Skocz do zawartości

Rzepak ochrona i nawożenie 2023

yacenty

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, michalsoft napisał:

Widać oznaki mrozów 🙁

IMG_20230512_200039.jpg

Był u mnie gościu z PZU i nie uznał tego co widać na zdjęciu - przemarznietych niewykształconych rozgałęzienie bocznych bo stwierdził że to nie wina ostatnich przymrozków które były po 15 kwietnia 

A u kogoś takie przemarzniecia zakfalifikowano.? 

3 minuty temu, marek1977 napisał:

Czemu ,skoro jest w etykiecie .

to jest w etykiecie

Stosuje się albo przed kwitnieniem lub na łuszczyny po całkowitym prześwicie 

image.png

4 minuty temu, Jarek22B napisał:

Był u mnie gościu z PZU i nie uznał tego co widać na zdjęciu - przemarznietych niewykształconych rozgałęzienie bocznych bo stwierdził że to nie wina ostatnich przymrozków które były po 15 kwietnia 

A u kogoś takie przemarzniecia zakfalifikowano.? 

to jest w etykiecie

Stosuje się albo przed kwitnieniem lub na łuszczyny po całkowitym prześwicie 

image.png

U mnie stwierdził że dostał mrozem ale na dziś straty 0 i przyjedzie po kwitnieniu jeszcze raz

• Like 1

53 minuty temu, Unexpected napisał:

Mam tak samo, duża jest faktyczna strata % na plonie?

u mnie taki as powiedział, że to nie wina przymrozków tylko mokra, suszy, chorób, szkodników, wiatru ale nie zimna. i mam według niego najładniejszy rzepak w okolicy xD szkoda kasy na ubezpieczenie od przymrozków wiosennych

• Confused 1

7 minut temu, andrzej224 napisał:

u mnie taki as powiedział, że to nie wina przymrozków tylko mokra, suszy, chorób, szkodników, wiatru ale nie zimna. i mam według niego najładniejszy rzepak w okolicy xD szkoda kasy na ubezpieczenie od przymrozków wiosennych

U mnie podobnie - powiedział że mam super rzepak i będą się z niego śmiać w pracy jak mi tu szkodę znajdzie. 

Gdy pokazywałem mu przemarznięte niewykształcone rozgałęzienia boczne gdzie jest plon to stwierdził że to na pewno nie wina wiosennych przymrozków które są dopiero uznawane od 15 kwietnia

Przed 15 kwietnia szkoda musi być całkowita

• Sad 1

14 godzin temu, VonVegans napisał:

U mnie stwierdził że dostał mrozem ale na dziś straty 0 i przyjedzie po kwitnieniu jeszcze raz

U mnie podobnie, czekam aż przekwitnie.

1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

PZU

Czyli nic się u tych złodziei nie zmieniło 🤦‍♂️, weź prywatnie rzeczoznawcę Ciekawe co poiwie.🤔

Nie przesadzajcie z tymi szkodami mrozowymi. Nawet jakby się 10% łuszczyn na całej roślinie nie zawiązało przez przymrozki to obstawiam, że większego wpływu na plon to nie ma bo pozostałe łuszczyny wykształcą grubsze nasiona.

W zeszłym roku przez suszę rzepak skrócił kwitnienie, 20% kwiatków w ogóle nie zakwitło, zostały zredukowane, to samo z pędami bocznymi, które też zostały zredukowane a zbiory były rewelacyjne.

• Thanks 1

3 godziny temu, kamil800 napisał:

To nie zalezy od firmy tylko kd tego kto przyjedzie. Kiedys u mnie w pzu jezdzil taki dziadek to on pisał % bez problemu i nic nie cwaniaczyl. Przeszedl na emeryture i wszedl ktos na jego miejsce i juz sie skonczylo. Lata z kolkiem mierzy liczy cwaniakuje... 

Właśnie zależy od firmy. Pzu ma własnych likwidatorów i tyle. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji  o uprawie rzepaku w roku 2025. W tym temacie, podobnie jak w latach ubiegłych będziemy szeroko dyskutować na tematy związane z nawożeniem i ochroną rzepaku.
      Najpopularniejsze pytania jakie się pojawiły dotychczas i o nich głównie będizemy rozmawiać.

Pierwsza i druga dawka azotu w rzepaku oraz terminy nawożenia rzepaku
      Jaki nawóz na pierwszą dawkę w rzepaku? Kiedy 2. dawka azotu na rzepak? Kiedy siać mocznik na rzepak? Kiedy NPK pod rzepak? Co na rzepak na start? Kiedy stosować kizeryt na rzepak? Kiedy siać saletrosan na rzepak? Kiedy azot na rzepak jesienią? Czy można siać nawozy na rzepak w lutym? Wybór i ilości nawozów w rzepaku (forma, skład, dawki)
      Ile polifoski 6 pod rzepak? Ile mocznika dolistnie w rzepaku? Co jest lepsze, RSM czy saletra w nawożeniu rzepaku? Jakie nawozy pod rzepak na wiosnę? Ile mocznika na jesień na rzepak (dolistnie)? Jakie nawozy dolistne na rzepak? Jakie nawozy są najlepsze pod rzepak? Ile nawozów na 1 hektar rzepaku (azotowych, wieloskładnikowych, siarkowych, magnezowych)? Zabiegi ochronne (t0, t1, t2, t3) - ochrona fungicydowa i regulacja rzepaku
      Kiedy T1 w rzepaku? Kiedy wykonać zabieg T2 w rzepaku? Kiedy zabieg T3 w rzepaku? Jakie substancje na T3? Kiedy pryskać rzepak na grzyba jesienią? Co na T0 w rzepaku? Co na pierwszy zabieg w rzepaku? Ile razy skracać rzepak jesienią? Czym pryskać rzepak na wiosnę? Jakie zabiegi w rzepaku na wiosnę? Zapraszam do aktywnej i kulturalnej dyskusji, życzę wysokich plonów i dobrych wyników finansowych z uprawy rzepaku.
      Zdjęcia rzepaków możecie wstawiać do galerii zdjęć Rzepaku: https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/category/560-rzepak/

• Przez Paula_G
      Jak usunąć zapach spalenizny w rzepaku , który jest na magazynie? 
    • Przez Paula_G
      Jak usunąç zapach spalenizny w rzepaku , który jest w binie ? 
    • Przez danielhaker
      Jaką macie strategię nawożenia i ochrony rzepaku w sezonie 2023/2024? Macie już zakupione środki?
      Kontynuacja tematu:

• Przez impres-me
      Witam czy mógłby ktoś polecić dobra cyfrowa i  mobilna  wagę która przetrwa kilka lat i sprawdzi się przy ważeniu rzepaku co do grama ?? Najlepiej coś sprawdzonego. 
  • Dodaj nową pozycję...
v