Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

po pierwsze problem ze znalezieniem wogole pracownika, nie liczę Mietka z pod sklepu! po drugie dokładny doj to podstawa a nie na odwal bo zaraz zapalenia i zamiast zarabiać wydajemy na weta a po trzecie krowy które produkuja ok 10tys L mają problem z zacieleniem i nie da się synchronizować do końca ruiny i wycielen. Najczęściej trwa to caly rok. Dla tego w gospodarstwach do ok 50-70krow dojnych robią sami właściciele.

Znam i mam w rodzinie takich rolników, wakacje i odpoczynek rekompensują sobie nowym i wydajniejszym sprzętem i odwalonymi domami w drewnie i marmorze.

alfa napisał:

@SiedzacybykSiedzacybyk nie którzy siedza tak mocno w kredytach że dla nich ledwo starcza a gdzie pracownik

A to też racja, nie wszyscy którzy mają krowy są rekinami biznesu i różnie przeda jak w każdej branży. A czasem wystarczy jedna większa inwestycja i suchy rok czy dwa do tego problemy ze stadem albo okresowy spadek ceny i można wpaść w taki dołek że kilka lat się trzeba dźwigać

Robot robotem ale mozesz sobie popatrzec na YouTube rakue dojarnie ,gdzie wchodza krowy, myjesz wymiona, podpinasz i mleko leci a w tym czasie krowa dostaje paszę tresciwą, i tskim sposobem 1 osoba stado 70-80 sztuk zdaja w ciagu 1,5 godziny z myciem.

Znam tez i takich co niby jest dojarka ale mleko wiadrami do zbiornika noszą.

Ale  mają peacownikow do pomocy.

Na moje to podstawą aby wchodxic w mleko to dostęp do pastwiska i obora wolnostanowiskowa..

ale to nie przeszkadza, mozna prowadzic wiele dyskusji, a o pszenicy i tak obecnie malo wpisow. zaczelismy ta rozmowe, bo bylem ciekawy oplacalnosci, a tak że wytlumaczyli mi Panowie wiele aspektow, o ktorych nalezaloby pamietac. obejrzalem kilka filmikow, to kwoty od kilku do 12 mil. wchodza w gre, uposażyć taka obore,maszyny, stado podstawowe. jestem troche zszokowany ale tez madrzejszy o Wasze informacje. czasy hodowli w stylu mojego ojca chyba minely i moja wiedza o tym sie zestarzala. nie bede oczywiscie hodowal krow, bo jak wyliczylismy 30 to za malo ziemi, musi byc ok 50. po drugie ziemia u mnie to dodatek, milosc i relax 🤔

13 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

przy takich obrotach, zaluzmy 50 krow , 1 mil, to zatrudnic 1 czlowieka -koszt 100 tys, to nie jest az takie wielkie obciazenie. masz dzialalnosc, niby sam dasz rade, ale a pracownika trzeba dac,bo idzie zwariowac. troche sie dziwie,ze przy takich obrotach niektorzy sami pracuja, do upadku, zamiast te 100 tys poswiecic na pracownika. przeciez trumna nie ma kieszeni?!

To jest teorria , znajdż człowieka , co to będzie robił , skoro nasze dzieci od małego nauczone tego i wielu nie chce pracować przy krowach

9 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Robot robotem ale mozesz sobie popatrzec na YouTube rakue dojarnie ,gdzie wchodza krowy, myjesz wymiona, podpinasz i mleko leci a w tym czasie krowa dostaje paszę tresciwą, i tskim sposobem 1 osoba stado 70-80 sztuk zdaja w ciagu 1,5 godziny z myciem.

Znam tez i takich co niby jest dojarka ale mleko wiadrami do zbiornika noszą.

Ale  mają peacownikow do pomocy.

Na moje to podstawą aby wchodxic w mleko to dostęp do pastwiska i obora wolnostanowiskowa..

Może na Podlasiu , u nas krowy nie chodza na pastwisko 

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

ale to nie przeszkadza, mozna prowadzic wiele dyskusji, a o pszenicy i tak obecnie malo wpisow. zaczelismy ta rozmowe, bo bylem ciekawy oplacalnosci, a tak że wytlumaczyli mi Panowie wiele aspektow, o ktorych nalezaloby pamietac. obejrzalem kilka filmikow, to kwoty od kilku do 12 mil. wchodza w gre, uposażyć taka obore,maszyny, stado podstawowe. jestem troche zszokowany ale tez madrzejszy o Wasze informacje. czasy hodowli w stylu mojego ojca chyba minely i moja wiedza o tym sie zestarzala. nie bede oczywiscie hodowal krow, bo jak wyliczylismy 30 to za malo ziemi, musi byc ok 50. po drugie ziemia u mnie to dodatek, milosc i relax 🤔

30 to nie jest za mało. Wszystko to kwestia skali. I u mnie ludzie mają 10ha czy może nieco więcej ha i potrafią utrzymać 20 krów. Bo bezpiecznie liczyć 1ha 1 krowa. Ale wystarczy kupować 10tirow wysłodków . 15ha łąk. 15ha zboża by mieć możliwość na 30 dojnych i młodzież. A to już jest skala która pozwala zarabiać. 

Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

To jest teorria , znajdż człowieka , co to będzie robił , skoro nasze dzieci od małego nauczone tego i wielu nie chce pracować przy krowach

Może na Podlasiu , u nas krowy nie chodza na pastwisko 

U mnie jest może 5 szejków a gmina duża. Ale jeden ma ze 200wszystkiego każdy inny pierdzieli oborę. 

Wypasać to można ale mięsne a nie mleczne i doić na łące jak kiedyś w wiadro🙆😂

teraz juz tak nie wypasaja, choc u andrzeja w plutyczach chodza. najwiecej widze krow ogrodzonych przy oborze. tak kiedys pgr robily. doily i wyganiały na zewnatrz, na okólnik, tam dawali pasze. na lake nie ganiali. ci mali tak, jak u andrzeja😃 chyba teraz tez odchodzi sie od wypasu?!

3 godziny temu, kampl napisał(a):

30 to nie jest za mało. Wszystko to kwestia skali. I u mnie ludzie mają 10ha czy może nieco więcej ha i potrafią utrzymać 20 krów. Bo bezpiecznie liczyć 1ha 1 krowa. Ale wystarczy kupować 10tirow wysłodków . 15ha łąk. 15ha zboża by mieć możliwość na 30 dojnych i młodzież. A to już jest skala która pozwala zarabiać. 

Pozwolę sobie wtrącić swoje "trzy grosze", jako laik w temacie obecnej produkcji mleka... A po cholerę uprawiać zboża paszowe przy obecnych ich cenach ?  Z tego co wiem, to znajomy z sąsiedniej wsi (jeden z trzech w całej gminie, którzy mają krowy) dla swojego stada ok. 200 dojnych + jałówki, całe zboże kupuje. Ziemię woli obsiać burakiem cukrowym bo na tym można zarobić, a jaki sens uprawiać np. jęczmień przy obecnych kosztach, skoro można go kupić poniżej 600 w żniwa... 🤔

• Like 1

2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Pozwolę sobie wtrącić swoje "trzy grosze", jako laik w temacie obecnej produkcji mleka... A po cholerę uprawiać zboża paszowe przy obecnych ich cenach ?  Z tego co wiem, to znajomy z sąsiedniej wsi (jeden z trzech w całej gminie, którzy mają krowy) dla swojego stada ok. 200 dojnych + jałówki, całe zboże kupuje. Ziemię woli obsiać burakiem cukrowym bo na tym można zarobić, a jaki sens uprawiać np. jęczmień przy obecnych kosztach, skoro można go kupić poniżej 600 w żniwa... 🤔

Sztuk dużo, hektarów mało to tylko kukurydza i użytki zielone w strukturze upraw. Reszta z zakupu. 

aha ,rozumiem, mozna wiecej qq, najwyzej na ziarno pojdzie. moj kuzyn zasial sobie 180 to 17 % miala. w sam raz do magazynowania. ostTnio jechalem kolo wrocka, to dopiero duze gosp kosily. zastanawialem sie dlaczego tak pozno. a oni czekaja az doschnie,lekko podsusza i sprzedaja jako sucha.

Tak sobie rozmyślam. Mam mały kawałek pszenicy daleko od domu, odchwaszczane na jesień i chciałbym tylko 1 raz tam jechać z grzybówką i skracaniem. Planuję 160 -170 N.

Czy jeśli bym zmieszał wirtuoz pro + priaxor i dał na pierwsze kolanko to by już wystarczyło do końca? Jeśli tak to jakie dawki przyjąć?

Ile medaxa max dać żeby stała?