Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Ty chyba Dolny Śląsk? Jeśli tak to ciepło i może za ten tydzień wyrzęduje choć też aż tak szybkich wschodównie widziałem s takich temperaturach.

U mnie przy obecnym listopadzie to po miesiącu może bym jakiej szpilki na wierzchu szukał.

Dolnyslask dsr na nizinie

Edytowane przez Badwolf
  • Like 1

Cinekspeed napisał:

Witam co najlepsze na choroby podstawy źdźbła w pszenicy ozimej na wiosnę 

unix 0.5-0.6kg👍

mysza103 napisał:

U mnie póki co,  to ta z końca września wyglada tak. 3 przypadkowe rosliny wyrwane jedna po drugiej

20241119_132114.jpg

Super wejdzie w zimę, moja siana 25.09 to pierwsze rozkrzewienie wychodzi🤷 trzeba będzie saletra gonić na wiosnę

Zapracowany napisał:

Napewno ograniczy w pewnym stopniu, drut kolczasty dołem pomaga a łosi jeszcze nie ma ale słyszałem o planach osiedlenia żubra!

żubry? współczuję...

10 godzin temu, dlugin napisał(a):

Ja też Dolny Śląsk i u mnie w sobotę pszenica się wyrzedowala równo 3 tygodnie po siewie .W tym 1 tydzień to było +10 stopni a później pogoda się zepsuła 

Ja tak samo Dolny Śląsk. Posiałem 28 października i dopiero szpilkuje.

20 minut temu, wilkołak napisał(a):

Bo to są wydajne duże kombajny, powyżej milon netto, ale innego bym już nie kupił

Gabarytowo to bym powiedział że mniejsze niż klawiszowce , a i też mniej skomplikowane , więc rotor teoretycznie powinien być tańszy

31 minut temu, Piffpaff napisał(a):

Super wejdzie w zimę, moja siana 25.09 to pierwsze rozkrzewienie wychodzi🤷 trzeba będzie saletra gonić na wiosnę

A jaka przyczyna że od 25 września dopiero zaczyna się krzewić ? U mnie siana była głębiej , pewnie coś 4-5 cm a miejscami jest może i 6 cm , bo inaczej to by miała co najmniej po 1 rozkrzewieniu więcej , choć nie jestem zwolennikiem jak tu co poniektórzy że się cieszą że pszenica ma po 6 -8 czy 10 rozkrzewień 

U mnie też strasznie licho w tym roku rosną zboża, niby nie daleko od Ciebie @mysza103 ale od początku października były już bardzo zimne noce i zaraz zaczęły się przymrozki, że ciężko było opryskać. Tak sobie ten stan rzeczy na ten moment tłumaczę a siewy zakończyłem 2 października. Też miejscami na pewno szło za głęboko bo pierwszy raz siałem na bronie wirowej z siewnikiem nad budowanym i trochę nie zbyt to wszystko pasowało.

4 minuty temu, forestrider18 napisał(a):

U mnie też strasznie licho w tym roku rosną zboża, niby nie daleko od Ciebie @mysza103 ale od początku października były już bardzo zimne noce i zaraz zaczęły się przymrozki, że ciężko było opryskać. Tak sobie ten stan rzeczy na ten moment tłumaczę a siewy zakończyłem 2 października. Też miejscami na pewno szło za głęboko bo pierwszy raz siałem na bronie wirowej z siewnikiem nad budowanym i trochę nie zbyt to wszystko pasowało.

Ta co na zdjęciu to Linus , choć  Opoka taka sama , może nawet deko wyższa . W jakich ilościach je siałeś , U mnie chyba z tydzień wcześniej było siane od twojej , tak mi się przynajmniej kojarzy że jak brałeś tego Linusa to u mnie chyba było posiane , wschody miałem można powiedzieć że idealne , wręcz powschodziło chyba 100% 

10 minut temu, yacenty napisał(a):

U mnie łąka na pszenicy z końca września, wczesna odmiana i 430 roślin na metr. Mimo tego ze posiana za głeboko. Bede w weekend to zrobie sesje foto

Nie dziwota jak posiana tyle , tam już dużo nie brakuje jej pewnie do 1500 pędów/m2 , 

Już raz ci to pisałem , ale się jeszcze powtórze , ciekawi mnie bardzo ta pszenica pod tym względem z czego ona buduje plon że każą ją tak gęsto siąć , czy ona wypada czy coś innego się z nią dzieje , że potem przecież musi te rozkrzewienia zgubić 

Szkoda że nie zrobiłeś paska kontrolnego z siewem normalnym ok 300 sztuk , by można zobaczyć co się by z jedną potem działo a co z drugą i finalnie jaki plon by obie dały 

Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Gabarytowo to bym powiedział że mniejsze niż klawiszowce , a i też mniej skomplikowane , więc rotor teoretycznie powinien być tańszy

A jaka przyczyna że od 25 września dopiero zaczyna się krzewić ? U mnie siana była głębiej , pewnie coś 4-5 cm a miejscami jest może i 6 cm , bo inaczej to by miała co najmniej po 1 rozkrzewieniu więcej , choć nie jestem zwolennikiem jak tu co poniektórzy że się cieszą że pszenica ma po 6 -8 czy 10 rozkrzewień 

Jest krótszy , ale szerszy, wagowo ciężki

• Root Admin
18 minut temu, mysza103 napisał(a):

Nie dziwota jak posiana tyle , tam już dużo nie brakuje jej pewnie do 1500 pędów/m2 , 

Już raz ci to pisałem , ale się jeszcze powtórze , ciekawi mnie bardzo ta pszenica pod tym względem z czego ona buduje plon że każą ją tak gęsto siąć , czy ona wypada czy coś innego się z nią dzieje , że potem przecież musi te rozkrzewienia zgubić 

Szkoda że nie zrobiłeś paska kontrolnego z siewem normalnym ok 300 sztuk , by można zobaczyć co się by z jedną potem działo a co z drugą i finalnie jaki plon by obie dały 

będziemy patrzyć przez cały sezon

• Like 1