Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.11.2024 o 06:17, Agrest napisał(a):

Ty chyba Dolny Śląsk? Jeśli tak to ciepło i może za ten tydzień wyrzęduje choć też aż tak szybkich wschodównie widziałem s takich temperaturach.

U mnie przy obecnym listopadzie to po miesiącu może bym jakiej szpilki na wierzchu szukał.

Rozwiń  

Dolnyslask dsr na nizinie

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1
Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 15:33, Cinekspeed napisał(a):

Witam co najlepsze na choroby podstawy źdźbła w pszenicy ozimej na wiosnę 

Rozwiń  

unix 0.5-0.6kg👍

W dniu 19.11.2024 o 15:42, mysza103 napisał(a):

U mnie póki co,  to ta z końca września wyglada tak. 3 przypadkowe rosliny wyrwane jedna po drugiej

20241119_132114.jpg

Rozwiń  

Super wejdzie w zimę, moja siana 25.09 to pierwsze rozkrzewienie wychodzi🤷 trzeba będzie saletra gonić na wiosnę

W dniu 19.11.2024 o 16:40, Zapracowany napisał(a):

Napewno ograniczy w pewnym stopniu, drut kolczasty dołem pomaga a łosi jeszcze nie ma ale słyszałem o planach osiedlenia żubra!

Rozwiń  

żubry? współczuję...

Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 06:27, dlugin napisał(a):

Ja też Dolny Śląsk i u mnie w sobotę pszenica się wyrzedowala równo 3 tygodnie po siewie .W tym 1 tydzień to było +10 stopni a później pogoda się zepsuła 

Rozwiń  

Ja tak samo Dolny Śląsk. Posiałem 28 października i dopiero szpilkuje.

Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 16:46, wilkołak napisał(a):

Bo to są wydajne duże kombajny, powyżej milon netto, ale innego bym już nie kupił

Rozwiń  

Gabarytowo to bym powiedział że mniejsze niż klawiszowce , a i też mniej skomplikowane , więc rotor teoretycznie powinien być tańszy

W dniu 19.11.2024 o 16:40, Piffpaff napisał(a):

Super wejdzie w zimę, moja siana 25.09 to pierwsze rozkrzewienie wychodzi🤷 trzeba będzie saletra gonić na wiosnę

Rozwiń  

A jaka przyczyna że od 25 września dopiero zaczyna się krzewić ? U mnie siana była głębiej , pewnie coś 4-5 cm a miejscami jest może i 6 cm , bo inaczej to by miała co najmniej po 1 rozkrzewieniu więcej , choć nie jestem zwolennikiem jak tu co poniektórzy że się cieszą że pszenica ma po 6 -8 czy 10 rozkrzewień 

Opublikowano

U mnie też strasznie licho w tym roku rosną zboża, niby nie daleko od Ciebie @mysza103 ale od początku października były już bardzo zimne noce i zaraz zaczęły się przymrozki, że ciężko było opryskać. Tak sobie ten stan rzeczy na ten moment tłumaczę a siewy zakończyłem 2 października. Też miejscami na pewno szło za głęboko bo pierwszy raz siałem na bronie wirowej z siewnikiem nad budowanym i trochę nie zbyt to wszystko pasowało.

Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 17:52, forestrider18 napisał(a):

U mnie też strasznie licho w tym roku rosną zboża, niby nie daleko od Ciebie @mysza103 ale od początku października były już bardzo zimne noce i zaraz zaczęły się przymrozki, że ciężko było opryskać. Tak sobie ten stan rzeczy na ten moment tłumaczę a siewy zakończyłem 2 października. Też miejscami na pewno szło za głęboko bo pierwszy raz siałem na bronie wirowej z siewnikiem nad budowanym i trochę nie zbyt to wszystko pasowało.

Rozwiń  

Ta co na zdjęciu to Linus , choć  Opoka taka sama , może nawet deko wyższa . W jakich ilościach je siałeś , U mnie chyba z tydzień wcześniej było siane od twojej , tak mi się przynajmniej kojarzy że jak brałeś tego Linusa to u mnie chyba było posiane , wschody miałem można powiedzieć że idealne , wręcz powschodziło chyba 100% 

Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 18:05, yacenty napisał(a):

U mnie łąka na pszenicy z końca września, wczesna odmiana i 430 roślin na metr. Mimo tego ze posiana za głeboko. Bede w weekend to zrobie sesje foto

Rozwiń  

Nie dziwota jak posiana tyle , tam już dużo nie brakuje jej pewnie do 1500 pędów/m2 , 

Już raz ci to pisałem , ale się jeszcze powtórze , ciekawi mnie bardzo ta pszenica pod tym względem z czego ona buduje plon że każą ją tak gęsto siąć , czy ona wypada czy coś innego się z nią dzieje , że potem przecież musi te rozkrzewienia zgubić 

Szkoda że nie zrobiłeś paska kontrolnego z siewem normalnym ok 300 sztuk , by można zobaczyć co się by z jedną potem działo a co z drugą i finalnie jaki plon by obie dały 

Opublikowano (edytowane)

Pewnie ma dużą tendencję do odrzucania pędów. Wcześniej strzela w źdźbło, prawie zawsze trafi się wtedy okres chłodu i wiele odmian reaguje redukcją, w tym roku było to dobrze widać. Flagowym przykładem ze znanych odmian jest Euforia.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 17:10, mysza103 napisał(a):

Gabarytowo to bym powiedział że mniejsze niż klawiszowce , a i też mniej skomplikowane , więc rotor teoretycznie powinien być tańszy

A jaka przyczyna że od 25 września dopiero zaczyna się krzewić ? U mnie siana była głębiej , pewnie coś 4-5 cm a miejscami jest może i 6 cm , bo inaczej to by miała co najmniej po 1 rozkrzewieniu więcej , choć nie jestem zwolennikiem jak tu co poniektórzy że się cieszą że pszenica ma po 6 -8 czy 10 rozkrzewień 

Rozwiń  

Jest krótszy , ale szerszy, wagowo ciężki

• Root Admin
Opublikowano
  W dniu 19.11.2024 o 18:15, mysza103 napisał(a):

Nie dziwota jak posiana tyle , tam już dużo nie brakuje jej pewnie do 1500 pędów/m2 , 

Już raz ci to pisałem , ale się jeszcze powtórze , ciekawi mnie bardzo ta pszenica pod tym względem z czego ona buduje plon że każą ją tak gęsto siąć , czy ona wypada czy coś innego się z nią dzieje , że potem przecież musi te rozkrzewienia zgubić 

Szkoda że nie zrobiłeś paska kontrolnego z siewem normalnym ok 300 sztuk , by można zobaczyć co się by z jedną potem działo a co z drugą i finalnie jaki plon by obie dały 

Rozwiń  

będziemy patrzyć przez cały sezon

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez ZenekBezSpodenek
      Witam szanownych forumowiczów, 

Sam kukurydzy nie uprawiam, ale widzę, że sąsiad ostro się przygotowuje do zasiewów i pytanie do państwa; Czy jest szansa, że przypalił mi pszenicę azotem? (w połączeniu z moim N1 na pszenicy wyszedł spory nadmiar ?) Czym to można podratować? Jakieś wskazówki?

• Przez Klakier125
      Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
    • Przez mostwanted1989
      Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14.
    • Przez Rahl93
      Witajcie,
      Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje? 
      Jeśli skasować to co później zasiać? 
      Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.

• Dodaj nową pozycję...
v