Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 30.12.2024 o 09:20, boogie7 napisał(a):

A kto bawi się w tego tygu ceregiele ?  

Rozwiń  

Skoro 10 % do Ciebie to nic 

W dniu 30.12.2024 o 10:31, boogie7 napisał(a):

Z tą tylko różnicą, że z zaoszczędzonymi piniendzami "podzielił" się z przedstawicielem, handlowcem, doradcą, bądź innym naganiaczem..

Rozwiń  

O czym Ty piszesz żaden nagniacz , czym mam sie dzielić , kupuje tam gdzie taniej, z zwrpty nie są zaleny od ceny zakupu , przed sezonem sa jasno określone przez poszczególne koncerny , trzeba tyko zgłosić do nich faktury zakupu, jak ktoś ma 10 ha to może w to sie nie bawi , jak ma 100 albo więcej , to na wakcje sobie uzbiera

Myślałem że masz większą wiedze jak to działa

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
  W dniu 30.12.2024 o 11:43, boogie7 napisał(a):

Pasowałoby zacząć od zapoznania się ze sposobem działania substancji zawartych w tym Duecie. Jeśli któraś z nich działa przeciwko mączniakowi WYNISZCZAJĄCO, to raczej zbędny jest dodatek fenpropidyny 🤔

Rozwiń  

No tak ale jeżeli w Duecie przeciwko mączniakowi jest tylko metrafenon, który działa bardziej zapobiegawczo niż interwencyjnie, a maczniak już szaleje to wydaje mi się ze nie zahamuje go wystarczająco. Fenpropidyna ma wysokie działanie interwencyjne dlatego myślałem o jej dodaniu. Może ktoś już stosowal sam duet i mu zahamował maczniaka dlatego takie moje pytanie.

Opublikowano
  W dniu 30.12.2024 o 13:25, wilkołak napisał(a):

O czym Ty piszesz żaden nagniacz , czym mam sie dzielić , kupuje tam gdzie taniej, z zwrpty nie są zaleny od ceny zakupu , przed sezonem sa jasno określone przez poszczególne koncerny , trzeba tyko zgłosić do nich faktury zakupu, jak ktoś ma 10 ha to może w to sie nie bawi , jak ma 100 albo więcej , to na wakcje sobie uzbiera

Rozwiń  

Dla mnie to nic innego jak oszustwo , chcieli by zrobić promocje to powinni normalnie 5-10% upustu robić przy kasie , a nie kombinowanie , to tak jak np w biedronce jeden towar a 3 ceny , normalna - na kartę - i na aplikację , a do tego jeszcze czwarta  pułapka zastawiona bo małymi literami dopisane limit kilo czy dwa , i wychodzi na to że jeden płaci za produkt 3x drożej niż inny jak nie ma założonej aplikacji , albo nie doczyta co pisze małymi literkami , Oszustwo i naciąganie 

• Like 1
Opublikowano
  W dniu 30.12.2024 o 14:01, maniek0987 napisał(a):
  W dniu 30.12.2024 o 11:43, boogie7 napisał(a):

Pasowałoby zacząć od zapoznania się ze sposobem działania substancji zawartych w tym Duecie. Jeśli któraś z nich działa przeciwko mączniakowi WYNISZCZAJĄCO, to raczej zbędny jest dodatek fenpropidyny 🤔

Rozwiń  

No tak ale jeżeli w Duecie przeciwko mączniakowi jest tylko metrafenon, który działa bardziej zapobiegawczo niż interwencyjnie, a maczniak już szaleje to wydaje mi się ze nie zahamuje go wystarczająco. Fenpropidyna ma wysokie działanie interwencyjne dlatego myślałem o jej dodaniu. Może ktoś już stosowal sam duet i mu zahamował maczniaka dlatego takie moje pytanie.

Rozwiń  

120% wystarczało (2 lata andros się kurzy w magazynku)  żeby nie dodawać fenpropidyny ale nie miałem tak że w momencie podania maczniak już szalał. Jak na koniec grudnia jest już z tym problem to trzeba dodać albo łapać pogodę i jechać z sama fenpropidyną jeszcze przed t1. 

Opublikowano

Teraz masz mącznika ?, pokaz zdjęcie tej pszenicy , pewnie masz ponad 1000 pędów na metrze

/

W dniu 30.12.2024 o 14:28, mysza103 napisał(a):

Dla mnie to nic innego jak oszustwo , chcieli by zrobić promocje to powinni normalnie 5-10% upustu robić przy kasie , a nie kombinowanie , to tak jak np w biedronce jeden towar a 3 ceny , normalna - na kartę - i na aplikację , a do tego jeszcze czwarta  pułapka zastawiona bo małymi literami dopisane limit kilo czy dwa , i wychodzi na to że jeden płaci za produkt 3x drożej niż inny jak nie ma założonej aplikacji , albo nie doczyta co pisze małymi literkami , Oszustwo i naciąganie 

Rozwiń  

Jakby wszystkim z góry opuścili cene , to by z 2 % może zeszła cena , co biedronki , dziś było polowanie na masło na 3 aplikacje , udało się, takie czasy jedni polują na zwierzęte inni na promocje, 5 zł a 9 robi różnice, jeszcze większa satysfakcja 

Opublikowano
  W dniu 30.12.2024 o 16:45, wilkołak napisał(a):

Teraz masz mącznika ?, pokaz zdjęcie tej pszenicy , pewnie masz ponad 1000 pędów na metrze

Jakby wszystkim z góry opuścili cene , to by z 2 % może zeszła cena , co biedronki , dziś było polowanie na masło na 3 aplikacje , udało się, takie czasy jedni polują na zwierzęte inni na promocje, 5 zł a 9 robi różnice, jeszcze większa satysfakcja 

Rozwiń  

Jak pszenica normalnie pokrzewiona to u większości jest ok , albo ponad 1000 pędów siane ok 300 sztuk 3-4 pędy i już masz pod 1200 pędów 

Co do masła to przepłaciłeś bo było po 3,99 czy w Lidlu po 4,75 

Opublikowano

Było trzeba kupić za 199 zł , nie było takiej potrzeby x trzy aplikacje to już 600 zł , za tyle to w biedronce na miesiąc nie kupujemy, było po 4,77, czyli juz tanieje , rezerwy państwowe w ilości 1000 ton pomogły , hahha

• Haha 1
Opublikowano

Patrząc na notowawnia giełdowe masła to ceny dalej są ponad 7200 ero za tonę.

Patrzac na rekomendacje i zalecenia kucharzy celebrytów to jest powrót fo tłuszczów, cholesterol juz kllka lat temu wydzielili na dobry i zły. Masło raczej nue spadnie.

Chemię kupię na przełomie lutego i marca, trudno przechowac, a te promocje to tez miła rzecz 

Do medax dali bodajze 60 złdo kg, fakt zwrot dopiero co przed swiętami przyszedł.

Tez myslalem, ze lepiej jak by cenę obnizyli ale jest jak jest, programy lojalnosciowe zachęcają.

• Thanks 1
Opublikowano
  W dniu 30.12.2024 o 13:25, wilkołak napisał(a):

Rozwiń  

Działa to w ten sposób, ze vat jest naliczany od faktury z ceną bez bonusów 😎

W dniu 30.12.2024 o 14:01, maniek0987 napisał(a):

Rozwiń  

W takim razie zrezygnowałbym z tego metrafenonu na rzecz fenpropidyny,Duet + fenpropidyna wyjdzie raczej dosyć drogo 🤔

W dniu 30.12.2024 o 14:28, mysza103 napisał(a):

Rozwiń  

Tutaj chodzi o vat 

Opublikowano
  W dniu 31.12.2024 o 07:44, wilkołak napisał(a):

A jak maja policzyć vat od niższej ceny, skoro płacisz wyższą , a oddaja póżniej, zreszta co ma vat , ważne ile zapłace ostatecznie

Rozwiń  

Za mądrego się uważasz, a ciemnyś jak but z lewej nogi... 🤦‍♂️. Nie o Twój vat ku.wa chodzi !

Opublikowano

Panie i Panowie, póki jeszcze impreza sylwestrowa się nie zaczęła i panuje nad tym co pisze 🤣 to Życzę Wam poprostu lepszego roku! U jednego będzie to zakup nowego wydajniejszego sprzętu, u innego modernizacja budynku inwentarskiego bądź magazynu a dla jeszcze innego poprostu zdrowie i sił do codziennej rolniczej walki. Lepszego Roku 2025

• Like 9
  • Thanks 4
Opublikowano

Pierwsze zdjęcie pszenica siana kolo 25 września w obsadzie 300 roslin. Drugie to natomiast pszenzyto siane kolo 17 września obsada też 300 roslin. Możecie powiedzieć, że gęsto ale próbowałem siać rzadziej i nie sprawdza się to u mnie. Maczniak już jest na każdym polu ze względu na mokra i w miarę ciepła jesień. Zastanawiam się czy do duetu na start dodać fenpropidyne. 

20241231_130811.jpg

20241231_132225.jpg

Opublikowano

Pallas siany 18 września ładnie się pokrzewil. Euforia słabiej wygląda ale siana była w gorzej uprawione pole po tytoniu. Siew prosto po orce, sucha ziemia z grudami i wschody długo trwały. Pallas bezorkowo sama talerzowka uprawa po rzepaku. Więcej wilgoci zrobiło swoje. Zdjęcia zrobione przed świętami. 

20241219_130658.jpg

20241219_105525.jpg

Opublikowano
  W dniu 31.12.2024 o 12:26, maniek0987 napisał(a):

Pierwsze zdjęcie pszenica siana kolo 25 września w obsadzie 300 roslin. Drugie to natomiast pszenzyto siane kolo 17 września obsada też 300 roslin. Możecie powiedzieć, że gęsto ale próbowałem siać rzadziej i nie sprawdza się to u mnie. Maczniak już jest na każdym polu ze względu na mokra i w miarę ciepła jesień. Zastanawiam się czy do duetu na start dodać fenpropidyne.

Rozwiń  

Nie dodawać tylko jechać z fenpropidyną jak tylko będą warunki. Temp stosowania to 5 stopni a boskalid ma bliżej 8. Czekać na okienko pogodowe w lutym i jechać przed t1. Teraz rzeczywiście dać sobie spokój i nie chodzić na pole zeby się nie denerwować.  

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez ZenekBezSpodenek
      Witam szanownych forumowiczów, 

Sam kukurydzy nie uprawiam, ale widzę, że sąsiad ostro się przygotowuje do zasiewów i pytanie do państwa; Czy jest szansa, że przypalił mi pszenicę azotem? (w połączeniu z moim N1 na pszenicy wyszedł spory nadmiar ?) Czym to można podratować? Jakieś wskazówki?

• Przez Klakier125
      Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
    • Przez mostwanted1989
      Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14.
    • Przez Rahl93
      Witajcie,
      Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje? 
      Jeśli skasować to co później zasiać? 
      Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.

• Dodaj nową pozycję...
v