Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
7 minut temu, metrax12 napisał:

Po czym sądzisz że nie zadziałał? W jakiej fazie robiony, były chwasty, jak z wilgocią?

Pszenica była siana 16-09. 

Oprysk był wykonany na 3 liście rośliny uprawnej.

Widzę po tym że chwasty dalej zielone, nawet nie skurczyły się. 

Wilgoci nie brakuje.

Edytowane przez biszu

1 godzinę temu, biszu napisał:

Pszenica była siana 16-09. 

Oprysk był wykonany na 3 liście rośliny uprawnej.

Widzę po tym że chwasty dalej zielone, nawet nie skurczyły się. 

Wilgoci nie brakuje.

Przede wszystkim chwasty mają nie rosnąć. Na pszenicy powinny być widoczne przebarwienia/odbarwienia od DFF. Jeśli ich nie ma, to faktycznie może być coś nie tak. Chwasty się nie tyle skurczą, co się zostaną.

• Root Admin
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Panowie nie na temat ale mam pszenicę z zeszłego roku ok tonę w workach okazało się że mam jakieś Robaki, czy mogę rozsypało kilka tabletek do gazowania i przykryć worki folia, teucizna przejdzie przez worki 50kg?

Najprościej wysyp na przyczepę, wrzuć tabletkę, przykryj plandeką i niech stoi 3-4 dni. Mając pszenicę+ tak właśnie robili fachowcy od tego plusa.

Dnia 16.10.2023 o 14:10, Junak19 napisał:

Zamierza ktoś jeszcze pryskac expert metem na jesieni przy temperaturze w dzień około 10 a w nocy około 0.

Nie expertem, a bacarą trio czyli praktycznie to samo tylko z dodatkiem DFF pryskałem pszenice sianą po kukurydzy. Oprysk koło 15 listopada.
Do żniw czysto

• Thanks 1

1 godzinę temu, yacenty napisał:

5l na 8ha

Ja zawsze miałem odwagę u siebie podkręcać do 0,5-0,55l. Może przez to straciłem sympatie do tego środka bo prawie zawsze miałem chaber na wiosnę. 

Jednak nie wiem czy w tym roku znowu nie użyje bo pszenica siana niecały tydzień temu wiec czekać na 2-3 liscie może być za długo by pryskać czymś skutecznym nalistnym na chabra (tu mam na myśli Quelex/Elipris). 

2 godziny temu, Cheesburger napisał:

Expert + dff jak nie zdaze jesienia to mozna wiosna czy cos zaszkodzi?

To zależy kiedy to będzie wiosną, kwiecień zdecydowanie odpada. Masz zasianą pszenicę? Do zimy jeszcze trochę czasu. Wiosną, to gdzieś w terminie max. koniec lutego/początek marca, o ile zboże nie będzie jeszcze pokrzewiene. Dla siewów bardzo późnych (koniec listopada/początek grudnia?), czyli maksymalnie bezpośrednio przed końcem wegetacji, odchwaszczanie w takim wiosennym terminie, miałoby sens. Tylko wegetacja musi w jakimś stopniu być, czyli brak śniegu, gleba niezmarznięta, temperatury kilku-, kilkunastostopniowe i tak już najlepiej do prawdziwej wiosny.

• Thanks 1

38 minut temu, metrax12 napisał:
3 godziny temu, Cheesburger napisał:

Expert + dff jak nie zdaze jesienia to mozna wiosna czy cos zaszkodzi?

To zależy kiedy to będzie wiosną, kwiecień zdecydowanie odpada. Masz zasianą pszenicę? Do zimy jeszcze trochę czasu. Wiosną, to gdzieś w terminie max. koniec lutego/początek marca, o ile zboże nie będzie jeszcze pokrzewiene. Dla siewów bardzo późnych (koniec listopada/początek grudnia?), czyli maksymalnie bezpośrednio przed końcem wegetacji, odchwaszczanie w takim wiosennym terminie, miałoby sens. Tylko wegetacja musi w jakimś stopniu być, czyli brak śniegu, gleba niezmarznięta, temperatury kilku-, kilkunastostopniowe i tak już najlepiej do prawdziwej wiosny.

Pryskałem w marcu, ale tylko samym Expertem, miotły zero do żniw, pszenicy sianej 10 października nic nie było. Na dwuliścienne pryskałem póżniej Chwastoxem Turbo.

6 minut temu, darekbarcz napisał:

Pryskałem w marcu, ale tylko samym Expertem, miotły zero do żniw, pszenicy sianej 10 października nic nie było. Na dwuliścienne pryskałem póżniej Chwastoxem Turbo.

10 października to można odchwaszczać na jesieni, nie ma celu czekać aż do wiosny. W tym roku to by szpilka wypała gdzieś teraz, a jeszcze przez 2 tygodnie? mają być w miarę dodatnie temperatury.

Edytowane przez metrax12