Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pytanie z ciekawości, wie ktoś może czy do produkcji bizonów fabryka przykładała się? Słyszałem kiedyś, że bizony fabrycznie potrafiły wyjeżdżać z fabryki niedomalowane w niektórych miejscach, albo z zaciekami, a kiedyś spotkałem się z bizonem (podobno oryginalny), który miał krzywo ponaklejane naklejki. Co wiecie na ten temat?

Opublikowano (edytowane)

Odwalali taką fuchę że chyba bardziej się nie dało, im nowsze tym gorsze wychodziły z fabryki, blachy coraz cieńsze, wyjeżdżały rano pomalowane, a w południe klient odbierał, skrzynia biegów miała być w projekcie z odlewu, do końca to nie weszło w Suprze, jedynie te które wyszły na podwoziu Rekorda, Ta fabryka nie miała szans się utrzymać na rynku, tak samo jak Ursus ze swoimi bublami. To nie był zły kombajn jak na tamte czasy, ale wymagał ciągłej modernizacji, a nie k**wa stać w miejscu.

Edytowane przez Desperado
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Desperado napisał:

Odwalali taką fuchę że chyba bardziej się nie dało, im nowsze tym gorsze wychodziły z fabryki, blachy coraz cieńsze, wyjeżdżały rano pomalowane, a w południe klient odbierał.

Druga sprawa że wszystko schodziło na bieżąco a pod fabryka była kolejka na sprzęt który rano jeszcze nie istniał a po południu już jechał na drugi koniec kraju.Prawie w jednym momencie napisaliśmy.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
6 godzin temu, Desperado napisał:

Odwalali taką fuchę że chyba bardziej się nie dało, im nowsze tym gorsze wychodziły z fabryki, blachy coraz cieńsze, wyjeżdżały rano pomalowane, a w południe klient odbierał, skrzynia biegów miała być w projekcie z odlewu, do końca to nie weszło w Suprze, jedynie te które wyszły na podwoziu Rekorda, Ta fabryka nie miała szans się utrzymać na rynku, tak samo jak Ursus ze swoimi bublami. To nie był zły kombajn jak na tamte czasy, ale wymagał ciągłej modernizacji, a nie k**wa stać w miejscu.

Mnie to bardziej zastanawia ile lat jeszcze będą kosić na polskiej ziemi 🤷🤔

Opublikowano (edytowane)

Ich koniec jest coraz bliższy ... Najmłodsze Superki mają już 34 lata ... I powoli wyrównują się jakością z tymi z początku lat 80-tych bo mimo że młodsze to wykonane z gorszych materiałów i z mniejszą dbałością. Gdybym miał do koszenia 30-40 ha to już bym dawno dziada pogonił, a że mam 10-12ha zbóż a na usługi się nie jeździ to taki złomek jak się poszczęści to te dwa-trzy dni bez awarii przejedzie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ich koniec jest coraz bliższy ... Najmłodsze Superki mają już 34 lata ... I powoli wyrównują się jakością z tymi z początku lat 80-tych bo mimo że młodsze to wykonane z gorszych materiałów i z mniejszą dbałością. Gdybym miał do koszenia 30-40 ha to już bym dawno dziada pogonił, a że mam 10-12ha zbóż a na usługi się nie jeździ to taki złomek jak się poszczęści to te dwa-trzy dni bez awarii przejedzie.

Niby masz rację. też się zastanawiam co z nim zrobić. mam do koszenia 25-30ha. niby coś lepszego bym kupił ale za MF czy claasa trzeba bulić dobrze ponad 100tyś. i jeśli coś grubszego walnie to boje się że będę miał tydzień przestoju. gdzie pogoda nie rozpieszcza. a do bizona nie dość że wszystko od ręki albo na drugi dzień to masę części mam na magazynie. silnik zapasowy stoi i czeka tylko przepalany. Myślę czy nie poszukać za Superka Rekorda w rozsądnych pieniądzach co ma z max 1500mtg i u mnie będzie chodził wieki jeszcze. 

Opublikowano

Mam bizona Rekorda z 1996 roku, jakość jego wykonania jest dobra przez ten czas padło tylko kilka łożysk na odrzutniku oryginały na wytrząsaczach również (7-8) główki kosy niszczy nagminnie (tutaj plastelinowe części) więc spasowanie i wykonanie wałów obudów łożysk musiało być dobre. Powłoka lakiernicza jest dobra choć to trudno ocenić bo zawsze garażowany. Silnik każdemu znany, nie bierze oleju. Uprzedzam pytania przez pierwsze kilkanaście lat kosił 150-250 ha później przez kilka ok 50.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, EppS napisał:

Mam bizona Rekorda z 1996 roku, jakość jego wykonania jest dobra przez ten czas padło tylko kilka łożysk na odrzutniku oryginały na wytrząsaczach również (7-8) główki kosy niszczy nagminnie (tutaj plastelinowe części) więc spasowanie i wykonanie wałów obudów łożysk musiało być dobre. Powłoka lakiernicza jest dobra choć to trudno ocenić bo zawsze garażowany. Silnik każdemu znany, nie bierze oleju. Uprzedzam pytania przez pierwsze kilkanaście lat kosił 150-250 ha później przez kilka ok 50.

Za to jak będziesz sprzedawał, to - panie, on pracował tylko na małym gospodarstwie, nic prawie jeszcze nie robione było.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ale marzy o niebieskim rekordzie xD

teraz chyba o XC90 🤭 

za mało PiSda dała żeby na rexia sie porywać 

Edytowane przez konteno
  • Haha 1
Opublikowano
14 godzin temu, Desperado napisał:

Za to jak będziesz sprzedawał, to - panie, on pracował tylko na małym gospodarstwie, nic prawie jeszcze nie robione było.

Pracuje na małym, ostatnie kilka lat kosi 30 ha, prawie nic robione nie było, ale łańcuchy podajników wołają o wymianę a zużycie każdy potrafi ocenić.

Opublikowano
Dnia 30.07.2023 o 09:09, olkosio napisał:

Niby masz rację. też się zastanawiam co z nim zrobić. mam do koszenia 25-30ha. niby coś lepszego bym kupił ale za MF czy claasa trzeba bulić dobrze ponad 100tyś. i jeśli coś grubszego walnie to boje się że będę miał tydzień przestoju. gdzie pogoda nie rozpieszcza. a do bizona nie dość że wszystko od ręki albo na drugi dzień to masę części mam na magazynie. silnik zapasowy stoi i czeka tylko przepalany. Myślę czy nie poszukać za Superka Rekorda w rozsądnych pieniądzach co ma z max 1500mtg i u mnie będzie chodził wieki jeszcze. 

Rekordem nic szybciej nie zrobisz.... 

Do momentu wytzasaczy to jest to samo co super... 

No chyba że z tytułu większego zbiornika będziesz rzadziej sypał to może te 5min urwiesz na hektarze. 

Jestem w tym samym miejscu co Ty. 

Chcialvym mieć kombajn co 10ha dziennie pola spokojnie mi zdejmie.

To już mi w zupełności wystarczy 

Opublikowano

mi wystarczyło by żeby hektar dobrej pszenicy w godzinę skosił. jeszcze myślę nad MF 32, tylko ciekawe jak z częściami. wiem że Rekord to prawie to samo ale ma niby inna skrzynie. czasami superkowi brakuje jeszcze wolniejszego biegu niż 1. np w rzepaku gdy masy do przerobienia jest ogrom.

Opublikowano

Co Ci po skrzyni... 

Ja akurat w rzepaku nie odczuwam potrzeby wolniejszej jazdy. 

Niestety patrząc w ogłoszenia to w ciągu ostatnich 2 lat przeglądanie przeze mnie modele zdrożały średnio 25%

Ja pod uwagę biorę NH tx34/32, bizon bs, może NH tf 42/44

Opublikowano

Te czerwone przed 95 rokiem miały inny kształt rotorow i tam podobno był problem. Te niebieskie idą że hej! 

Wolniej jak w zbożu ale do 056 to i tak przepaść! 

Jeśli ktoś może potwierdzić że bezproblemowo są do nich części to wg mnie nie ma lepszej maszyny w stosunku wydajność/cena