Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, kamil800 napisał:

Do kolan mi siega czyli jakies 45-50cm zależy od rosliny. N1 saletrosan poczatek marca. Chyba 6 marca. N2 to byl mocznik wiec byl siany dosc wczesnie. Gdzies w polowie marca

Dla mnie to póżno, tym bardziej mocznik, pewnie z inchibitorem

Edytowane przez miwigos

30 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ponawiam pytanie, jest bardzo późno, za rogiem już t2. jutro idzie t1, caryx nie zaszkodzi na pąk? w dawce 0,45?

Pytasz o to samo od 2 tygodni zamiast pryskać , jak tak dalej będzie to ludzie zakończą wjazdy w rzepak , a ty się z tym T1 będziesz czaił , przecież skoro 2 tygodnie temu zadałeś to samo pytanie , bojąc się że może być już za póżno , to teraz , nawet się nie pytaj , , środek schowaj do szafy i bierz się za T2 , bo może się wkońcu skończyć na tym że rzepak do żniw nie opryskasz niczym 

• Like 3

Od czego pąk główny może zamierać?- te boczne pąki u samej góry obok głównego też w mniejszej lub większej liczbie?... Na jednym polu to z pół roślin pąk główny obleci z tych pręcików. Chowacz? rzepak był tak zeżarty że jeszcze takiego nie widziałem, bardzo go pokręciło- teraz ładnie sie poprostował ale te pąki czarnieją i zasychają. Miałem czasem mocno pokręcony rzepak ale z pąkami nic się nie działo. Ciekawe czy przerzuci energie na dolne rozgałęzienia bo rośliny wyglądają pięknie.

Przed chwilą, mysza103 napisał:

Pytasz o to samo od 2 tygodni zamiast pryskać , jak tak dalej będzie to ludzie zakończą wjazdy w rzepak , a ty się z tym T1 będziesz czaił , przecież skoro 2 tygodnie temu zadałeś to samo pytanie , bojąc się że może być już za póżno , to teraz , nawet się nie pytaj , , środek schowaj do szafy i bierz się za T2 , bo może się wkońcu skończyć na tym że rzepak do żniw nie opryskasz niczym 

dokładnie bo od 2 tygodni kolego drogi nie było warunków do wjazdu, pytam bo słyszałem ze caryx uszkadza pąk, a miejscami rzepak wystrzelił w górę ale się nie rozgałęził , więc jest tragedia, więc jak jutro go nie skrócę to już nie skrócę, forum chyba od tego jest żeby pytać czyż nie? a nadal się nie dowiedziałem czy to zaszkodzi

Przed chwilą, kamil800 napisał:

Na pąk juz moze zaszkodzic. Skrocic mozna samym tebukonazolem. Dac troche wieksza dawke i tez skroci. W mniejszym stopniu ale zawsze cos. Robilem tak rok temu to na nakladkach bym powiedzial, ze az wstrzymal wegetacje 😂

o, to ciekawe, ile dawałeś i czego? u mnie tebu idzie i mogę dać z 1,2 i kapnąć setkę caryxu

Edytowane przez ŻakowskiSławomir

Myślę że teraz to daj sę już z tym skracaniem spokój , jak masz odpowiednią pogodę to tak jak mówiłem , ten caryx sobie schowaj na przyszłość , a atakuj ten rzepak np, azoksystrobiną na zielony pąk + daj mu coś na robaka , i czekaj na opadanie płatka , a nie stresuj się niepotrzebnie tym caryxem , bo na to już nie czas @ŻakowskiSławomir  Ja u siebie jutro lub w piątek ten excited atakuje azoksystrobina 200 g , bór 150  + robal + siarczan magnezu + 100 l rsm 26 na 1600 litrów wody

IMG_20230419_125358.jpg

IMG_20230419_125506.jpg

Edytowane przez mysza103

12 minut temu, rocco0987 napisał:

Od czego pąk główny może zamierać?- te boczne pąki u samej góry obok głównego też w mniejszej lub większej liczbie?... Na jednym polu to z pół roślin pąk główny obleci z tych pręcików. Chowacz? rzepak był tak zeżarty że jeszcze takiego nie widziałem, bardzo go pokręciło- teraz ładnie sie poprostował ale te pąki czarnieją i zasychają. Miałem czasem mocno pokręcony rzepak ale z pąkami nic się nie działo. Ciekawe czy przerzuci energie na dolne rozgałęzienia bo rośliny wyglądają pięknie.

U mnie w jednej odmianie podobnie  tyle że  pąki jakby pomarańczowe, może  to od przymrozków 🤔

Dokladnie nie pamietam ale ponad litr tebu. Mozliwe, ze wlasnie okolice 1.3 +robal+bor i tyle. Przez srodek pola mi 2 koncowki zachodzi to byl taki pasek duzo nizszego rzepaku. Pozniej tez zaczal kwitnac na tym pasku. 

Ja to t2 bym odpuscil tylko zrobil dobry platek i niech stoi

Edytowane przez kamil800

10 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

dokładnie bo od 2 tygodni kolego drogi nie było warunków do wjazdu, pytam bo słyszałem ze caryx uszkadza pąk, a miejscami rzepak wystrzelił w górę ale się nie rozgałęził , więc jest tragedia, więc jak jutro go nie skrócę to już nie skrócę, forum chyba od tego jest żeby pytać czyż nie? a nadal się nie dowiedziałem czy to zaszkodzi

Chyba przespany zabieg. Obyś teraz nie pogorszył sobie tym zabiegiem z Caryxu.

11 minut temu, rocco0987 napisał:

Mam podobną sytuację. Wczesna odmiana i była mocno zaawansowana jak przyszły mrozy i dużo pączków jest rudych. Też stawiam że to mróz. Pytanie czy te boczne nadrobią czy już jest po plonie?

Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Chyba przespany zabieg. Obyś teraz nie pogorszył sobie tym zabiegiem z Caryxu.

brak możliwości, 3a - glina, woda stała na okrągło , nie było opcji wjazdu a nie przespany, odpuszczam ten caryx, ale widząc ten rzepak wiem że plon będzie dużo mniejszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v