Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dopiero na polu jakas nadzieją jeszcze jest może jakieś 30 procent chyba będzie zaczynać się krzewić zdjęcie a plantacja też na zdjęciu 

IMG_20241106_153437.jpg

IMG_20241106_152238.jpg

1 minutę temu, alfa napisał(a):

Byłem dopiero na polu jakas nadzieją jeszcze jest może jakieś 30 procent chyba będzie zaczynać się krzewić zdjęcie a plantacja też na zdjęciu 

IMG_20241106_153437.jpg

Przenieś do galerii

IMG_20241106_152238.jpg

Przenieś do galerii

2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Gdyby nie było wymogu unijnego to i tak robiłbym bezorke. A przejazdów mam tyle, bo mam jeszcze słaby sprzęt, gdybym miał typowego bezorkowcaa to pewnie mógłbym ograniczyć przejazdy. Ja bezorki nie robię bo unia chce, tylko po to żeby zwiększyć pruchnice w glebie i pojemność wodną. Każdy robi jak uważa i jak mu lepiej odpowiada.

Było gdzieś nagranie jak jakaś mądra głowa się wypowiada ze próchnica odbudowywuje  się 1cm na 1000 lat (a może 2 cm) tak że ta uprawa na zwiekszenie próchnicy ma wpływ może w przedziale setek tysiecy lat. Oczywiscie tak jak piszesz każdy robi jak mu odpowiada, np ja jakbym miał robić tyle przejazdów na 50 działkach to robota do lutego a zużycie ciągników nie do odrobienia z pola,,, wjeżdżam pługiem za tym uprawaowo siewny na wirniku i rędzina zasiana,sumarczynie tak do 2h hektar.

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

cala ta unia to jakies nieporozumienie. Dodaja doplate do bezorkowego uprawiania pola, ale zeby to doprawic chlopak musial 4 razy : mulczer, tlarzówka, trzybelkowiec, talerzowka - a potem jeszcze agregat uprawowo-siewny pewnie na talerzówce. czyli 5 przejazdow agragtami. na szczescie ostatni polaczony. Mozna byloby zaorac, wjechac agregatem, by uprawic po orce, chyba ze orka z walem, umnie to wystarczylo , by potem wjechac agregatem uprawowo-siewnym. Mozna byloby talerzowka przejechac przed orka, a mulczer to luxus. Zalużmy wersje premium:mulczer, orka z walem i siew agregatem upr-sienym. 3 przejazdy! no ale mamy ekologie, slad weglowy jaki pozostawia po sobie czlowiek , trzeba to ograniczac. Wiec doplacaja do dodatkowych 2 przejazdow , by bylo bezorkowo. Jakiniowcy tez pozostawiali slad weglowy - tam gdzie sie zalatwiali. moze teraz lepiej pszenica rosnie:)))))

Tak... Najlepiej jeszcze zaorać na 30 cm z przedpłużkami, wj***ć resztki po kuku na dno bruzdy i niech tam butwieją do kolejnej orki 😆  Nie ma lepszego sposobu na rozkład resztek, niż zrobić z nich mulcz i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby 😎

Edytowane przez boogie7
  • Like 1
  • Thanks 1

No pewnie że z przedpłużkami żeby ładnie zakryło, nie trzeba 30, wystarczy 22-24cm i nie ma żadnego problemu z butwieniem, robota lux. Nawet erozja w zimie powiedziałbym że mniejsza po orce a szczerze sam myślałem że to największy minus orki. Miałem w tamtym roku na prosto zabudowań zostawione nie ruszane i potalerzowane na zime to byle deszcz i glina całą drogą płyneła.

4 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Gdyby nie było wymogu unijnego to i tak robiłbym bezorke. A przejazdów mam tyle, bo mam jeszcze słaby sprzęt, gdybym miał typowego bezorkowcaa to pewnie mógłbym ograniczyć przejazdy. Ja bezorki nie robię bo unia chce, tylko po to żeby zwiększyć pruchnice w glebie i pojemność wodną. Każdy robi jak uważa i jak mu lepiej odpowiada.

Jak pole ma tak wyglądać po bezorce to lepiej talerzowa i pług.

7 godzin temu, ROLOMAZ napisał(a):

Posiałem pszenice bezorkowo po kukurydzy na ziarno. Siew był 28.10, dzisiaj sprawdzałem to aktualnie sytuacja wygląda tak. Woj.Dolnośląskie. 

Będzie coś z tego ?

IMG-20241106-WA0000(1).jpg

Dzisiaj bylem na polu to U mnie jednak trochę większa.  Pewnie różnica 2 dni w siewie robi różnicę 

Tak wygląda po odgrzebaniu gleby

20241106_131756.jpg

3 godziny temu, alfa napisał(a):

IMG_20241106_153437.jpg

IMG_20241106_152238.jpg

Dobra jest , nic nie trza kombinować , a i jakoś głeboko też nie wygląda żeby była zasiana , przynajmniej tak to wygląda , ja u siebie celowo siałem trochę głębiej i według tej u ciebie to wygląda jak by była sporo głebiej zasiana , .

U mnie jest drugi węzeł krzewienia na wysokości ze 3 cm od korzenia , też dopiero ma jedno rozkrzewienie , ale jak się oderwie liść to drugie też już idzie w głębi i do zimy na pewno 3 będzie mieć , tyle że u mnie wzeszła pewnie 100% , siana była 300-320 sztuk, i myślę że coś koło tego powinno być , jak na tą chwilę mógłbym powiedzieć że pszenice mam ideał 

Zrobię ci jutro zdjęcie wyrwanej pszenicy to zobaczysz jak ma 2 węzeł krzewienia , bo u ciebie to można powiedzieć że go nie ma wcale 

Przestancie patrzec na to 😂 lepsza taka rzadsza pszenica niz szczota. Wcale klos do klosa nie musi dotykac aby wymlocic 10t/ha ;)

U mnie tak wygladalo po kukurydzy bezorkowo.

Talerzowka i bezorkowy i w to juz zasialem bez problemu. Kukurydza tutaj dala 12,5t/ha.

Pszenica juz zielona, ze nawet nie widac, ze bezorkowo po kukurydzy zasiane. Jak nie zapomne to jutro zrobie zdjecie jak teraz wyglada

IMG_20241001_091738.jpg

Edytowane przez kamil800
  • Thanks 2

24 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Dobra jest , nic nie trza kombinować , a i jakoś głeboko też nie wygląda żeby była zasiana , przynajmniej tak to wygląda , ja u siebie celowo siałem trochę głębiej i według tej u ciebie to wygląda jak by była sporo głebiej zasiana , .

U mnie jest drugi węzeł krzewienia na wysokości ze 3 cm od korzenia , też dopiero ma jedno rozkrzewienie , ale jak się oderwie liść to drugie też już idzie w głębi i do zimy na pewno 3 będzie mieć , tyle że u mnie wzeszła pewnie 100% , siana była 300-320 sztuk, i myślę że coś koło tego powinno być , jak na tą chwilę mógłbym powiedzieć że pszenice mam ideał 

Zrobię ci jutro zdjęcie wyrwanej pszenicy to zobaczysz jak ma 2 węzeł krzewienia , bo u ciebie to można powiedzieć że go nie ma wcale 

Ta akurat płytko jest siana na tamtym polu sytuacja identyczna z tym że dłuższa cześć podziemna i bedzie robic 2 węzeł krzewienia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Mój błąd, miałem źle ustawiony docisk bo we wrześniu pożyczałem siewnik znajomemu który siał na cięższych ziemiach, kompletnie tego nie zauważyłem że poprawiał docisk redlic na mocniejszy no i poszło. Poszło na jakieś 5 - 6cm. Efekt nie musze mówić jaki teraz jest. Dość długo wychodziła. Łodyga jest dość wiotka i przyżółknięta. Pierwszy raz mam taką sytuację. Da się ją chociaż trochę jeszcze odratować czy już nic z tym nie zrobię? 
    • Przez Majster09
      Witam, stosował ktoś roztwór siarczanu amonu pogłównie w pszenicy rozlewając go opryskiwaczem przez dysze do RSM? 
    • Przez ENDRIUROL
      witam
      mam pytanie odnosnie Trojszyka. mam w silosie ok 60t pszenicy i zagladajac do silosa znalazlem zywego. od jutra umnie temperatrury minusowe. nawet pokazuja -12 w nocy(kuj-pom). czy jest pewne ze zdechnie? bo wiadomo ze gazowanie tez kosztuje. prosze o pomoc
    • Przez Adirol
      Witam Forumowiczów. 
      Na zdjęciu poniżej ciekawy przypadek jaki zauważyłem na pszenicy. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak to wygląda?

• Dodaj nową pozycję...
v