Skocz do zawartości

Jak ustawić siewnik amazone d7 30E

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem siewnik amazone D7 30E 3 metrowy, nie mam do niego tabeli i w internecie nie mogę jej znaleźć. Czy ktoś ma taką i mógłby się podzielić ? Ile razy należy obrócić koło przy próbie kręconej? 

Edytowane przez Adi118
Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, siałem nim rzepak i jęczmień i obliczałem ilość obrotów kołem, tak jak kolega pisał wyżej wyszło mi 14,5 ale podczas siania zawsze wysiewało mi więcej, myślałem, że źle obliczyłem ale wychodzi na to że nie. 

Ustawienie wg tabel też wychodzi inaczej, porównując do próby kręconej, nie wiem co jest nie tak, może przekładnia wymaga regeneracji.

Opublikowano (edytowane)

Tabele służą do wstępnego ustawienia puźniej tylko próba kręcona .  Więcej to znaczy ile ? 

Zużyta przekładnia wysiewa mniej .Może robisz duże zakłady przy   siewie .

Edytowane przez peugeot
Opublikowano (edytowane)

Przy ustawianiu ważne jest też otwarcie klap tych którymi opróżnia się zboże i ustawienie tych zasuwkę które wyłaczają poszczególne aparaty można też sprawdzić czy wszystkie wysiewają podobną ilość pdstawiając pod każdy z osobna pudełeczko i poważyć  w kole masz określone ciśnienie w oponach od tego zależy poślizg 

Edytowane przez Grab12
Opublikowano

Rzepak ustawiłem na 4 kg a wysiał 5 ale tutaj faktycznie trochę mi się nałożyło bo nie miałem znaczników i nie było dobrze widać śladów po siewniku więc ta próba nie była miarodajna, ale przy jęczmieniu już nie było zakładek a ustawiłem na 140kg a wysiał 175kg

Dźwignia przy rzepaku ustawiona była w pozycji 1 a przy jęczmieniu 2, wajcha rzepak 16, jęczmień 42 ale tak jak pisałem przy próbie kręconej przy 14,5 obrotu wychodziło mi mniej materiału niż faktycznie podczas siewu.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez bolek1521
      Witam. Zamierzam kupić siewnik zbożowy mam możliwość zakupu takiego sulky jak na zdjęciach spotkał się ktoś z takim sprzętem i może podzielić się opinią czy warto 

• Przez TomaszDawca
      Witam,
      Mam problem z siewnikiem Pom Brodnica Jota Z grupa krukowiak.
      Skrzynia nie utrzymuje normy wysiewu. Na próbie kręconej za każdym razem wychodzi inaczej. Wymiana skrzyni w niczym nie pomaga, gdyż na siewniku jest już zamontowana 4 taka sama skrzynia w przeciągu 4 sezonów w ramach gwarancji przez serwis) i cały czas to samo. Problem nie został usunięty (ewidentnie wada fabryczna przekładni). Gwarancja się skończyła. Producent (Krukowiak) umywa ręce. Mogą sprzedać nową skrzynię i tyle (3300PLN brutto). 
      Moje pytania są następujące:
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik?
      Czy jest ktoś kto posiada taki siewnik i ma podobne problemy?
      Czy jest ktoś na grupie kto posiada taki siewnik i się z nim uporał?
      Jaką inną skrzynie można by zamontować do tego siewnika? (Przekładnia po lewej stronie siewnika)
      Czy jest ktoś na grupie kto nie może sobie poradzić z takim siewnikiem i chciałby może nawet drogą sądową uporać się z producentem?

• Przez kuba12343
      Jaka jest różnica w tych grabkach w siewniku amazone D8, które lepsze?

• Przez PiotrKaliski
      Witam, co sądzicie o tych redlicacg talerzowych? Czy warto montować? Cena 280zl. Siewnik amazone d7

• Przez paktofonikas1987
      Czy w kazdym siewniku mozna ustawic sciezki ?Bo mam jakis stary duzy (5 lub 6m) siewnik z kutna i chcialbym zaczac robic sciezki pod opryskiwacz z belka 12 m.I nie bardzo wiem jak to zrobic. Moglby ktos pomoc?
  • Dodaj nową pozycję...
v