Skocz do zawartości

Pszenżyto

Bociek51

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
1 minutę temu, Bociek51 napisał:

Jakiego plonu można się spodziewać po tej odmianie ?

co to za pytanie? jeśli jedna osoba zasieję odmianę która będzie słabo sypać w teorii ale będzie o nią dbać i książkowo uprawiać a 2 osoba zasieje tę w teorii lepszą ale będzie robiła ,,na koszty,, to ta 1 zbierze sporo więcej pomimo teoretycznie gorszej odmiany. Skąd ma ktoś wiedzieć jakie masz zasobności w glebie, jakie planujesz nawożenie itp itd, ja jak mam coś gdzieś zasiać to siadam i analizuję jaka jest zasobność gleby jakie to ma szanse itd, a ty pytasz kogoś z forum jak będzie dana odmiana pszenżyta sypała :P 

5 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

co to za pytanie? jeśli jedna osoba zasieję odmianę która będzie słabo sypać w teorii ale będzie o nią dbać i książkowo uprawiać a 2 osoba zasieje tę w teorii lepszą ale będzie robiła ,,na koszty,, to ta 1 zbierze sporo więcej pomimo teoretycznie gorszej odmiany. Skąd ma ktoś wiedzieć jakie masz zasobności w glebie, jakie planujesz nawożenie itp itd, ja jak mam coś gdzieś zasiać to siadam i analizuję jaka jest zasobność gleby jakie to ma szanse itd, a ty pytasz kogoś z forum jak będzie dana odmiana pszenżyta sypała :P 

Gleby mam w bardzo dobrej kulturze pytam o plonowanie ponieważ każda odmiana ma inne możliwości kto pyta nie błądzi .

ŻakowskiSławomir napisał:

1 minutę temu, Bociek51 napisał: Jakiego plonu można się spodziewać po tej odmianie ? co to za pytanie? jeśli jedna osoba zasieję odmianę która będzie słabo sypać w teorii ale będzie o nią dbać i książkowo uprawiać a 2 osoba zasieje tę w teorii lepszą ale będzie robiła ,,na koszty,, to ta 1 zbierze sporo więcej pomimo teoretycznie gorszej odmiany. Skąd ma ktoś wiedzieć jakie masz zasobności w glebie, jakie planujesz nawożenie itp itd, ja jak mam coś gdzieś zasiać to siadam i analizuję jaka jest zasobność gleby jakie to ma szanse itd, a ty pytasz kogoś z forum jak będzie dana odmiana pszenżyta sypała   i8

To tak jak z kombajnowam, zajezdzam do sasiada kosic a on pyta sie ile w tym roku pszenica sypie, to co mam mu powiedziec ze np 7ton jak on tylko co zasil i opryskal od chwastow

13 minut temu, Bociek51 napisał:

Gleby mam w bardzo dobrej kulturze pytam o plonowanie ponieważ każda odmiana ma inne możliwości kto pyta nie błądzi .

w plonowaniu się nie wypowiem, ale z odmian polecam SU Liborius oraz klasycznie Tadeus

Przed chwilą, ovi napisał:

To tak jak z kombajnowam, zajezdzam do sasiada kosic a on pyta sie ile w tym roku pszenica sypie, to co mam mu powiedziec ze np 7ton jak on tylko co zasil i opryskal od chwastow

o tym mówię, jednemu coś odda 4 drugiemu 8, odmiana jest tutaj istotna, ale wydaje mi się że nawet z najgorszej odmiany można wykręcić wynik przy książkowych warunkach i zabiegach

avokado 4-6 ton przy 100N w dwóch dawkach bez npk tylko 20t obornika bydlęcego na ha jesiennym odchwaszczaniu jednej grzybówce bez skracania w zależności od rozkładu opadów takie wyniki uzyskiwałem powyżej 100N radzę skracać bo się wywali i nie siać z gęsto bo się dobrze krzewi. 

Edytowane przez Grab12