Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

jak widzę te "nawozy 2024" na YT i wyrywanie sie na 4 ciagniki , czy Quadtrackami (!) to mnie mocno zastanawia w którą strone to idzie i PO UJ liczyć że ktoś ma 36 roślinek/m2 a inny 32/m2...i se wróżo plon ze styczniowego kształtu liści

• Like 5

Jak w praktyce jest z wiosennym stosowaniem chlorotoluronu? Chodzi mi o skuteczność i brak skutków ubocznych. 

Został mi oprysk z jesieni bo nie wszędzie ze wzgledu na warunki wilgotnościowe udało się wykonać oprysk jesienny. Obecnie pszenica jest w fazie krzewienia, ale przy tej pogodzie faza ta może być wyjątkowo krótka i obawiam się żebym nie zrobił oprysku za późno. Teraz byłoby okienko na wykonanie zabiegu, w przyszłym tygodniu mają być przymrozki.

14 godzin temu, GABBER85 napisał:

jak widzę te "nawozy 2024" na YT i wyrywanie sie na 4 ciagniki , czy Quadtrackami (!) to mnie mocno zastanawia w którą strone to idzie i PO UJ liczyć że ktoś ma 36 roślinek/m2 a inny 32/m2...i se wróżo plon ze styczniowego kształtu liści

Narzekanie to druga natura Polaka. Poruszałem ten temat w czasie saletry po 3 tys., z jednej strony narzekali, a z drugiej sypali po 500- 600 kg. Niektórzy wierzyli, że wrócą ceny wojenne, albo przynajmniej nie spadną. Czy każdy na forum pisze prawdę, trudno ocenić, często nie znamy tej drugiej osoby z za monitora.

• Like 1

niestety, trzeba liczyć koszty, przychody, dochody. być może niektorzy maja wydajnosci po 9 ton, ja srednio zakladam 7, a czasem cos lepiej wyjdzie. przy cenie paszowej 630 a konsumpcji 730, przychod wyjdzie ok 5-5.5 tys. koszty niestety min. 4 tys. jesli przyjdzie taka susza jak w 2023 to bede mial 6 ton i wyjde na zero. czasem uwierzyc mi trudno, jak niektorzy na forum mimo suszy 8-9 zbieraja. z jednej strony polska ma 1 % czarnoziemow, reszta to 3-5 klasa, ale wydajnosciami na forum mozemy sie poszczycic. moze faktycznie, polska to kraina mlekiem i miodem plynaca💰

Podobnie i mi wychodzi najmniej 4tys kosztów w pszenicy i przy 500zł oraz plonie 6t trzeba tysiąca dołożyć. Co do wysokich plonów to Polska jest długa i szeroka, a nawet pole 50m oddalone jedno od drugiego i jedno co roku rodzi i czasem da 10t pszenicy czy ponad 4t soi, a inne nie wiadomo co by robił to plon dużo gorszy. O tak.

18 godzin temu, GABBER85 napisał:

Po UJ oglądasz jak Ci treść nie pasuje?

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

niestety, trzeba liczyć koszty, przychody, dochody. być może niektorzy maja wydajnosci po 9 ton, ja srednio zakladam 7, a czasem cos lepiej wyjdzie. przy cenie paszowej 630 a konsumpcji 730, przychod wyjdzie ok 5-5.5 tys. koszty niestety min. 4 tys. jesli przyjdzie taka susza jak w 2023 to bede mial 6 ton i wyjde na zero. czasem uwierzyc mi trudno, jak niektorzy na forum mimo suszy 8-9 zbieraja. z jednej strony polska ma 1 % czarnoziemow, reszta to 3-5 klasa, ale wydajnosciami na forum mozemy sie poszczycic. moze faktycznie, polska to kraina mlekiem i miodem plynaca💰

Mam czarnoziemy a mam też trochę 4 klasy gliniastej i powiem Ci, że jak nie ma skrajnej suszy to plony na oko wiele się nie różnią pomiędzy tymi polami. Klucz do sukcesu to zadbana ziemia, zasobności, pH i poziom próchnicy.

4 klasa i plony rzędu 9 ton pszenicy czy 4-5 ton rzepaku jak najbardziej realne w miarę mokrym roku.

• Like 1

5 minut temu, Siedzacybyk napisał:

zastanawiam sie czy paszowka pokona bariere 600 zl? ciekawe gdzie jest granica?

Podobno ruskie biorą w uprawę dodatkowe 3 mln hektarów w tym roku pod pszenice to myślę że cenowo matif pod rekordy spuszcza . A tam można jeszcze dużo zasiać ziemi nie uprawianej 

• Like 2

Praktycznie z roku na rok zwiększają zasiewy .

W roku 2021 .

Rosja zwiększy powierzchnię upraw o 0,9 mln ha

Rosyjskie ministerstwo rolnictwa poinformowało, że całkowita powierzchnia upraw w 2022 roku zwiększy się do 81,3 mln ha. To aż o 0,9 mln ha więcej w porównaniu z 2021 rokiem.

Świętokrzyskie już jest 620-630 brutto i to jeszcze nie uwzględnia ostatnich spadków a ostatnie 2-3 dni notowań to spadło te kilka euro jednak. 600zł brutto za paszę to jest kwestia kilku dni u mnie na małych skupach.

• Sad 1

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

zastanawiam sie czy paszowka pokona bariere 600 zl? ciekawe gdzie jest granica?

Już ta granica jest złamana , u nas @Marl pisał parę dni temu że któryś skup płaci po 550 zł netto , to wychodzi 588,5 brutto (świętokrzyskie ). Ciekawe gdzie ten staszek z pasatem z przyczepką się podziewa , pamiętam że jak pszenica skoczyła na 800-900 zł to mówił jeszcze będziecie sprzedawać po  500-600 zł , tośmy go tu wyśmiewali , że to niemożliwe , a teraz z 1500-1700 spadło na 600 , to jedynie można by sobie porównać jak ktoś robi na etacie za 5 tys , i momentalnie zaczęli by mu płacić 1500- 1700 zł/miesiąc . To porównanie pokazuje w jakim miejscu się znależliśmy 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1