Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ubiegłym roku po t1 z modusem i mikro+siarczan i mocznik  nie było żadnych ubocznych , a dwa lata temu miałem wszystkie rude zresztą sąsiedzi też .

Działka która robiłem samym modusem też niczym się nie różniła 🙄

Mi się wydaje że siarczan i mocznik obniżają pH , bor mocno podnosi 

Opublikowano

W piątek pod wieczór planuje T1 wirtuoz, do tego siarczan magnezu. Zadziała ten środek bo od środy ochłodzenie? Czy w maju jak się ociepli dać późniejsze t1? Poniżej zdjęcie pszenicy gdzie ma być sam protiokonazol. To żółte na liściach to  septorioza liści pszenicy? Sam protiokonazol sobie z tym poradzi?

Screenshot_20230420-081016.png

IMG_20230420_093230864.jpg

Opublikowano

Panowie. Pszenica Arkadiq  pozno siana po kukurydzy. czym to wzmocnić? te plamy to głównie na górce gdzie jest sap i wilgotno. Czy mocznik + siarczan + asashi i może jeszcze coś na t1 pomoze?

IMG-20230420-WA0003.jpg

IMG-20230420-WA0006.jpg

IMG-20230420-WA0005.jpg

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 09:08, tomala611 napisał(a):

Panowie. Pszenica Arkadiq  pozno siana po kukurydzy. czym to wzmocnić? te plamy to głównie na górce gdzie jest sap i wilgotno. Czy mocznik + siarczan + asashi i może jeszcze coś na t1 pomoze?

IMG-20230420-WA0003.jpg

IMG-20230420-WA0006.jpg

IMG-20230420-WA0005.jpg

Rozwiń  

głównie na górce

A gdzie te górki są ?.

Czemu takie pasy są , nie wiedział ja jeszcze czegoś takiego ?.

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 07:48, Axd529 napisał(a):

W piątek pod wieczór planuje T1 wirtuoz, do tego siarczan magnezu. Zadziała ten środek bo od środy ochłodzenie? Czy w maju jak się ociepli dać późniejsze t1? Poniżej zdjęcie pszenicy gdzie ma być sam protiokonazol. To żółte na liściach to  septorioza liści pszenicy? Sam protiokonazol sobie z tym poradzi?

Screenshot_20230420-081016.png

IMG_20230420_093230864.jpg

Rozwiń  

Jasne ze zadziała . Nie zastanawiaj się tylko korzystaj z pogody i temp . Ja planuje poprawki na chwasty dwuliścienne robić . 

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 09:09, alfa napisał(a):

Azot dajecie zaraz po oprysku na chwast czy czekacie kilka dni 

Rozwiń  

Zależy jaki azot. Ja granulat saletry robiłem w tamtym roku na wiosnę, dałem dzień po zabiegu axialpackiem i było wszystko git. Rsm dodają małą dawkę do oprysku na chwasta i ludzie chwalą sobie taką opcje, ale ja tak nie robiłem. Pełna dawkę tam po zabiegu na chwasta bym się bał chyba

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 09:08, tomala611 napisał(a):

IMG-20230420-WA0003.jpg

IMG-20230420-WA0006.jpg

IMG-20230420-WA0005.jpg

Rozwiń  

Czym byla kukurydza pryskana? Bo to wyglada jak wlasnie pozostalosci po chemii i takie pasy gdzie plycej plug przykryl

Opublikowano

Mnie ciekawi ile po oprysku powinna utrzymać się temperatura, minimum te 12st żeby triazol dobrze zadziałał? 

W dzień ciepło do 18st w nocy spada do 5.. :/ Nie wiem czy to jechać koło 14-15 jak na wieczór będzie sie schładzać. 

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 10:39, tobago napisał(a):

Mnie ciekawi ile po oprysku powinna utrzymać się temperatura, minimum te 12st żeby triazol dobrze zadziałał? 

W dzień ciepło do 18st w nocy spada do 5.. :/ Nie wiem czy to jechać koło 14-15 jak na wieczór będzie sie schładzać. 

Rozwiń  

w momencie aplikacji powinno być minimum 10*C dla triazoli ale wiadomo że im więcej czasu będzie ciepło tum lepiej zadziałają więc lepiej w południe jechać i mieć te 4-6h ciepła jak o 16 i np tylko 1-2h

Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 09:49, kamil800 napisał(a):

Czym byla kukurydza pryskana? Bo to wyglada jak wlasnie pozostalosci po chemii i takie pasy gdzie plycej plug przykryl

Rozwiń  

Miałem właśnie pytać.

Na jednej działce po qq na ziarno mam pasy ale pasy:  40cm żółte l 40cm zielone l 40cm zółte, ni groma nie mogę dojść czemu.

Najpierw zauważyliśmy u kuzyna taką sytuację  (też qq na ziarno, zaorane i zasiana pszenica) i tłumaczyliśmy to że te pasy tak jakby były po odkładni ( może tam gdzie trafiło rządek qq)

Ale później pokazało to się u mnie gdzie robiłem gruber plus siew więc tamta teoria odpada. Oprysk na chwasta w kukurydzy po wschodowy.

Z ciekawości, macie pomysły jakieś?

Opublikowano

Co dolega tej pszenicy? Przedplon jeczmien zimowy i poplon z gryki. Pod korzeń 200kg polifoski 1marca saletra 180kg 20 marca 180kg mocznik. Najgorzej jest na poprzeczniakach i na górkach gdzie słaba ziemia

Zdjecie.jpg

Opublikowano (edytowane)

Planuję podać N2 saletrę na pszenicę w dawce 270 kg/ha i trzeba zrobić regulację i T1 (Moddus + fungi + aminokwasy). W niedzielę ma padać. Co będzie bezpieczniej dla rośliny - najpierw nawóz czy oprysk? Jakis odstęp powinien być?

Edytowane przez anja79
Opublikowano
  W dniu 20.04.2023 o 12:11, anja79 napisał(a):

Planuję podać N2 saletrę na pszenicę w dawce 270 kg/ha i trzeba zrobić regulację i T1 (Moddus + fungi + aminokwasy). W niedzielę ma padać. Co będzie bezpieczniej dla rośliny - najpierw nawóz czy oprysk? Jakis odstęp powinien być?

Rozwiń  

Jaki odstep? Miedzy nawozem a opryskiem? A po co? 

• Like 1
Opublikowano

Panowie mam pszenicę która przy ścieżka jest sporo większa niż dalej,  bo siewka była źle ustawiona i nie dorzucała nawozu na odpowiednią odległość . Ta gorsza ma kolanko poniżej 1cm, a ta przy ścieżkach około 2cm nawet zdaża się ,że i więcej. Miałem robić CCC i nie wiem czy to dobry pomysł?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez ZenekBezSpodenek
      Witam szanownych forumowiczów, 

Sam kukurydzy nie uprawiam, ale widzę, że sąsiad ostro się przygotowuje do zasiewów i pytanie do państwa; Czy jest szansa, że przypalił mi pszenicę azotem? (w połączeniu z moim N1 na pszenicy wyszedł spory nadmiar ?) Czym to można podratować? Jakieś wskazówki?

• Przez Klakier125
      Panowie mam pytanie. Mam zamiar podać dziś saletrę amonowa bo jutro zapowiadają deszcz, ale od piątku też przymrozki od 2 do 5. Podawać dziś czy się wstrzymać i podać dopiero po przymrozkach. Pomoże ktoś.
    • Przez mostwanted1989
      Witam, potrzebuję szybkiej porady. Mam do rozlania RSM 32 na pierwszą dawkę i czekałem z podaniem do jakichś deszczów. Jutro ma już coś padać i pytanie do Was czy gdybym dzisiaj podał ten nawóz w słoneczną pogodę, temperatura około 15 stopni to bardzo zaszkodzę roślinom ? Żeby się wyrobić muszę zacząć od godziny 14.
    • Przez Rahl93
      Witajcie,
      Na działkę wbił mi się chyba łokaś. Zdjęcie z 15 lutego. Bardzo kiepsko to wygląda i pytanie czy jak to zostawię to łokaś do reszty zje? 
      Jeśli skasować to co później zasiać? 
      Kukurydzy nie mogę zasiać bo nie będzie zróżnicowania upraw.

• Dodaj nową pozycję...
v