Skocz do zawartości

Amazone typ 30 super s.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam pytanie odnośnie tego siewnika. Czy wam też sieje głęboko? Redlice popuszczone na max, niemal że dociskaja się tylko pod swoim ciężarem, śrubę mam skrecona na max na ciągnik, ramiona to wiadomo, muszą iść na max na dół, żeby znaczniki się przelaczaly i robiły się  ścieżki, bo są sterowane belka zaczepową. Już nie mam sił na ten złom, pole, głównie piachy, staram się zageszczac, jak tylko się da, dokupilem do niego prosty agregat z dwoma rzedami dziabek i wałkiem strunowym, żeby sobie zaoszczędzić w uprawie, bo jak równo zaorane, to sialem w orke, ale go nie używam. Zboże wpycha w ziemię na kilka cm, więc jest problem ze wschodami, bo np takie żyto lubi być płytko zasiane, a nawet musi. Siewnik w miarę równo wysiewa,  ale mnie już szlag z tym trafia. Może źle coś robię? Ustawiłem siewnik wg takiego wskaźnika na siewniku w postaci luźno zawieszonego plaskownika, który wskazuje jak ma być pochylony. Gdyby sprzęt był tańszy pociałbym go palnikiem i wywiozl na złom. Mam już te klunkry dosyć. Dzięki.

Opublikowano (edytowane)

To siałem takim samym siewnikiem co ty d 7 super s typ 30 z grabkami wschody super tylko ja jeszcze bronuje po siewie żeby wyrównać pole i zagęscić lekką broną wolniutko pole piach na zdjęciu pszenicą gentelmen 200 kg na ha siana 16 09. Moja uprawa to orka razówka miesiąc przed siewem zwykle choć teraz było 2 tygodnie bronowanie cięzką broną za tydzień potem za tydzień przed siewem kultywator z wałkiem strunowym siew i bronowanie lekką broną

IMG_20231008_160635522.jpg

Edytowane przez Grab12
Opublikowano

To jak Ci wpadaja redlice głęboko to  co , tak pulchno na polu, ciągnik musiał by robić głębokie koleiny, u mnie  siew aktywnym z wałem gumowym na glinie mokrej to mogło by  być głębiej , nacisk hydrauliczny na max

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez jedrek10001
      Witam wczoraj podczas siewu lewy znacznik niechcial opadać tylko cały czas prawy musiałem wyjść podnieś znacznik prawy i parę razy opuścić siewnik żeby lewy opadł moje pytanie co mogło się stać? działał bez problemów miał ktoś podobny problem 

• Przez GrzegorzMiketa
      Rzucam temat wyboru siewnika do kukurydzy. Noszę się z zamiarem kupienia nowego, małego siewnika do kukurydzy. Chciałbym przeznaczyć na to ok 45 brutto. Interesuje mnie siewnik 4 rzędowy, pneumatyczny, talerzowy, z zbiornikiem na nawóz itp. Ma pracować z 100 km ciągnikiem. Rynek pokazuje kilka modeli do wyboru, są to głownie tureckie produkcje typu Ozdoken czy HMS Pinadisc. Pytanie do Was, czy ktoś miał, ma doczynienia z tymi maszynami, na co zwrócić uwagę, które są już sprawdzone i godne polecenia. Chcę to kupić w lutym, przygotować na zbliżający się sezon. 
    • Przez Celownik07
      Panowie, czy posiada ktos typowo ten model i potwierdzi ze na 1ar trzeba krecic do proby kreconej 17,5razy KOŁEM ( 18,5 korbą - 2bieg) tak jak w instrukcji. . Przejrzalem pare filmikow na yt i natknalem sie na taki komentarz pod filmikiem dla sr300 ( w instrukcji 15,5obrotow korba) wiec moze i w sr250 jest pomylka?albo i nie a wolalbym wiedziec za miesiac jak na pola sie wyjedzie.
      Wg moich obliczen wychodzi ze 19,5razy KOŁEM

• Przez radek997
      Witam mam problem z wyjęciem osi z kółkami do wysiewu
      zdjąłem te plastikowe zaczepy wykręciłem imbusa z tryba a os stoi i ani ruszy
      cos jeszcze trzeba rozkręcić czy co? 
    • Przez Jelski
      Witam czy ktoś by powiedział jak działa mechanizm ścieżek amazone są na nim cyfry 0 1 2 3 4 5 6 7 jak ustawić te ścieżki na 15 metrów szerokości ? I co oznaczają te cyfry ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v