Przez
Vrpona
Witam serdecznie wszystkich tutaj aktywnych i pomagających.
Same iron 2004r, 6 cylindrów Sterownik EMR2 i 5 pinowy "aktuator" czy też regulator obrotów z PWM (Zwał jak zwał)
Problem, który postaram się wam tu opisać jest nieco skomplikowany i liczę na waszą pomoc.
Miesiąc temu przy pracach polowych ciągnik zgasł. Decyzja - serwis i odczytanie błędów, tudzież jakaś mała czy większa naprawa aby przygotować się do żniw.
Diagnoza - upalony elektromagnes regulacji obrotów. Decyzja - wymiana. Postanowiliśmy wymienić sam elektromagnes z używanego aktuatora z uszkodzonym PWM. Napięcia pomierzone , cewka pracuje po podaniu napięcia na STG + oraz STG - (Piny przy EMR2 nr 14 oraz 15) Rezystancja PWM od regulacji obrotów to 30 Ohm.Ciągnik po przekręceniu stacyjki w pozycję pierwszą nie podaje napięcia na elektromagnes od regulacji obrotów a wg różnich filmików z YT po przekręceniu stacyjki dźwignia elektromagnesu powinna się delikatnie odchylić.
Decyzja - Demontaż EMR2 i pomiary napięcia OUT i IN.
I tutaj już sytuacja wygląda tak, że po zmierzeniu napięcia na pinach 14 oraz 15 czyli STG+ oraz STG- elektromagnesu, w momencie przyłożenia sond miernika pomiary wyglądają następująco: 6V i napięcie spada 5,5-5,4-5,3-5,2 ...... aż do zera w czasie około 10 sekund.
Czy na podstawie wyżej wymienionych danych, jesteście w stanie mi jakkolwiek pomóc ? Jeżeli będzie trzeba podam więcej danych, nie mniej jednak te były dla mnie najbardziej istotne (chyba że się myle to proszę mnie poprawić)
Pozdrawiam serdecznie Piotr.
Rekomendowane odpowiedzi
Jaki kombajny o maksymalnej szerokości hedera 3m
Czytaj dalej »
Fotele do ciągników