Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Na septorioze to ze wszystkim nie jest łatwo, szukam czegoś co toleruje 6-8°C chyba nawet Boogie Xpro jest powyżej 12 a o cenie nie wspomnę 

Skracać będę, jak będzie ciepło i mokro, teraz pogoda skraca. Dzisiaj śnieg pada. 

W top-agrze były niemieckie badania ze skutecznością fungicydów i dodawano Folpet na septoriozy. Nie wiem jak z temperaturami, trzeba poczytać. Tabelka dość popularna. 

Czym miałeś zaprawianą pszenicę na jesieni?  Miałem w ubiegłym roku taki przypadek, że kwalifikat odmiany A na Redigo Pro był mocno porażony z wiosny, a swój z rozmnożenia odmiany B na scenicu zdrowy. I w sumie nie potrafię stwierdzić, czy to kwestia odmiany czy zaprawy. 

Edytowane przez ziomal_one

ziomal_one napisał:

Też się nad tym głowię i już mnie głowa boli. Najfajniejsze jest to, że jeśli nie będzie mączniaka to morfolinka na magazyn i będzie jeszcze taniej. Uprawiasz zboża po zbożu czy zobserwowałeś problem z chorobami podsuszkowymi?

Zależności od działki. Na niektórych jest monokultura zbożowa odkąd pamiętam. Chciałbym zastosować unix głównie z obawy przed łamliwością.

można by jeszcze fenpropodyne zamiwcnic na cyflufenamid ale ogólnie z uwagi na zapowiadającą się niską opłacalność jakoś nie mam motywacji do pracy w polu.

22 godziny temu, Ulman napisał:

Za 170-180 netto to już Revyflex mozna mieć pod warunkiem że się zarejestruje u Basfa i dostanie zwrot kasy.

Pszenica po pszenicy, to ten revyflex się zesra w porównaniu z unixem + protio, jeśli chodzi o podsuszki 😉

19 godzin temu, Tomek90 napisał:

W tamtym roku 1l Input zwykły, pszenica po pszenicy, drugi zabieg priaxor 0.9 i pszenica ponad 9t czysta. Żałuję że nie zrobiłem T3 tebukonazolem na lepsze parametry. Co dałoby lepsza chemia, wynik dwucyfrowy?? 

Nie wykluczam, ale wątpię bo pszenica czysta. 

Tyle z praktyki powiem. 

Za te 100pln można podbić parametry. 

IMG_20230624_152821.jpg

IMG_20230624_173205.jpg

Napewno dało by to więcej chemii w ziarnie 😎  Na szczęście coraz bardziej rośnie społeczny opór przeciwko stosowaniu pestycydów w produkcji żywności 👍  Wystarczy tutaj poczytać co niektórzy wyprawiają, to samemu jest się za wprowadzeniem radykalnych ograniczeń śor.

19 godzin temu, Piffpaff napisał:

panowie pod pszenicę poszło 259kg saletrosanu, czyli siarka jest a co z magnezem, mogę jakoś podać magnez razem z t1?

Toż to aptekarska dokładność 😆🤦

9 godzin temu, odrion napisał:

Też mam podobne zdanie. Po co tam spiroksamina? Już wolałbym sobie sam zrobić mieszaninę z priotio i proquinazidem. A kasę że spiroksaminy dorzucić do np większej dawki prioto albo po prostu mniej wydać. Pomijam fakt dublowania priotio w T2 co często się zdarza. 

A po to, żeby miało co zadziałać skutecznie na mączniaka wyniszczająco, zwłaszcza w niższej temperaturze. Poza tym, spiroksamina działa synergicznie z protio, jeśli chodzi o rdze.

3 godziny temu, Tomek90 napisał:

22  5 maj T1

23 3 maj T1

W tym roku pewnie kwiecień, ale napewno nie początek. 

Jest ale niestety z Invigo i temu tańsze 😅

Nawet nie dużo tańsze, jak to powinno mieć miejsce w przypadku tej wesołej firemki 😆

3 godziny temu, STIG13 napisał:

Ewentualnie może z nazwą vangard też od syngenta. Na septoriozy to raczej średnio 

Równie dobrze można Biromil, dostępny w PSR, ale cena taka jak Unix

1 godzinę temu, ziomal_one napisał:

Czym miałeś zaprawianą pszenicę na jesieni?  Miałem w ubiegłym roku taki przypadek, że kwalifikat odmiany A na Redigo Pro był mocno porażony z wiosny, a swój z rozmnożenia odmiany B na scenicu zdrowy. I w sumie nie potrafię stwierdzić, czy to kwestia odmiany czy zaprawy. 

Arkadia od producenta, ale nie pamiętam czym to było zaprawione. Raz w życiu nie miałem problemu z grzybem na wiosnę jak jesienią poszedł tebu z prochlorazem. Chyba do tego wrócę

21 godzin temu, Tomek90 napisał:

W tamtym roku 1l Input zwykły, pszenica po pszenicy, drugi zabieg priaxor 0.9 i pszenica ponad 9t czysta. Żałuję że nie zrobiłem T3 tebukonazolem na lepsze parametry. Co dałoby lepsza chemia, wynik dwucyfrowy?? 

Nie wykluczam, ale wątpię bo pszenica czysta. 

Tyle z praktyki powiem. 

Za te 100pln można podbić parametry. 

IMG_20230624_152821.jpg

IMG_20230624_173205.jpg

U ciebie pszenica po pszenicy to wyglada petarda . Mam kolegę co właściwie w pszenicy tylko zrobił skracanie za pomocą CCC i T3 tylko , bez żadnych odzywek , azot w 3 dawkach i plon mu wyszedł tez około 9t . 

musi byc woda, w idealnych rzkladach,dobrze ulozona ziemia, bez niedoborow. jesli jest duzo wody,to bez ochrony grzybowej praktycznie nierealne. nie jestem expertem, ale te dobrze plonujace pszenoce potrzebuja opieki, jak krowy wysokowydajne. nalezalo by zadac ci pytanie, czy mocno ufasz koledze, nawet bardziej niz sobie? nalezy byc ostroznym , jesli zaryzykujesz a sie nie uda stracisz 30 % plonu.

42 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

musi byc woda, w idealnych rzkladach,dobrze ulozona ziemia, bez niedoborow. jesli jest duzo wody,to bez ochrony grzybowej praktycznie nierealne. nie jestem expertem, ale te dobrze plonujace pszenoce potrzebuja opieki, jak krowy wysokowydajne. nalezalo by zadac ci pytanie, czy mocno ufasz koledze, nawet bardziej niz sobie? nalezy byc ostroznym , jesli zaryzykujesz a sie nie uda stracisz 30 % plonu.

Raczej nie zamierzam ryzykować bo znam swoje pola . U mnie duży udział w pszenicy w płodozmianie i raczej ciężko by było . 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Tylko jedno pytanie ?.

Na piachach  klasy IV I V , plony zbierają po 8 ton pszenicy .

Na klasach ziemi 3 czy 2 i 1 plony są od 7 do 9 ton . Jakim h...m , na  pisku plon 8 ton i podczas suszy . 

u mnie 4 klasa to taka glina, że ciężko orać, zależy, kto gleby klasyfikował, niektórzy mają lepsza V klasę za wódkę niż ja III

• Like 1

przed doprowadzeniem ph do normy pszenica sypala do 6 ton, srednio jednak 5. po uregulowaniu momentalnie wzroslo. zaczynalem dopiero moja przygode z uprawa, pewnie duzo bledow popelnilem, bardzo duzo nauczylem sie tutaj. wszystko bylo orane, potem tylko po pszenicy. na kawalkach ze srednim K i P, przy nieograniczonych ilosciach azotu, wszystkoch zabiegach grzybowych osiagnalem 7.5 tony. klasa 3b-4a ,gleba lekka do sredniej, ale z podglebiem gliniastym. na sasiednim kawalku z P i K wysoko i b wysoko, osiagnalem max 8.5 tony. ale to rekord. srednia to 8,bo byly i 7.5. przy suszy wydajnosci spadaja do 6-7ton.

tytanowyJanusz napisał:

47 minut temu, Piffpaff napisał:

panowie pod pszenicę poszło 259kg saletrosanu, czyli siarka jest a co z magnezem, mogę jakoś podać magnez razem z t1?

Siedmiowodny 

10 minut temu, Arturo1610 napisał:

witam. może ktoś polecić coś tańszego na t1 w życie? Bo na innych uprawach zrobię turo pakiem ale na żyto dał bym może coś tańszego. co polecacie? patrzyłem na jakieś tarcza łan z ciech, warte to coś?

Tarcza łan to czysty tebukonazol który solo na T1 się nie nadaje. Chyba że chcesz całkiem ciąć koszty to podać litr/ha gdy będzie liść flagowy 

a co polecasz na t1 żeby było dobrze i tanio w życie? I czy na pszenicę pszenżyto i jeczmien turbo pak to dobre rozwiązanie?