Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

W weekend nie pryskalem, bo jednak wiatr był trochę za mocny, a pokazywali na ten tydzień względna pogodę. No i dziś mam pryskać. Wstaję rano - elegancko widać w nocy pokropiło, wiaterek delikatny, 12st. Dojeżdżam do domu, a tu pada..no może za dużo powiedziane, ale kropi i niebo zaciągnięte. Trochę poczekam, mam nadzieję, że przestanie i będzie można spokojnie popryskac.

Pszenica zaczyna szpilkować, ale znowu jest sucho i deszczu przez kolejny tydzień nie widać. CTu + DFF zadziała w takich warunkach czy czekać na wilgoć, ale jednocześnie przesuwać na kolejne liście rozwojowe. Z doświadcznia wiem, że im poźniej tym gorzej zwalcza przytulie, ale sucha ziemie też nie pomaga w doglebówce.

4 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Przy zabiegach w tej fazie niezbyt szkodzi deszcz taki, nawet można powiedzieć ze pomaga. 

Wyjechałem prosto jak tylko przestało padać. To ja nie wiem, czy to tylko kolo domu mi padało, czy o co chodzi - miejscami ziemia czarna jakby ulewa przeszła przed chwilą, zaraz obok kompletnie sucha, jeszcze dalej gdzie zboże (w rowku) mokre, a po wierzchu sucha. Zobaczymy. Pierwszy raz pryskalem bardziej z myślą o doglebowym działaniu. Co prawda z paroma chwastami mam problem, także i tak na wiosnę zakładam poprawkę. Ale może choć trochę gówna załatwi. Generalnie to narazie tam mało co powschodzilo, gdzie rano rozmawiałem ze znajomym, który siał po mnie, to mówił że wczoraj pryskał, bo jak poszedł na pole, to murawa. Na pierwszym foto prawy górny róg - tak na glinie wschodzi. Wzdłuż jak się stanie, to widać rzadki, ale tak z boku to wyglada jak gola ziemia. Jeszcze żadnego roku te placki nie nadgonily reszty zboża.

No nic, zobaczymy. Tak czy siak popryskane. Sezon zakończony.

IMG_20241022_115437661_HDR_copy_918x1632.jpg

IMG_20241022_105029255_HDR_copy_918x1632.jpg

4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Dzis w nocy byl maly przymrozek ale teraz nadaja noc 8 stopni a kolejna juz znowu 2 to opryskalem dzis. Bedzie git raczej

22 dni od siewu a na polu praktycznie nic nie ma poza pszenica. A takie chwasty przeciez tej bezorce 😂

Też dzisiaj prysnąłem pszenicę expert met + dorzuciłem 5g  granstaru + poprawka robactwa , u mnie nie ma za dużo , ale jak się wejdzie do kogoś kto nie pryskał wcale , to skoczków i innego robactwa oporowo.

10 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Też u was tak raczej słabiutko te pszenice wyglądają jak na tą porę? Siałem po ok 330 szt 25-28 wrzesień ale sucho było więc wschody dopiero po deszczu ok 7-10 październik. Potem zimno i ma dopiero 2-3 liść. I wizualnie rzadko wygląda. Zdjęcie może nie oddaje.

IMG_20241021_131424.jpg

Nie narzekaj ładnie wygląda👍. U mnie na części pola 2 liść a później siana dopiero szpilka wychodzi. Ale jakoś długie te wschody są zimno czy co.

7 minut temu, mysza103 napisał(a):

Też dzisiaj prysnąłem pszenicę expert met + dorzuciłem 5g  granstaru + poprawka robactwa , u mnie nie ma za dużo , ale jak się wejdzie do kogoś kto nie pryskał wcale , to skoczków i innego robactwa oporowo.

Tez dorzuciłem zwyklego cyperkilla. U mnie szedl jakis wynalazek "bat 600" 0,4/ha. W tamtym roku mialem odpowiednik tego "mertil 600" to bylo ladnie. Nawet jednej miotelki

21 minut temu, jezyk_nh napisał(a):

Też u was tak raczej słabiutko te pszenice wyglądają jak na tą porę? Siałem po ok 330 szt 25-28 wrzesień ale sucho było więc wschody dopiero po deszczu ok 7-10 październik. Potem zimno i ma dopiero 2-3 liść. I wizualnie rzadko wygląda. Zdjęcie może nie oddaje.

IMG_20241021_131424.jpg

Ja sialem 1 pazdziernika na 1-2cm bo mialy byc deszcze. Ale wilgoci i tak mialem w opor a zasialem plytko aby nie zaklepalo no i przyszło 3 dni deszczu to po tygodniu juz bylo widac rzadki ze szpileczek. Ale od tamtego czasu ciagle zimne noce i ma dopiero 2 liscie. Ale od jutra juz noce ponad 5 stopni wiec powinna ruszyc. W dolku za wiatrem gdzie cieplej to jest jakby tydzien wczesniejsza 😂

43 minuty temu, dami8 napisał(a):

Pszenica  zasiana na nowej dzierżawie. Zawsze pryskalem od chwastów wiosna  i było  ok. Teraz widzę że jest od cholery chabra. Czym najlepiej  to teraz zwlaczyc jesienią? 

U mnie też. Ale zastanawiam się czy odpuszczać czy pryskać. I w sumie się waham

44 minuty temu, jezyk_nh napisał(a):

IMG_20241021_131424.jpg

Jeśli powschodziła 10 pazdziernika i ma w tej chwili 2-3 liście to chyba raczej rośnie rewelacyjnie skoro w 12 dni zrobiła 3 liście . Moja też ma 3 liście , siana podobnie jak u ciebie 27-28 wrzesień w dobrych warunkach i pokazała się na wierzchu  6-7 pazdziernika , więc nie masz o co rozpaczać , choć po zdjęciu maja wygląda dużo lepiej , ale zdjęcie może tak zrobione że nie oddaje tego jaka jest 

No w sumie racja... 3 liscie w 12 dni to faktycznie leci na rekord w rozwoju 👀 bo u mnie wychodzi, ze 2 liscie w 22 dni😂 ale ponad tydzien z przymrozkami praktycznie dzien w dzien i tak wychodzi. Teraz juz nadaja noce powyzej 5 stopni to bedzie rosnac

Edytowane przez kamil800

Posiałem pszenicę na nowej działce. Po żniwach pH było 5,3. Wysiałem 4t nordcalku standard cal i 1,5t radkowitu zwykłego zaraz po żniwach, poszedł gruber, głębosz i za 3 tygodnie orka pod pszenicę. Teraz pszenica jest prawie 2 tygodnie od odchwaszczenia expert met + dff. Mam pytanko - czy warto teraz siać jeszcze wapno granulowane na wierzch? I drugie pytanie - jeżeli tak to czy nie zakłóci to działania doglebówki?