Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, stonka15ak napisał(a):

No to jest mydlenie oczy ,tu niby jakaś choroba ,a te kurw...y podpisują umowę z ameryką południową,Polska miała ostatni głos decydujący,i pewnie te lewaki podpisali ,ciężki los chłopa?

A moim zdaniem teraz nie podpiszą, pewnie będą chcieli zagrać na czas do wyborów prezydenckich, gdyby nie to, polskie stanowisko byłoby moim zdaniem odwrotne i jeszcze na szczycie g20 podpisaliby tą umowę 

W dniu 2.12.2024 o 09:52, daanny napisał(a):

Pewnie że jak ktoś ma byka 500-700kg to najlepiej jest przeczekać bo jak teraz hodowcy w gorącej wodzie kąpani sprzedadzą to w styczniu i lutym wołowiny będzie brakować, ale są też tacy co mieli zaplanowane sprzedaże na grudzień bo trzeba rachunki opłacić czy raty kredytów a tu z dnia na dzień wprowadza im się strefe chociaż tak jak my mieszkamy 180km od ogniska i też niby w niej jesteśmy i jak zwykle nikt nic nie wie czy to już weszło w życie czy dopiero wejdzie, a nasi urzędasy do karania rolników to są pierwsi w kolejce 

Akurat narazie te owady co przenoszą ten wirus niebieskiego języka  niebieskiego  w tej chwili w zimie nie występują,dopiero na wiosnę może być wysyp ognisk "choroby"

W dniu 1.12.2024 o 08:32, radzioRS napisał(a):

Muszę kupić na BLAC WEEK zestaw do czesania i mycia bydła 

Karcherem po dupoe i pięknie będzie gnój zaschnięty schodzić

Edytowane przez Michciubar

Cybulek z tym luzem to też będą modyfikacje jak Ci dobrostan i metraż sztuki zwiększa na podwójny i będziesz musiał drugi obiekt stawiać żeby utrzymać tą samą liczbę sztuk. Teraz kto brał te dofinansowania to klaszcze i wg nich wymogi reszcie stawiają ale to żaden miód przy niskiej zyskowności w branży 

• Like 3

Ja dzięki temu, że mocno ograniczyłem obsadę to puściłem luzem pojedynczo w kojce po to tylko żeby wziąć za dobrostan. 

Zobaczymy w maju jakie będą stawki.

Na razie jestem nastawiony, że nie będę już składał żeby w razie kontrole zaczną się takie jak zapowiadają, to sprzedaję w pisdu całą resztę.

Mi to bydło potrzebne jak świni siodło. Jak będą wydziwiać to fakju niech jedzą sobie brazylijskie 

• Sad 1

58 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Cybulek z tym luzem to też będą modyfikacje jak Ci dobrostan i metraż sztuki zwiększa na podwójny i będziesz musiał drugi obiekt stawiać żeby utrzymać tą samą liczbę sztuk. Teraz kto brał te dofinansowania to klaszcze i wg nich wymogi reszcie stawiają ale to żaden miód przy niskiej zyskowności w branży 

4.8m2 mają duże sztuki 

3.5m2 młodzież

21 minut temu, pedro2 napisał(a):

Ja dzięki temu, że mocno ograniczyłem obsadę to puściłem luzem pojedynczo w kojce po to tylko żeby wziąć za dobrostan. 

Zobaczymy w maju jakie będą stawki.

Na razie jestem nastawiony, że nie będę już składał żeby w razie kontrole zaczną się takie jak zapowiadają, to sprzedaję w pisdu całą resztę.

Mi to bydło potrzebne jak świni siodło. Jak będą wydziwiać to fakju niech jedzą sobie brazylijskie 

O to właśnie chodzi.

3 godziny temu, michalcium napisał(a):

I myślisz że będzie to kogokolwiek obchodzić? Ja się powoli szykuje na chów wszystkiego bydła na luzie bo sądzę że będzie to nieuniknione to raz a dwa nie jestem zwolennikiem stanowisk.

W mniejszej hodowli jak u mnie bardzo dobrze się sprawdza uwięziowy system, mam różne grupy wiekowo-wagowe w różnej liczbie,do tego jałówki i byczki w opasie , wiążąc większą sztukę mogę postawić koło mniejszej, byka koło jałówki itd. Nie wyobrażam sobie mieć tyle kojców 🤦

Edytowane przez Nieustraszony1044
  • Like 2

System uwieziowy jest systemem najbardziej efektywnym pod względem wykorzystania paszy i budynków. 

Uwieziowka jest zawsze domeną małych hodowców i teraz mnóstwo odejdzie z branży bo mały już ma dosyć użerać się dalej dla kilku groszy. 

W oborze gdzie było 37 opasów, będą śmigać 3 mamki z cielakami, ale zato premium extra full dobrostan 🤭

• Like 3

4 minuty temu, HF86 napisał(a):

System uwieziowy jest systemem najbardziej efektywnym pod względem wykorzystania paszy i budynków. 

Uwieziowka jest zawsze domeną małych hodowców i teraz mnóstwo odejdzie z branży bo mały już ma dosyć użerać się dalej dla kilku groszy. 

W oborze gdzie było 37 opasów, będą śmigać 3 mamki z cielakami, ale zato premium extra full dobrostan 🤭

Wiązane to wiązane jak przyjdzie krew pobrać linka na rogi przez rurę i stoi 

• Like 4

23 minuty temu, HF86 napisał(a):

Z tym wykorzystaniem paszy to sie nie zgodzę sztuki z luzu mają lepsze pobranie i przyrosty 

2 minuty temu, michalcium napisał(a):

Z tym wykorzystaniem paszy to sie nie zgodzę sztuki z luzu mają lepsze pobranie i przyrosty 

Zdecydowanie , super umięśnienie nawet u hfa . U sztuk na łańcuchu problem ze stawami był częstszy niż urazy na luzie , do tego nadepnięcia na ogony . 

20241114_142811.jpg

20241114_142752.jpg

A jeszcze na uwięzi ile by nie ścielił to zawsze od gówna obklejone

• Like 6

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez CzarekPolishBeefKręglewscy
      Witam. Nazywam się Cezary i Jestem Przedstawicielem ubojni Polish Beef Kłodzino woj zachodniopomorskie.
      Zajmujemy się skupem bydła na terenie całego kraju jak i woj zachodniopomorskiego.
      prowadzimy również ubój z konieczności ( złamane nogi, Problemy po wycieleniu, i inne)
      mamy własne transporty duże ciężarówki jak i małe busy.
      skupujemy bydło głownie na wbc ale i na żywą wagę jesteśmy w stanie porozmawiać. 
      zapraszam do kontaktu 
      665-190-130
      @cezary-skup@beefklodzino.pl
      ubojnia-1.svg

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v