Skocz do zawartości

Znalezione na Allegro, olx i nie tylko 2024

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, jaco512 napisał(a):

Np. Commandor nie przyjął sie.

Ale w Polsce szybko to podłapali i zrobili BS-a.

Z tego co słyszałem to rotory dają duży opór i sieka słome ale do kukurydzy jest b. dobry. W wiosce obok ma 114 już ładnych pare lat.

Ten 228 to swego czasu był największy kombaj na świecie.

1 Motowideł na lańcuchu, taki typowy, ameryki tam nie odkryli. W nowszych hydromotor. Kosa na schumacherze, nie wiem co tam może być nie tak? - idzie jak dziki.

2.Bęben na APS to jest najlepszy system młócący jaki w kombajnach widziałem. Idzie to jak w dzik w kukurydzy, tylko mruczy. Kolega ma Johndeera brazylijczyka na jednym bębnie to jest jedno wielkie nieporozumienie. Pewnie w Dominatorach na jednej młócarni to jest taki sam szit.

3. To nie wiem za bardzo w czym problem. Takie standardowe raczej rozwiązanie tyle że ma ruchy przeciwbieżne przez co też dużo większą wydajność.

Edytowane przez Krzysztof81

1. Kiedy to zmienili? Po 2000r czy jeszcze później ,mocowanie Schumacher a tragedia 

2. Ile modeli ma aps?

3. Zawieszenie bardzo słabe i wręcz śmieszne 

9 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Ale za to największą zaletą jest dostępność części. 

Jak do wszystkich innych.

Tyle że masz wybór oryginalny czy tani zamiennik ewentualnie mnóstwo używek. Jakość najsłabsza 

22 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Ale za to największą zaletą jest dostępność części. 

Dokładnie. Wszystko od A do Z i to praktycznie od ręki. Do tego aplikacja Claas gdzie wprowadzasz numer seryjny maszyny i masz wszystkie części, numerek każdej śrubki. Nawet jak nie zamawiasz w Claasie oryginału to wbijasz w google numer części podany przez aplikacje i kupujesz zamiennik. Normalnie bajka. Nawet w głupim bizonie były różne modele, rózne numery części coś znaleźć mniej typowego trzeba się więcej naszukać niż w Claasie. Do tego wszystkie części znormalizowane - łożyska milimetrowe, śruby, nakrętki tak samo, czy normalne europejskie paski a nie jakieś calowe wynalazki. Może tam w pługu czy innej maszynie uprawowej ma to małe znaczenie ale w żniwa szkoda nerwów na wynalazki.

@pawel885Dokładnie tak.

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dokładnie. Wszystko od A do Z i to praktycznie od ręki. Do tego aplikacja Claas gdzie wprowadzasz numer seryjny maszyny i masz wszystkie części, numerek każdej śrubki. Nawet jak nie zamawiasz w Claasie oryginału to wbijasz w google numer części podany przez aplikacje i kupujesz zamiennik. Normalnie bajka. Nawet w głupim bizonie były różne modele, rózne numery części coś znaleźć mniej typowego trzeba się więcej naszukać niż w Claasie. Do tego wszystkie części znormalizowane - łożyska milimetrowe, śruby, nakrętki tak samo, czy normalne europejskie paski a nie jakieś calowe wynalazki. Może tam w pługu czy innej maszynie uprawowej ma to małe znaczenie ale w żniwa szkoda nerwów na wynalazki.

Dalej powtarzasz wynalazki. Czy uzytkowałeś kiedykolwiek co innego niż bizon czy Claas?

Co do tej dostępności wszystkiego to bym bardzo mocno polemizował

2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

@pawel885Dokładnie tak.

Dalej powtarzasz wynalazki. Czy uzytkowałeś kiedykolwiek co innego niż bizon czy Claas?

Co do tej dostępności wszystkiego to bym bardzo mocno polemizował

Dlatego kupiłem Classa mimo tego iż za te samą kase miałbym np 2 Laverdy czy inne Fergusony. Widze po sąsiedzie co ma JD 1065 i jak buja się  z niektórymi częściami albo znajomy co nie mógł dostać wału młócarni to TX. To nie dla mnie. Jak ktoś ma jakiś sklep z częściami w pobliżu albo szrot pod bokiem to czemu nie.

Jak brałem Clasa to handlarz miał naprawde fajną Laverde, nie pamiętam numeru, taka z większych. Przerobu to ona na pewno nie ma dużego bo nic tam w niej nie ma co by go zwiększało, po prostu prosta konstrukcja wykonana z dobrego materiału, może troche brzydka z zewnątrz.

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dlatego kupiłem Classa mimo tego iż za te samą kase miałbym np 2 Laverdy czy inne Fergusony. Widze po sąsiedzie co ma JD 1065 i jak buja się  z niektórymi częściami albo znajomy co nie mógł dostać wału młócarni to TX. To nie dla mnie. Jak ktoś ma jakiś sklep z częściami w pobliżu albo szrot pod bokiem to czemu nie.

Jak brałem Clasa to handlarz miał naprawde fajną Laverde, nie pamiętam numeru, taka z większych. Przerobu to ona na pewno nie ma dużego bo nic tam w niej nie ma co by go zwiększało, po prostu prosta konstrukcja wykonana z dobrego materiału, może troche brzydka z zewnątrz.

Czyli niczym innym nie pracowałeś. To że Claas ma cenę to w głównej mierze zasługa świetnego marketingu i jechania na dawnej historii.

Pociesze Cię,uważaj że kupisz w miarę szybko i przede wszystkim dobrej jakości części do claasa. Nie wszystkie ale takie jak to opisywałeś specyficzne.

Co do wydajności. Mówi Ci coś RS w MF czy MCS w laverdzie/fendcie?

3 minuty temu, jahooo napisał(a):

MF ma to samo, katalog prowadzi za rekę.

Panie Janie wiem o tym doskonale. Jeśli nie papierowy to w necie