, 1993michal napisał:

macie jakieś doświadczenia z wcześniejszym lub późniejszym odchwaszczaniem jesienią? jak jest lepiej? mam zamiar dać 0.5l cezaro i nie wiem czy robić juz czy maksymalnie przedłużać. pszenica w fazie szpilki na dzień dzisiejszy

To nie jest jeszcze ten moment. Większość chwastów musi skiełkować, czyli 2 a nawet 3-liść, wcześniej nie ma sensu.

54 minuty temu, usieq96 napisał:

Czy wie ktoś jak pozbyć się chrzanu? Glifo w jakiejś mega dawce lub coś innego wytępi dziada?

Pryskaj różnymi srodkami na wiosnę, mile widziane np. Chwastoxy. Orka pomoże. Jesienią nie ma szans.

2 godziny temu, bbb131 napisał:

Jeśli chodzi o Cezaro to przeczytajcie etykietę - następstwo roślin.

Florasulam szybko rozkłada się w glebie i jest przeznaczony do zabiegów dolistnych, a dff i flufenacet to podstawa odchwaszczania we większości preparatów, więc nie widzę co miałoby zalegać w tej glebie. Etykieta chroni producenta. 

8 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

dla porownania, co sadzicie o elipris-ie?

Poszedł w tym roku z uwagi na bodziszka. Trochę więcej gram substancji, niż w quelex pak, ale za to tylko 3. Może jakbym dał granstar do standardowych zabiegów wyszłoby to samo, a było ciepło. No i trzeba coś dokładać na samosiewy rzepaku, przynajmniej ten tribenuron. Ja mam wcześnie siane pszenice koło 13 września, więc i zielsko inaczej rosło. 

• Thanks 1

10 godzin temu, Zapracowany napisał:

Chrzanu czy szczawiu polnego?

Chrzanu taki jak do ogórków bo trochę kopałem, rok temu w pszenicy były pojedyncze sztuki. W tym roku w soi już ogromne place z setkami roślin. Miałem siać bezorkowo pszenicę ale boje się, że będzie jeszcze gorzej. Mogę posiać tam nawet jeszcze raz soję i niszczyć to jakoś do maja tylko pytanie jak? Orać w tym roku nie mogę bo zgłosiłem do uproszczonej...

33 minuty temu, usieq96 napisał:

Chrzanu taki jak do ogórków bo trochę kopałem, rok temu w pszenicy były pojedyncze sztuki. W tym roku w soi już ogromne place z setkami roślin. Miałem siać bezorkowo pszenicę ale boje się, że będzie jeszcze gorzej. Mogę posiać tam nawet jeszcze raz soję i niszczyć to jakoś do maja tylko pytanie jak? Orać w tym roku nie mogę bo zgłosiłem do uproszczonej...

Sąsiad miał pastwisko w którym było więcej chrzanu niż trawy zrandapował nie wiem w jakich dawkach wsiał pszenicę i zero chrzanu

8 minut temu, koks85 napisał:

Pryskalem rok temu dawka 0.4l

Zboze w monokulturze, 1szy raz odchwaszczane jesienią. Wyczyściło wszyskto prócz chabra, na wiosnę zrobiłem tribe, na polu żadnego chwasta do zbioru. 

U mnie na niektórych polach przytule puścił i nie wiem dlaczego tylko na niektórych 5 z 16 ha.

12 godzin temu, usieq96 napisał:

Czy wie ktoś jak pozbyć się chrzanu? Glifo w jakiejś mega dawce lub coś innego wytępi dziada?

fluroksypyr i chlopyralid,,,,Ja walcze z topinamburem i po 2 latach glifo brak efektu, te dwie substancje znalazłem jako zwalczające uciązliwą nawłoć która jest z tej samej rodziny co topinambur. Prysnąłem w tym roku i bardzo długo go kręciło ale usechł, zobaczymy czy odrośnie za rok,,,gałęzie wierzby które złapały troche tej mieszanki momentalnie uschły.

roznica w cezaro i bacara trio tkwi w tym 3 skladniku, metrybuzyna i florasulam. zastanawiam sie nad tym, bo metrybuzyny w bacara idzie 40-45 g, gdzie w soi idzi 250 -300 i nie zawsze dziala. mysle, ale sie nie znam, ze to taki symboliczny dodatek, dlatego moze florasulam bedzie lepszym uzupelnieniem.

3 godziny temu, ziomal_one napisał:

Florasulam szybko rozkłada się w glebie i jest przeznaczony do zabiegów dolistnych, a dff i flufenacet to podstawa odchwaszczania we większości preparatów, więc nie widzę co miałoby zalegać w tej glebie. Etykieta chroni producenta. 

Poszedł w tym roku z uwagi na bodziszka. Trochę więcej gram substancji, niż w quelex pak, ale za to tylko 3. Może jakbym dał granstar do standardowych zabiegów wyszłoby to samo, a było ciepło. No i trzeba coś dokładać na samosiewy rzepaku, przynajmniej ten tribenuron. Ja mam wcześnie siane pszenice koło 13 września, więc i zielsko inaczej rosło. 

Jaka jest maxymalna dawka florosulam na hektar. Mam fundamentum i axial pak.

26 minut temu, rocco0987 napisał:

fluroksypyr i chlopyralid,,,,Ja walcze z topinamburem i po 2 latach glifo brak efektu, te dwie substancje znalazłem jako zwalczające uciązliwą nawłoć która jest z tej samej rodziny co topinambur. Prysnąłem w tym roku i bardzo długo go kręciło ale usechł, zobaczymy czy odrośnie za rok,,,gałęzie wierzby które złapały troche tej mieszanki momentalnie uschły.

topinambur skąd na polu się wziął?

• Haha 1