Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat nie aż taki piach u mnie ciekawiostka że i ta głęboka i płytka słabo rosną i nie krzewia się 

32 minuty temu, mysza103 napisał(a):

4 pędów mu nie zrobi , a i z 3 będzie problem skoro do tej pory jeszcze rozkrzewienia nie widać żadnego . Ja bym się bardziej skłaniał że będzie miał 2 (max 3) pędy gdzie obasda i tak będzie koło 500 kłosów , więc prawie idealnie 

Myślisz że nie zrobi na wiosnę 2?  Wtedy mialbym 600 z tym jesiennym nawet więcej . Gleby o bardzo wysokiej zasobności 

Już dokładnie nie pamiętam bo było to pare lat temu jednak doradca tłumaczył mi że na zime albo wcześną wiosną (już nie pamiętam) powinno być 2x tyle pedów ile chcemy mieć kłosów do zebrania. Uleciało mi z głowy jaka jest tego przyczyna, ale tak to było że ma być 2x więcej, jak chcesz obsade 600 to byłoby idealnie jak zimą (chyba) na polu bedzie 1200, oczywiście nie wszystkie mocne tylko wszystkie.

jesli jest 200 szt. to nie jest zle. Ze 4 moze 5 lat temu kupilem kwalifikat fenomena, produkcja S....a. Nie bede pisal firmy, by sie ktos od nich nie oburzył, ale juz w workach widzialem ze jest cos nie tak. Wzeszło od 160 do 180 roslin /m 2. (Zareklamowałem, dali mi 200 kg Artistu i to była fajna pszenica) Zazwyczaj sypałem około 200 czystego N / ha wiosnę. Ziemia klasy 3 i troche 4. W ostatecznisc wydała 7 ton. Już tu pisałem, że jesli siewnik wysieje mi mniej, wzejdzie 250 rosli zamiast 300 nie robie z tego dramatu. 7 ton wyda, jesli jest woda. W suszy to i 400 roslin 6 potrafi oddac.

Edytowane przez Siedzacybyk

50 minut temu, rocco0987 napisał(a):

Już dokładnie nie pamiętam bo było to pare lat temu jednak doradca tłumaczył mi że na zime albo wcześną wiosną (już nie pamiętam) powinno być 2x tyle pedów ile chcemy mieć kłosów do zebrania. Uleciało mi z głowy jaka jest tego przyczyna, ale tak to było że ma być 2x więcej, jak chcesz obsade 600 to byłoby idealnie jak zimą (chyba) na polu bedzie 1200, oczywiście nie wszystkie mocne tylko wszystkie.

Trochę nie do końca bo sąsiad posiał w listopadzie 450 wyszły czubki na zimę dowalił azotu z wiosny i obsada była 850 czyli idąc tym tokiem powinien mieć 1700 za zimę a miał 450 ledwo wystających łepkow 

Tu na zdjęciu pszenica venecja z własnego materiału na szybko bez badania wschadzalnosci. Na zimę 350 - 400 roślin siana późno nie pamiętam kiedy dokładnie na wiosne cos jak na zdjęciu w żniwa szczota niesamowita ziarno poślad plon zadowalający parametrów brak 

IMG_20241106_110441.jpg

5 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Posiałem pszenice bezorkowo po kukurydzy na ziarno. Siew był 28.10, dzisiaj sprawdzałem to aktualnie sytuacja wygląda tak. Woj.Dolnośląskie. 

Będzie coś z tego ?

IMG-20241106-WA0000(1).jpg

IMG-20241106-WA0003.jpg

W tamtym roku siałem po qq  a ziarno 15 listopada pszenice.  Normalna orka. Bardzo mokro. Kielki wyszły początkiem stycznia dopiero.

Ponad 7 sypnęła.

51 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Posiałem pszenice bezorkowo po kukurydzy na ziarno. Siew był 28.10, dzisiaj sprawdzałem to aktualnie sytuacja wygląda tak. Woj.Dolnośląskie. 

Będzie coś z tego ?

Aczemu by miała nie być , u mnie coś podobnego jest , siana 26 pazdziernika po marchwi  , siałem celowo głębiej i chyba dobrze bo gościu przez miedzę zasiał w tym samym dniu płytko i połowa , albo i więcej leży nawet kiełka nie puściła . Niby pogoda trochę nie sprzyja bo chłodno , ale końcem listopada , lub początkiem grudnia powinny się szpilki pokazać . 

Inny kolega brał pszenicę o de mnie , miał siać w ostatni poniedziałek po kukurydzy i po pietruszce , , i jeszcze mu  brakło to dobierał wczoraj , a siać ma jutro , lub pojutrze , więc wszystko zależy od pogody 

cala ta unia to jakies nieporozumienie. Dodaja doplate do bezorkowego uprawiania pola, ale zeby to doprawic chlopak musial 4 razy : mulczer, tlarzówka, trzybelkowiec, talerzowka - a potem jeszcze agregat uprawowo-siewny pewnie na talerzówce. czyli 5 przejazdow agragtami. na szczescie ostatni polaczony. Mozna byloby zaorac, wjechac agregatem, by uprawic po orce, chyba ze orka z walem, umnie to wystarczylo , by potem wjechac agregatem uprawowo-siewnym. Mozna byloby talerzowka przejechac przed orka, a mulczer to luxus. Zalużmy wersje premium:mulczer, orka z walem i siew agregatem upr-sienym. 3 przejazdy! no ale mamy ekologie, slad weglowy jaki pozostawia po sobie czlowiek , trzeba to ograniczac. Wiec doplacaja do dodatkowych 2 przejazdow , by bylo bezorkowo. Jakiniowcy tez pozostawiali slad weglowy - tam gdzie sie zalatwiali. moze teraz lepiej pszenica rosnie:)))))

1 godzinę temu, ROLOMAZ napisał(a):

Będzie coś z tego ?

IMG-20241106-WA0003.jpg

A czemu miało by nie być?! Spokojnie, będzie OK

Jeśli bezorka to wygląda rewelacyjnie!!!!

PS.

Ale prosta bruzda:)

22 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

cala ta unia to jakies nieporozumienie. Dodaja doplate do bezorkowego uprawiania pola, ale zeby to doprawic chlopak musial 4 razy : mulczer, tlarzówka, trzybelkowiec, talerzowka - a potem jeszcze agregat uprawowo-siewny pewnie na talerzówce. czyli 5 przejazdow agragtami. na szczescie ostatni polaczony. Mozna byloby zaorac, wjechac agregatem, by uprawic po orce, chyba ze orka z walem, umnie to wystarczylo , by potem wjechac agregatem uprawowo-siewnym. Mozna byloby talerzowka przejechac przed orka, a mulczer to luxus. Zalużmy wersje premium:mulczer, orka z walem i siew agregatem upr-sienym. 3 przejazdy! no ale mamy ekologie, slad weglowy jaki pozostawia po sobie czlowiek , trzeba to ograniczac. Wiec doplacaja do dodatkowych 2 przejazdow , by bylo bezorkowo. Jakiniowcy tez pozostawiali slad weglowy - tam gdzie sie zalatwiali. moze teraz lepiej pszenica rosnie:)))))

Gdyby nie było wymogu unijnego to i tak robiłbym bezorke. A przejazdów mam tyle, bo mam jeszcze słaby sprzęt, gdybym miał typowego bezorkowcaa to pewnie mógłbym ograniczyć przejazdy. Ja bezorki nie robię bo unia chce, tylko po to żeby zwiększyć pruchnice w glebie i pojemność wodną. Każdy robi jak uważa i jak mu lepiej odpowiada.

• Like 1

3 godziny temu, alfa napisał(a):

Wszystko u nas stoi trawy siane 20 sierpnia powinny być pod kolano a mają 3 cm 

Naprawdę trawa powinna być pod kolano? Zasialem w ten sam dzień, deszczu nie brakowało, do końca października bardzo ciepło. O ile wschody zboża wyjątkowe jak na moją okolice tak trawa słabsza od zboża sianego miesiąc pozniej

Godzinę temu, Siedzacybyk napisał(a):

A u mnie akurat jest odwrotnie. Ciężko uprawić glinę po pługu. Kukurydzę w tym roku po pługu na glinie to żeby nie skłamać zrobiłem 7x na miejscu bronami. Po gruberze mozna od razu siać. Nie że będzie idealnie ale zadowalająco. Jedynym obciążeniem w bezorce są chwasty i samosiewy. Bo jak pole jest uprawione początkiem sierpnia to do połowy września zarośnie po kolana. Więc trzeba te samosiewy zlikwidowac. Więc optymalnie to 3x gruber i siew

nie kwestionuje Twojego wyboru i  przesłanek. Wielu robi to z powodu dopłat, wcale im się nie dziwię, ani nie naśmiewam. Unia to gówniany twór, z gównianymi założeniami. Kwestionuję zasadność przyznawania dopłat do niby bardziej ekologicznej uprawy! Wracajac do samej uprawy, więcej próchnicy pewnie nie będzie. ostatnio na temacie uprawa bezorkowa ktos wkleił fajny artykuł. Bardziej chodzi o przesunięcie węgla w górę profilu glebowego. Zakładając taki effect, nie powinniśmy też uprawiać bezorkowo tak intensywnie, że wygląda to jak po pługu. Talerzówka spełnia głowne założenie , mieszaj płytko, spulchniaj głęboko. Sam mam trzybelkowiec, gdybym miał takie Horsch pronto, z porządnym dociskiem, trzybelkowic poszedłby w pokrzywy. Niestety moj amazone d8 na talerzach niby fajnie sieje, ale w taką masę jak po qq nie dałby rady zasiać. Wolałbym już bezorkowca z ozdokena. Mniej miesza , bardziej spulchnia. Trzybelkowiec dużo wyciąga z głębszych warstw, co kłuci się z sensem uprawy bezorkowej, zachowaia resztek, oraz próchnicy w górnej warstwie gleby.

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez dariusz86
      Cześć,
      Mój błąd, miałem źle ustawiony docisk bo we wrześniu pożyczałem siewnik znajomemu który siał na cięższych ziemiach, kompletnie tego nie zauważyłem że poprawiał docisk redlic na mocniejszy no i poszło. Poszło na jakieś 5 - 6cm. Efekt nie musze mówić jaki teraz jest. Dość długo wychodziła. Łodyga jest dość wiotka i przyżółknięta. Pierwszy raz mam taką sytuację. Da się ją chociaż trochę jeszcze odratować czy już nic z tym nie zrobię? 
    • Przez Majster09
      Witam, stosował ktoś roztwór siarczanu amonu pogłównie w pszenicy rozlewając go opryskiwaczem przez dysze do RSM? 
    • Przez ENDRIUROL
      witam
      mam pytanie odnosnie Trojszyka. mam w silosie ok 60t pszenicy i zagladajac do silosa znalazlem zywego. od jutra umnie temperatrury minusowe. nawet pokazuja -12 w nocy(kuj-pom). czy jest pewne ze zdechnie? bo wiadomo ze gazowanie tez kosztuje. prosze o pomoc
    • Przez Adirol
      Witam Forumowiczów. 
      Na zdjęciu poniżej ciekawy przypadek jaki zauważyłem na pszenicy. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak to wygląda?

• Dodaj nową pozycję...
v