Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

W ubiegłym roku po t1 z modusem i mikro+siarczan i mocznik  nie było żadnych ubocznych , a dwa lata temu miałem wszystkie rude zresztą sąsiedzi też .

Działka która robiłem samym modusem też niczym się nie różniła 🙄

Mi się wydaje że siarczan i mocznik obniżają pH , bor mocno podnosi 

W piątek pod wieczór planuje T1 wirtuoz, do tego siarczan magnezu. Zadziała ten środek bo od środy ochłodzenie? Czy w maju jak się ociepli dać późniejsze t1? Poniżej zdjęcie pszenicy gdzie ma być sam protiokonazol. To żółte na liściach to  septorioza liści pszenicy? Sam protiokonazol sobie z tym poradzi?

Screenshot_20230420-081016.png

IMG_20230420_093230864.jpg

3 minuty temu, tomala611 napisał:

Panowie. Pszenica Arkadiq  pozno siana po kukurydzy. czym to wzmocnić? te plamy to głównie na górce gdzie jest sap i wilgotno. Czy mocznik + siarczan + asashi i może jeszcze coś na t1 pomoze?

IMG-20230420-WA0003.jpg

IMG-20230420-WA0006.jpg

IMG-20230420-WA0005.jpg

głównie na górce

A gdzie te górki są ?.

Czemu takie pasy są , nie wiedział ja jeszcze czegoś takiego ?.

1 godzinę temu, Axd529 napisał:

W piątek pod wieczór planuje T1 wirtuoz, do tego siarczan magnezu. Zadziała ten środek bo od środy ochłodzenie? Czy w maju jak się ociepli dać późniejsze t1? Poniżej zdjęcie pszenicy gdzie ma być sam protiokonazol. To żółte na liściach to  septorioza liści pszenicy? Sam protiokonazol sobie z tym poradzi?

Screenshot_20230420-081016.png

IMG_20230420_093230864.jpg

Jasne ze zadziała . Nie zastanawiaj się tylko korzystaj z pogody i temp . Ja planuje poprawki na chwasty dwuliścienne robić . 

32 minuty temu, alfa napisał:

Azot dajecie zaraz po oprysku na chwast czy czekacie kilka dni 

Zależy jaki azot. Ja granulat saletry robiłem w tamtym roku na wiosnę, dałem dzień po zabiegu axialpackiem i było wszystko git. Rsm dodają małą dawkę do oprysku na chwasta i ludzie chwalą sobie taką opcje, ale ja tak nie robiłem. Pełna dawkę tam po zabiegu na chwasta bym się bał chyba

40 minut temu, tomala611 napisał:

Panowie. Pszenica Arkadiq  pozno siana po kukurydzy. czym to wzmocnić? te plamy to głównie na górce gdzie jest sap i wilgotno. Czy mocznik + siarczan + asashi i może jeszcze coś na t1 pomoze?

IMG-20230420-WA0003.jpg

IMG-20230420-WA0006.jpg

IMG-20230420-WA0005.jpg

Czym byla kukurydza pryskana? Bo to wyglada jak wlasnie pozostalosci po chemii i takie pasy gdzie plycej plug przykryl

tobago napisał:

Mnie ciekawi ile po oprysku powinna utrzymać się temperatura, minimum te 12st żeby triazol dobrze zadziałał? 

W dzień ciepło do 18st w nocy spada do 5.. :/ Nie wiem czy to jechać koło 14-15 jak na wieczór będzie sie schładzać. 

w momencie aplikacji powinno być minimum 10*C dla triazoli ale wiadomo że im więcej czasu będzie ciepło tum lepiej zadziałają więc lepiej w południe jechać i mieć te 4-6h ciepła jak o 16 i np tylko 1-2h

1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Czym byla kukurydza pryskana? Bo to wyglada jak wlasnie pozostalosci po chemii i takie pasy gdzie plycej plug przykryl

Miałem właśnie pytać.

Na jednej działce po qq na ziarno mam pasy ale pasy:  40cm żółte l 40cm zielone l 40cm zółte, ni groma nie mogę dojść czemu.

Najpierw zauważyliśmy u kuzyna taką sytuację  (też qq na ziarno, zaorane i zasiana pszenica) i tłumaczyliśmy to że te pasy tak jakby były po odkładni ( może tam gdzie trafiło rządek qq)

Ale później pokazało to się u mnie gdzie robiłem gruber plus siew więc tamta teoria odpada. Oprysk na chwasta w kukurydzy po wschodowy.

Z ciekawości, macie pomysły jakieś?

Planuję podać N2 saletrę na pszenicę w dawce 270 kg/ha i trzeba zrobić regulację i T1 (Moddus + fungi + aminokwasy). W niedzielę ma padać. Co będzie bezpieczniej dla rośliny - najpierw nawóz czy oprysk? Jakis odstęp powinien być?

Edytowane przez anja79

30 minut temu, anja79 napisał:

Planuję podać N2 saletrę na pszenicę w dawce 270 kg/ha i trzeba zrobić regulację i T1 (Moddus + fungi + aminokwasy). W niedzielę ma padać. Co będzie bezpieczniej dla rośliny - najpierw nawóz czy oprysk? Jakis odstęp powinien być?

Jaki odstep? Miedzy nawozem a opryskiem? A po co? 

• Like 1

Panowie mam pszenicę która przy ścieżka jest sporo większa niż dalej,  bo siewka była źle ustawiona i nie dorzucała nawozu na odpowiednią odległość . Ta gorsza ma kolanko poniżej 1cm, a ta przy ścieżkach około 2cm nawet zdaża się ,że i więcej. Miałem robić CCC i nie wiem czy to dobry pomysł?