Skocz do zawartości

Dotacje do silosów na zboże 2023

margoo78

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
5 godzin temu, adams1992 napisał:

Jaki jest termin ostateczny na realizację budowy?

Ja mam wniosek złożony po terminie. Mam obawy bo w umowie termin realizacji jest jednym z istotnych punktów, ale kobita zapewniała mnie że na termin realizacji nie patrzą, aby wyrobić się w ciagu 12 miesięcy. 

1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Ja mam wniosek złożony po terminie. Mam obawy bo w umowie termin realizacji jest jednym z istotnych punktów, ale kobita zapewniała mnie że na termin realizacji nie patrzą, aby wyrobić się w ciagu 12 miesięcy. 

Termin realizacji inwestycji to 12 miesięcy, ale od podpisania umowy

Dnia 2.01.2024 o 12:27, Korbol napisał:

potwierdzam otrzymanie kasy, całość co mieli dać już na koncie. 29 XII wysłali przelew

Gratulacje. Ja dzwonilem dzis czy rozpatrzyli moje 12 poprawek (minelo 3 tygodnie) Noi powiedzieli ze W poniedzialek sie za to wezma. "tylko ciekawe W ktory poniedzialek" XD

16 godzin temu, ZYLA napisał:

Zgadza się .

Ale jest też zapis:

Screenshot_20240105-204624.png

36 minut temu, tomislawwitow napisał:

Walneli się w dacie. Powinno być 2024. Mam to samo pismo 

W tym miejscu jest wpisana data, która została podana we wniosku jako okres realizacji przedsięwzięcia. To nie jest pomyłka.

33 minuty temu, rolnik72 napisał:

Możesz napisać jakie dokumenty składasz do wniosku ołatnośc

1) Faktury

2) Dokumenty potwierdzające płatność

3) Protokół odbioru robót lub protokół montażu

4) Oświadczenie/zaświadczenie o braku sprzeciwu starostwa powiatowego wobec zamiaru wykonywania robót budowlanych

5) Oświadczenie dotyczące wypełnienia obowiązku informacyjnego

6) Oświadczenie o braku objęcia wykonawców przedsięwzięcia sankcjami z tytułu wspierania agresji na Ukrainę

7) Zdjęcia potwierdzające realizację operacji, zdjęcie tabliczki, zdjęcie naklejki informacyjnej, zdjęcie plakatu. Naklejka powinna być umieszczona na silosie, plakat na budynku znajdującym się w otoczeniu silosu

Ja wpisywałem tą samą datę. Mam rok 2024, 31 pażdziernika. Teraz wyobraź sobie że ktoś wpisuje termin, tydzień po zlożeniu wniosku o dofinansowanie. Teraz wniiosek rozpatrują po 3 miesiącach. Co w takiej sytuacji ? 

Edytowane przez tomislawwitow

To co w screenie to podałem mój termin realizacji inwestycji. Wpisują go potem w umowie. Myślałem że z palcem w d... się wyrobię, ale każdy nie trzymał terminów. Od Winklera, przez monterów po agencję. Ta ostatnia najbardziej. 

14 godzin temu, tomislawwitow napisał:

Ja wpisywałem tą samą datę. Mam rok 2024, 31 pażdziernika. Teraz wyobraź sobie że ktoś wpisuje termin, tydzień po zlożeniu wniosku o dofinansowanie. Teraz wniiosek rozpatrują po 3 miesiącach. Co w takiej sytuacji ? 

W takiej sytuacji powinien dostać wezwanie do poprawek. Planowana data zakończenia przedsięwzięcia powinna uwzględniać nie tylko zakup i montaż silosu, ale też czas na rozpatrzenie wniosku i złożenie wniosku o płatność. I ta data jest przenoszona do umowy.

Tutaj cytat z instrukcji, akurat do wymiany pokryć dachowych, ale zasada jest ta sama:

Przez planowaną datę zakończenia etapu należy bowiem rozumieć planowaną datę złożenia Wniosku o płatność, która będzie dodatkowo wykazana na umowie.

Dnia 6.01.2024 o 13:23, NevPro napisał:

1) Faktury

2) Dokumenty potwierdzające płatność

3) Protokół odbioru robót lub protokół montażu

4) Oświadczenie/zaświadczenie o braku sprzeciwu starostwa powiatowego wobec zamiaru wykonywania robót budowlanych

5) Oświadczenie dotyczące wypełnienia obowiązku informacyjnego

6) Oświadczenie o braku objęcia wykonawców przedsięwzięcia sankcjami z tytułu wspierania agresji na Ukrainę

7) Zdjęcia potwierdzające realizację operacji, zdjęcie tabliczki, zdjęcie naklejki informacyjnej, zdjęcie plakatu. Naklejka powinna być umieszczona na silosie, plakat na budynku znajdującym się w otoczeniu silosu

Tak, dokładnie takie dokumenty załączałem. Odnośnie faktur to muszą być kwoty netto i  wyszczególnione wszystkie pozycje z osobna (o dziwo musiałem o to walczyć z Agosem, ale dali mi aneks do faktury i agencja to klepła). No i wymagają na protokole odbioru, żeby był wpisany numer działki na której postawiono silos. Dopisałem ręcznie numer działki z całym terytem i zrobiłem parafkę i przeszło bez problemu.

1 godzinę temu, Korbol napisał:

Tak, dokładnie takie dokumenty załączałem. Odnośnie faktur to muszą być kwoty netto i  wyszczególnione wszystkie pozycje z osobna (o dziwo musiałem o to walczyć z Agosem, ale dali mi aneks do faktury i agencja to klepła). No i wymagają na protokole odbioru, żeby był wpisany numer działki na której postawiono silos. Dopisałem ręcznie numer działki z całym terytem i zrobiłem parafkę i przeszło bez problemu.

Protokół odbioru? przez kogo? a co jeśli ja sam sobie postawię silos na własną rękę?

17 godzin temu, Pawelch91 napisał:

Ja mam zamiar sam zmontować silos 24t lub 27t bo agos ma 24 a polnet 27 a terminy mają po moim terminie w umowie. I właśnie na fakturze nie będzie montażu to co niepotrzebny wtedy ten protokół odbioru?

miejmy nadzieje, że obejdzie sie bez. Ja 60t BINa sam bede stawiać 

Pawelch91 napisał:

Ja mam zamiar sam zmontować silos 24t lub 27t bo agos ma 24 a polnet 27 a terminy mają po moim terminie w umowie. I właśnie na fakturze nie będzie montażu to co niepotrzebny wtedy ten protokół odbioru?

To czemu nie weźmiesz np. Agroparta 25t? Wiem, że terminy sierpniowe były jeszcze wolne, tańszy niż agos i polnet, montaż free bo przyjeżdża zmontowany a transport jakieś grosze?

• Thanks 1

16 minut temu, manieks120 napisał:

To czemu nie weźmiesz np. Agroparta 25t? Wiem, że terminy sierpniowe były jeszcze wolne, tańszy niż agos i polnet, montaż free bo przyjeżdża zmontowany a transport jakieś grosze?

wczoraj znajomy zamawiał w Agroparcie, to ma być końcem lipca początkiem sierpnia, chyba ze ktoś zrezygnuje to maja wcześniej przywieść.  Mi się tak udało bo jak zamawiałem  w czerwcu to miał być na lutego a przywieźli końcem września. 

• Thanks 1

A ten Agropart to dobra firma? Macie jakieś opinie? Bo nie brałem jej pod uwagę bo agos czy polnet mają z blachy falistej i uważam że jest ona sztywniejsza niż płaskie. Mam wewnętrzne silosy z falistej i to jest super sprawa. Info z agencji: ostateczny termin na wniosek o płatność to 30.10.2024r ale jak komuś mija 12 miesięcy od podpisania umowy wcześniej to graniczny termin to ten 12m od umowy. 

Pozycje z faktur muszą się zgadzać z tym co masz na umowie w planie finansowym jedynie ceny mogą te 10% odbiegać bez konsekwencji.

To podajcie jakieś opinie o tym Agropart:)

• Like 1