Skocz do zawartości

antena gps- nawigator polowy

ŻakowskiSławomir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , po raz 3 odnawiam temat :D

Jakie są alternatywne wersje anten do aplikacji nawigator polowy [ nie chodzi tu o dokładność 5 cm] obecnie ciężko znaleźć jakąkolwiek działającą antenę która dobrze bedzie współgrać z tą aplikacją.

Na ten moment znalazłem tylko garmin glo 2 które daje skalę błędu 60 cm, użytkowników posiadających te antenę zapraszam do dyskusji a osoby posiadające inne anteny o informację jaka to antena i jaką ma dokładność, dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Właśnie zobaczyłem że po aktualizacji aplikacji nawigator już obsługuje racebox mini. Czy ktoś może próbował? Bo zastanawiam się nad zakupem garmin glo 2 lub właśnie raceboxem. Cena raceboxa prawie dwa razy wyższa, ale jeśli tak dokładny to może warto dopłacić? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez stillgottheblues
      Cześć wszystkim,
      szukam opinii o systemie nawigacji Topcon. Myślę nad zakupem odbiornika AGS-2, wyświetlacz X25, modem RTK 2,5cm.
      Mieliście do czynienia z tym systemem, jak z jakością i trwałością sygnału?
      Pomysł jest aby nawigacja współpracowała z John Deere 6R, Arionem fabrycznie przystosowanym do nawigacji (producent twierdzi, że można się "wpiąć" w system).
      Nawigacje tzw. chińczyki chyba nie wchodzą w grę z uwagi na problemy z wpięciem bezpośrednim w system ciągnika (te systemy chyba nie są kompatybilne z ciągnikami i muszą być montowane równolegle tj. nowa wiązka Isobus, nakładka na kierownice, czujniki na kołach). Przy 2 - 3 ciągnikach koszt doposażenia robi się porównywalny do Topcona.
      Plan jest taki aby korzystać zasadniczo z dobrodziejstwa jazdy równoległej z RTK + wykorzystanie wyświetlacza X25 jako główne urządzenie do zarządzania opryskiwaczem i rozsiewaczem nawozu z sekcjami po GPS, mapami pola, zmienną dawką itp.
      System JD odpada z uwagi na możliwość wpięcia tylko w system JD (w inne marki nie można) + roczne koszty licencji RTK.
      Założyłem, że skoro ciągniki są przystosowane fabrycznie pod nawigacje i mają Isobusy to nie ma sensu iść w dodatkowe kierownice itp.
      Jakie jest wasze doświadczenie w takich konfiguracjach?
    • Przez yacenty
      Hej,
      Czy ktoś przerabiał temat podłączania rozsiewacza Exacta TL, wyposażonego w terminal Focus II do innego terminala ISOBUS?
      Kupiłem taki rozsiewacz i zastanawiam się czy uda mi się go wpiąć do nawigacji.
      Spotkałem się z opinią ze niestety trzeba wykupić jakąś spechalną licencję od KV, która kosztuje 2600e czyli więcej niż zapłaciłem za rozsiewacz
    • Przez Massey
      Witam
      Czy pracuje ktoś na zestawie nawigacji jak w temacie i jest w stanie udzielić mi pomocy jak odpowiednio sparować urządzenia ze sobą?
    • Przez suffeks
      ciężko znaleźć nowoczesnego geodete informatyka koło mnie. chcę granice działek wgrać do ciągnika i wtedy będzie jasne czy sąsiadowi zaorałem pole czy odwrotnie, minęły już czasy znaczników betonowych 
      ale słyszę od geodetów to nie takie hop siup że nie każda działka ma gdzieś współrzędne zapisane, że geoportal to jest tylko orientacyjnie (dokładność do 5m), i czasami trzeba wejść na pole i to pomierzyć 
      drugie to tylko dostanę plik dxf, a granice działek i zmienne dawkowanie to plik formatu shp musi być to oni nic na ten temat nie wiedzą ale widzę jest konwerter online można zamienić format i sobie wgrać 
      może ktoś już to wszystko przechodził i ma kogoś polecić? 
    • Przez Moscov
      Witam serdecznie, poszukuje jakiegoś patentu na tanią nawigację do ciągnika kropka Nie potrzebuję rtk i tym podobnych, potrzebuje jej wyłącznie do opryskiwacza i rozsiewacza. 
      Posiadam tablet z Windowsem, co więcej potrzeba żeby ogarnąć coś sensownego? 
      Będę z góry wdzięczny za odpowiedzi 
  • Dodaj nową pozycję...