Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakupiłem opryskiwacz biardzki z komputerem comand 190. Pierwszy raz będę lał nim rsm chce wylać 200l rsm 32% końcówki posiadam 5 otworowe z kryzami 1mm jaką dawkę wpisać w komputerze 200l? Może ktoś coś doradzi? Pierwszy raz będę łał rsm tym wehikułem i boje się żeby dobrze wyszło.  Dzisiaj pojechałem spróbować wpisałem 200l rozlalem pole 0.7ha po miarce widać jakby nic nie ubylo i cieczy było tyle co przed pracą, komputer pokazuje że wcześniej miał 1200l a teraz ma 1035 czyli wychodziłoby że 165l wypryskał i to byłoby idealnie bo to możliwe ale po wskaźniku nie widzę żeby coś ubyło. 

IMG_20230316_192357.jpg

Opublikowano

Proponuję abyś zważył zalany opryskiwacz  zrób 1 ha zważ ponownie  według tego kolejne zabiegi -Jeżeli przepływomierz łpatkowy na 95% pewności źle pokazuje -jeżeli elektromagnetyczny powinno być ok bez korygowania -Korekcję robimy w zależności od gęstości RSM 

Opublikowano
15 minut temu, tomek1974 napisał:

pryskaj wodą na początek 

🤦‍♂️ woda ma inną gęstość niż RSM.🤨

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, v11 napisał:

Proponuję abyś zważył zalany opryskiwacz  zrób 1 ha zważ ponownie  według tego kolejne zabiegi -Jeżeli przepływomierz łpatkowy na 95% pewności źle pokazuje -jeżeli elektromagnetyczny powinno być ok bez korygowania -Korekcję robimy w zależności od gęstości RSM 

przepływomierz elektromagnetyczny jest w biardzkim na 99% 

Edytowane przez konrad241400
Opublikowano
krzysiek6620 napisał:

Jak rozlewacie rsm w zwykłym rozdzielaczu? bo mi wychodzi mniej litrów na ha jak według tabelek od dyszy 

tu nie ma nic skompliwowanego aby prędkość i cisnienie byla odpowiednia dysze czy kryzy niezużyte to musi wychodzic dobrze

Opublikowano
21 godzin temu, krzysiek6620 napisał:

Jak rozlewacie rsm w zwykłym rozdzielaczu? bo mi wychodzi mniej litrów na ha jak według tabelek od dyszy 

Rsm ma większą gęstość, więc aby wypryskać tyle samo co wody należy zwiększyć cisnienie. Przy RSM 32 zwiększyć ciśnienie o ok 32%.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, krzysiek6620 napisał:

Mam dysze mmat 5 otworowe i ustawiałem według tej tabeli producenta i wychodziło za mało czyli trzeba zwiększyć ciśnienie o 32 %  i będzie dobrze +/-    

Jakie masz te dysze, czarne z kryzą czy iso?

Edytowane przez bbb131

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez kuna9977
      Czy ktoś posiada taki opryskiwacz ciągany  demarol 1200l 15m belka. Cena brutto za nowy 25000zł. W porównaniu do innych firm bardzo tanio tylko czy ten opryskiwacz jest coś wart?  Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ich temat ? Chciałem używany 1200l ale szczerze nic nie ma ciekawego,  np. nowy tolmet Bruno 1215 w podstawowej wersji 32tys netto biradzki 28 tyś netto a demarol 25tys brutto.
      https://agrolsklep.pl/sklep/opryskiwacze/opryskiwacz-przyczepiany-1200l-demarol/?attribute_pa_wariant-produktu=1200-szerokosc-belki-12-glowice-potrojne&utm_source=Google+Shopping&utm_medium=cpc&utm_campaign=google_calosc&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=produktowa&gad_source=1&gad_campaignid=19181108397&gclid=CjwKCAiA0eTJBhBaEiwA-Pa-hVTM1hrhh2CqH-9GhX6c-9sOMt5AwFsPtZIY5VetcHfb1WFLo6YmWBoCSMcQAvD_BwE
    • Przez MF6190
      Witam, 
      Chciałem się podpytać czy mogę podłączyć dwie lampy led niebieskie każda po 40w pod pozycje od opryskiwacza jako zasilanie ? Czy to będzie za duże obciążenie dla przewodów, gniazda itp? 
      Opryskiwacz to rau d2 a ciągnik to mf 6190 jeśli ma to jakieś znaczenie.
    • Przez Dorsik148
      Witam mam problem z silnikiem sekcji opryskiwacza hardi ranger 2500l. Silnik nie załącza się ma zamala moc krzywka nie może włączyć sekcji. Nikt nie chce podjąć się naprawy tego i stąd pytanie czy ktoś nie wie jaki silnik pasuję do tych sekcji załączam zdjęcia silnika.

• Przez Dorsik148
      Witam mam problem z silnikiem sekcji opryskiwacza hardi ranger 2500l. Silnik nie załącza się ma zamala moc krzywka nie może włączyć sekcji. Nikt nie chce podjąć się naprawy tego i stąd pytanie czy ktoś nie wie jaki silnik pasuję do tych sekcji załączam zdjęcia silnika.
    • Przez Okisz
      Cześć, 
      Musialem w opryskiwaczu wymienic przeplywomierz. Zawieszal sie najwyraźniej jakos i przy automatyce pracy cisnienie spadalo do 0 praktycznie. 
      Nowy przeplywomierz ma kalibracje 662 impulsy.
      Jak sie ma liczba impulsow do ilosci wody?
      Czy np zakladajac ze te 662 impulsy to 100l wody, to zwiekszajac liczbe impulsow przeplyw sie zmniejszy czy zwiekszy?
  • Dodaj nową pozycję...
v