Skocz do zawartości

Dzierżawa gruntu pod instalację wodorową

tmic

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiego to typu w ogóle instalacja?

Stacja paliw, jakiś magazyn, instalacja do elektrolizy? Trwałe związane z gruntem? Na jaki okres? 

Da się później po demontażu użytkować ponownie rolniczo?

W jakim promieniu są obostrzenia?- bo się okaże, że zapłacą dużo za mały kawałek a w promieniu np 1000m już nikt nie dostanie pozwolenia na budowę 

Sorry, myślałem , że nikt nie odpowiedział bo nie dostałem powiadomienia na maila.

Tak naprawdę dostałem propozycję podpisania dwóch umów jednocześnie na instalację wodorową i fotowoltaiczną na okres 25 lat, działka 1ha.

Instalacja wodorowa na powierzchni do 0.5ha przy czym dzierżawca zastrzega sobie " Jeżeli rozpoczęcie robót budowlanych, wskazane w § 7 ust. 1, nie nastąpi ……………………. r., Dzierżawca będzie zobowiązany do rozpoczęcia wypłacania czynszu dzierżawnego zgodnie z zapisami ust. 1 od dnia 1 stycznia 2026 r., w przeciwnym wypadku umowa ulega rozwiązaniu z upływem terminu wpłaty, określonego w ust. 5." w przypadku instalacji fotowoltaicznej jest to rok 2028.

Mam rozmawiać z potencjalnym dzierżawcą i chciałem się wcześniej zorientować czego się spodziewać.

Alchemik pyta czy "da się później po demontażu użytkować ponownie rolniczo" . W umowie pisze, że przywróca teren do stanu pierwotnego. Z tego co się zorientowałem można później taki teren uzytkować rolniczo tylko wymaga to trochę zachodu, geodeta i jakieś zezwolenia. Co do obostrzeń to nie wiem.

Dnia 18.11.2023 o 18:44, tmic napisał:

Sorry, myślałem , że nikt nie odpowiedział bo nie dostałem powiadomienia na maila.

Tak naprawdę dostałem propozycję podpisania dwóch umów jednocześnie na instalację wodorową i fotowoltaiczną na okres 25 lat, działka 1ha.

Instalacja wodorowa na powierzchni do 0.5ha przy czym dzierżawca zastrzega sobie " Jeżeli rozpoczęcie robót budowlanych, wskazane w § 7 ust. 1, nie nastąpi ……………………. r., Dzierżawca będzie zobowiązany do rozpoczęcia wypłacania czynszu dzierżawnego zgodnie z zapisami ust. 1 od dnia 1 stycznia 2026 r., w przeciwnym wypadku umowa ulega rozwiązaniu z upływem terminu wpłaty, określonego w ust. 5." w przypadku instalacji fotowoltaicznej jest to rok 2028.

Mam rozmawiać z potencjalnym dzierżawcą i chciałem się wcześniej zorientować czego się spodziewać.

Alchemik pyta czy "da się później po demontażu użytkować ponownie rolniczo" . W umowie pisze, że przywróca teren do stanu pierwotnego. Z tego co się zorientowałem można później taki teren uzytkować rolniczo tylko wymaga to trochę zachodu, geodeta i jakieś zezwolenia. Co do obostrzeń to nie wiem.

Hej też dostałem taką propozycję i jak podpisałeś umowę ?  Ja myślę że to ściema i taka farma nie powstanie z magazynami wodoru to chyba tylko chęć nabywania klientów?

Hej też dostałem taką propozycję i jak podpisaliście umowę ?  Ja myślę że to ściema i taka farma nie powstanie z magazynami wodoru to chyba tylko chęć nabywania klientów?

Co sądzicie o tej umowie ktoś podpisał ? Czy takie farmy z magazynami wodoru powstają na 2-3ha ziemi rolnej ?

Dnia 10.03.2024 o 13:40, boger79 napisał:

Hej też dostałem taką propozycję i jak podpisałeś umowę ?  Ja myślę że to ściema i taka farma nie powstanie z magazynami wodoru to chyba tylko chęć nabywania klientów?

Radzę odmówić. Agrofarm to wałek jakich świat nie widział. Dają np na mój areał 3,5 ha 70 tys czynszu a jeśli zakupie od nich coś do gospodarstwa, panele klime czy pompę to czynsz wzrośnie do 130tys zł rocznie. Wał jak ch.. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez jacekfelix
      Jesteśmy zespołem profesjonalnych hakerów. Nasze doświadczenie obejmuje programowanie, uruchamianie exploitów i konfigurowanie ataków DDoS, baz danych, hakowanie WordPress Pharma, SEO i projektowanie stron internetowych, hosting i administrację serwerami, marketing i usługi hakerskie stron internetowych. Lubimy wyzwania związane z robieniem rzeczy, w których większość innych się poddaje.
      Przykłady:
      Ataki typu spear phishing w celu uzyskania kont wybranych celów. Łatwe odzyskiwanie haseł do kont większości sieci społecznościowych i zdalne sterowanie smartfonami. Hakowanie kont na Facebooku, Reddicie, Instagramie i Twitterze. Usuwanie rejestrów karnych, zwiększanie wyników kredytowych, zmiana oceny w szkole, śledzenie lokalizacji na żywo itp.
      Pełny pakiet: dostęp do urządzeń i kont osobistych lub firmowych oraz znajdowanie niezbędnych danych. Hakowanie serwerów internetowych, serwerów gier lub innej infrastruktury internetowej. Szpiegostwo przemysłowe, uzyskiwanie prywatnych informacji od kogoś. Nie mamy żadnych ograniczeń ani limitów co do rodzaju oferowanych przez nas prac i usług!
      Kontakt przez
      Telegram:............ @Blackhat_plug
      https://t.me/Blackhat_plug
    • Przez kadol
      Cześć, planuję stworzyć dokładny model 3D ciągnika Ursus C360 w programie Fusion 360, który byłby dostępny dla wszystkich. Dzięki temu każdy mógłby projektować własne modyfikacje i zlecać ich wykonanie, bazując na rzeczywistych wymiarach, bez ryzyka, że podczas pracy zabraknie miejsca i trzeba będzie na nowo przemyśleć niektóre rozwiązania, co mogłoby generować dodatkowe koszty. Uważam, że takie dane mogłyby być przydatne dla szerszej społeczności, ponieważ, patrząc na projekty takie jak Zduntrac, widać, że ludzie mają ciekawe pomysły na tworzenie nowych rzeczy na sprawdzonych konstrukcjach.
      Zanim jednak zacznę, chciałbym się upewnić, czy nie duplikuję czyjejś pracy. Czy ktoś wie, czy istnieje już dokładny model Ursusa C360 (mam na myśli każdą najmniejszą część, nawet podkładki)? Jeśli taki model już istnieje, bardzo proszę o link.
      Z drugiej strony, brakuje mi dokumentacji technicznej, szczególnie przekrojów i wymiarów poszczególnych części. Czy ktoś z Was wie, gdzie można takie dane znaleźć, kupić lub czy są one gdzieś dostępne? Ostatecznym rozwiązaniem byłoby rozłożenie mojej starej "sześćdziesiątki", wykonanie pomiarów i przeniesienie ich do Fusion 360, ale to byłaby ostateczność, której wolałbym uniknąć.
      Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
    • Przez DT123
      Cześć,
      Mam do was pytanie o działanie skrzyń hydrostatycznych. Mam mały traktor 26 koni, z hydrostatyczną skrzynią  (specjalnie nie podaje marki) Problem jest taki, że często przełączenie biegu jest trudne, skrzynia się blokuje i nie można przełączyć. Czasami pomaga manipulacja pedałami gazu, czasami opuszczenie łychy, żeby spuścić ciśnienie... a jak zgaśnie to trzeba się sporo natrudzić. Od sprzedawcy usłyszałem że jak się tak stanie to trzeba ho trochę bujnąć przód tył ;). Dodam że traktor jest nowy,
      Druga sprawa to taka, że jak ruszam i gaz nacisnę do dechy to spadają obroty traktora i muszę odpuścić gaz i naciskać powoli, to samo dzieje się jadąc po górę i w ciężkim terenie. Czy to jest objaw, że ma za ciężko? Ilość oleju w skrzyni jest prawidłowa.
    • Przez karat7
      Co sądzicie o przyczepach skorupowych  10 ton -TECHMONT i URSUS. Czy warto kupić ?
    • Przez yacenty
      Witam
      mam fotel pneumatyczny - comfort.
      Niestety nie jestem pewien ale wydaje mi się ze ma usterkę.
      Jeśli wsiadam do ciągnika i go napompuje do swojej wagi to wszystko jest OK, jednak jeśli wsiadam do ciągnika za 3-4 dni to fotel jest bez powietrza.
      Powiedzcie mi proszę czy jest to jakiś problem z jego nie szczelnością czy po prostu on ma tak działać?
      Jak to jest u was?
      Gdzie ewentualnie szukać usterki? co najszybciej się tutaj zużywa?
  • Dodaj nową pozycję...
v