Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bardzo duzo zalezy od wieku skaly i od jej zmielenia. fenpropidyna jest zamknieta, mozna ja dodawac tylko w przypadku wystapienia maczniaka. lezy na polce - jesc nie wola. w tym roku chce dac 200 g protiokonazolu, a odpuszczam cyprodynil. doloze tylko cyflux, bo moczniak u nas czesto jest.

Opublikowano
  W dniu 27.11.2024 o 19:58, yacenty napisał(a):

Spróbuj, przekonasz się.

Opryskiwacz już zalany rsm

Rozwiń  

RSM to już miał być rozlany 😎 Teraz co trochę pada, to ładnie idzie w glebę.

W dniu 27.11.2024 o 22:18, Siedzacybyk napisał(a):

wapno magnezowe to stara i twarda skala. bbbb.......b dlugo sie rozpuszcza, jest trudno dostepna dla roslin. jedynie ten drobno zmielony z morawicy, co prawda drogi ale tutaj dostepnosc o wiele wieksza. mozna sobie labolatoryjnie robic badania,one pokaza nawet dobry poziom magnezu, ale czesto jeszcze w warunkach polowych niedostepny przez kolejne 10 lat. ten grubo zmielony dolomit to nawet podrecznym chemicznym ph-odczynnikiem polazal kwasne. pod pszenice kiedys sypalem saletronsan 30 i tam siarki bylo wystarczajaco. w sal 26 jest jej od ch.....y. szkoda kasy na kizeryt. do saletry bym ze 100 kg dolozyl, ale do saletrosanu 26 wolal bym soli w to miejsce posypac 😃

Rozwiń  

Jakie masz wapno magnezowe z Morawicy ?

W dniu 28.11.2024 o 10:14, SawekBraczyk napisał(a):

Ja chyba wezmę na T1 albo Delaro Forte albo Input Triple lub coś podobnego. A dalszą ochronę to będzie się obserwować. 

Rozwiń  

Jeden i drugi to korporacyjny gniot za kupę kasy. Za nieco ponad 150 zł/ha (na chwilę obecną) masz 1l. Wirtuoza Pro, co daje 200 g/ha protio i 50 g. proquinazidu. Litr Inputa, to grubo ponad 2 stówy, a masz 160 g. protio i 40 proquin. Te 200 g. spiroksaminy w Inpucie, to jedynie w przypadku silnej presji mączniaka, gdzie konieczne jest działanie wyniszczające..

Opublikowano
  W dniu 28.11.2024 o 06:41, Agrest napisał(a):

Ja dzwonię do regionalnego przedstawiciela. Przywozi mi pojemniki, laskę Egnera. Pobieram sam i później dzwonię by odebrał.

Pobranie trochę kosztuje to raz, a dwa i tak muszę go wozić by pokazać pola więc bez sensu stać i patrzeć co robi.

Rozwiń  

Regionalnego przedstawiciela z jakiej firmy lub instytucji ?

Opublikowano
  W dniu 27.11.2024 o 22:18, Siedzacybyk napisał(a):

wapno magnezowe to stara i twarda skala. bbbb.......b dlugo sie rozpuszcza, jest trudno dostepna dla roslin. jedynie ten drobno zmielony z morawicy, co prawda drogi ale tutaj dostepnosc o wiele wieksza. mozna sobie labolatoryjnie robic badania,one pokaza nawet dobry poziom magnezu, ale czesto jeszcze w warunkach polowych niedostepny przez kolejne 10 lat. ten grubo zmielony dolomit to nawet podrecznym chemicznym ph-odczynnikiem polazal kwasne. pod pszenice kiedys sypalem saletronsan 30 i tam siarki bylo wystarczajaco. w sal 26 jest jej od ch.....y. szkoda kasy na kizeryt. do saletry bym ze 100 kg dolozyl, ale do saletrosanu 26 wolal bym soli w to miejsce posypac 😃

Rozwiń  

W Morawicy nie ma dolomitu, drobno zmielone, to Radkowice, niby niedaleko Morawicy ale, to inna kopalnia

obraz.png

Opublikowano

kupiłem na doplaty wapno magnezowe z morawicy, pyliste. rok lezalo by przemoklo i zrobilo sie ciezsze. na ph metrze ph 8 w mgnieniu oka. pod palcami jak maka, bo w sumie jest mielone. to grubo jest kruszone, dlatego jest tanie. rozpuszczalnisc latwo sprawdzic, wystarczy wlac do wody ,mieszc i czekac, czekac i mieszac. ten oyl na poiwerzchni drobnego kamienia tez zareaguje, ale jak dlugo musimy czekac, by calosc sie rozpuscila? gdzies czytalem ,ze ok 200 lat rozpiszcza sie taki maly kamyczek. zakladajac ,ze mamy 1 kg pylu z ratkowic, to by ilosc magnezu i wapnia uwolinla sie grubego kamienia w pierwszym roku, musi go byc 3 x wiecej. ja nie kwestionuje, ze nie dziala grubozmielone, ale jego rozpuszczalność jest niewielka. trzeba go wysypac o wiele wiecej by miec to samo co z pylu dolomitowego. rozpuszczalem, mieszalem, badalem, takie wnioski wyciagnalem, ale ja nie jestem wyrocznia, ani nie mam profesjonalnego labolatorium gleboznawstwa 🤔

Opublikowano

Działa, stosowałem u siebie. Owszem, jak leży w wodzie, to może rozpuszcza się długo, ale gleba to także kwasy, mikroorganizmy, wietrzenie, uprawa mechaniczna. Stosowałem to mielone z Morawicy i efekt jest kilka lat. Czasem stosuję zwietrzałą skałę wapienną, którą można u mie bez problemu ukopac i efekt podobny, a koszta mniejsze, no ale na ekoschemat tego nie wpiszę

Opublikowano
  W dniu 28.11.2024 o 12:04, Siedzacybyk napisał(a):

kupiłem na doplaty wapno magnezowe z morawicy, pyliste. rok lezalo by przemoklo i zrobilo sie ciezsze. na ph metrze ph 8 w mgnieniu oka. pod palcami jak maka, bo w sumie jest mielone. to grubo jest kruszone, dlatego jest tanie. rozpuszczalnisc latwo sprawdzic, wystarczy wlac do wody ,mieszc i czekac, czekac i mieszac. ten oyl na poiwerzchni drobnego kamienia tez zareaguje, ale jak dlugo musimy czekac, by calosc sie rozpuscila? gdzies czytalem ,ze ok 200 lat rozpiszcza sie taki maly kamyczek. zakladajac ,ze mamy 1 kg pylu z ratkowic, to by ilosc magnezu i wapnia uwolinla sie grubego kamienia w pierwszym roku, musi go byc 3 x wiecej. ja nie kwestionuje, ze nie dziala grubozmielone, ale jego rozpuszczalność jest niewielka. trzeba go wysypac o wiele wiecej by miec to samo co z pylu dolomitowego. rozpuszczalem, mieszalem, badalem, takie wnioski wyciagnalem, ale ja nie jestem wyrocznia, ani nie mam profesjonalnego labolatorium gleboznawstwa 🤔

Rozwiń  

Stosowany dplomit ponad 30 lat i w próbach glebowych jest OK

Opublikowano

pomału myślę nad T1 w pszenicy co byście polecili zawsze dawałem duet na start w dawce etykietowej ale średnio podoba mi się działanie , chce wydać tak 150-170zl na ha

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 28.11.2024 o 13:13, krilan06 napisał(a):

Na tych 10 arach posiać dynię 😀

Rozwiń  

Jak byś takie coś miał gdzieś na skraju pola to i możesz się bawić w sianie czegoś innego , a tak to leci się na całości jedną uprawą 

W dniu 28.11.2024 o 14:26, Turok napisał(a):

pomału myślę nad T1 w pszenicy co byście polecili zawsze dawałem duet na start w dawce etykietowej ale średnio podoba mi się działanie , chce wydać tak 150-170zl na ha

Rozwiń  

Ja na T1 daje duet na start ( mam z tamtego roku) , na T2 pójdzie protiokonazol +azoksystrobina , i na T3 ewentualnie pójdzie tebu - tanio budżetowo i dobrze

W sumie to wszystko już  mam , trochę tebu muszę dokupić na rzepak 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
  W dniu 28.11.2024 o 09:42, Siedzacybyk napisał(a):

bardzo duzo zalezy od wieku skaly i od jej zmielenia. fenpropidyna jest zamknieta, mozna ja dodawac tylko w przypadku wystapienia maczniaka. lezy na polce - jesc nie wola. w tym roku chce dac 200 g protiokonazolu, a odpuszczam cyprodynil. doloze tylko cyflux, bo moczniak u nas czesto jest.

Rozwiń  

A co planujesz na T2?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez ZenekBezSpodenek
      Witam szanownych forumowiczów, 

Sam kukurydzy nie uprawiam, ale widzę, że sąsiad ostro się przygotowuje do zasiewów i pytanie do państwa; Czy jest szansa, że przypalił mi pszenicę azotem? (w połączeniu z moim N1 na pszenicy wyszedł spory nadmiar ?) Czym to można podratować? Jakieś wskazówki?

• Przez Klakier125
      Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
    • Przez mostwanted1989
      Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14.
    • Przez Rahl93
      Witajcie,
      Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje? 
      Jeśli skasować to co później zasiać? 
      Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.

• Dodaj nową pozycję...
v