Skocz do zawartości

Ceny usług 2024

superfarmer02

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, mysza103 napisał:

U nas 500 - 600 zł/ ha zależy co , jakie , ale w tych granicach i ani złotówki mniej ani więcej nikt nie zawoła

Widać brak konkurencji. Buraki kopią za 1000 zł ha, gdzie spali 40-50 l ON, a elementy robocze mocno zużywają się w ziemi, a tu 600 za koszenie zboża. Jeżeli ktoś nie ma pszenicy tylko np. pszenżyto to prawie tonę ziarna odda za skoszenie.

Edytowane przez JanKrzysztof

8 godzin temu, ROLOMAZ napisał:

600 zł ? To chyba trzeba kupić kombajn i jeździć na usługi jak takie stawki. Niektórym to już naprawdę się w głowach przewraca. 

To jeszcze żeś nie kupił? 2 lata temu ceny były 600-700 , a nawet pisali ze i więcej brali . W głowach to się  przewraca tym co myślą że 20 lat temu kosili po 250-300 zł i teraz też po te 300 będą kosić,  przy kosztach które poszły że 3 razy do góry,  albo więcej . Przykładowo z 10-15 lat temu szło się do kogoś na cały dzień  do roboty za 50-60 zł,  a teraz za 180-200 zł  z całodniowym wyżywieniem ciężko kogoś znaleźć 

14 minut temu, JanKrzysztof napisał:

. Jeżeli ktoś nie ma pszenicy tylko np. pszenżyto to prawie tonę ziarna odda za skoszenie.

A jak by ziarno było po 300 to trzeba by 2 tony oddać,  bo raczej nie myślisz że ktoś by ci pojechał za 200 zł bo ziarno tanie i dołożył do interesu drugie 200 zł 

14 minut temu, Mateusz1q napisał:

typowa zagrywka wykończyli bizony niskimi stawkami a teraz hulaj duszo piekła nie ma

Odkąd pamiętam,  to bizonem zawsze wychodziło drożej,  bo niby w cenniku miał 400 zł,  tyle za godz , a ha tłuk z 1,5 -2 godziny i w rezultacie wychodziło najdrożej 

24 minuty temu, mysza103 napisał:

A jak by ziarno było po 300 to trzeba by 2 tony oddać,  bo raczej nie myślisz że ktoś by ci pojechał za 200 zł bo ziarno tanie i dołożył do interesu drugie 200 zł 

W naszych stronach byś po prostu siedział w domu, 450 zł biorą za koszenie hektara kukurydzy...

• Like 1

47 minut temu, JanKrzysztof napisał:

W naszych stronach byś po prostu siedział w domu, 450 zł biorą za koszenie hektara kukurydzy...

Ci co tak koszą promocyjnie też niedługo będą w domach siedzieć 

Albo mają z czego dokładać ...

Przyjdzie remont przystawki  czy poważniejsza awaria kombajnu to przejrzą na oczy 

Czasem to tak jest że sam nie zarobię i komu nie dam ,i wychodzą wtedy takie hopki że u nas taka niska stawka . Lub inna sprawa że klient ,,beksa'' , ja ci skoszę tylko nie becz i idż w diabły ,a on się pyszni  że tak tanio .  A i bywa że kumpel ,lub po prostu usługa z litości z jakiegoś powodu . Tylko że usługobiorca mógłby zamknąc ryj wiedząc stawki ,a nie chwali się przed innymi jak cię wydymał . No i chciałeś dobrze ,a wytykają palcami żeś frajer . A i weż spróbuj na drugi rok podrzucić cenę do normalnej ,to dopiero za kilka dni o sobie się dowiesz . Ech . Alem przed chwilą zjeby dostal ,nie miałem z tym nic wspólnego ,że zatkało ,normalnie oczy wyszły ,ale mnie zaskoczył ,o żesz 😡

Edytowane przez kizak

22 godziny temu, ROLOMAZ napisał:

600 zł ? To chyba trzeba kupić kombajn i jeździć na usługi jak takie stawki. Niektórym to już naprawdę się w głowach przewraca. Ale jak to mówią, jak jest klient to czemu nie korzystać.

kup kombajn za milon , a nawet więcej . to zmienisz zdnie

Nie liczyłem nigdy amortyzacji kombajnu ani części bo poprostu go nie posiadam ale dla płaczków z tego forum że się ,,nie oplaca” ,,zmienisz zdanie jak coś popsujesz” polecam policzyć jeszcze raz i rozłożyć amortyzację na kilka sezonów a nie na 2-3.

w mojej okolicy co pisałem o typie co kosił u znajomego 350 to on ma jeszcze 4 albo 5 innych. Wszystko mniejsze Classy i ma jeszcze jednego rekorda do faceli i do położonych zbóż jak ktoś chce. Więc chyba liczyć umie skoro żyje tylko z usług.

9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Nie liczyłem nigdy amortyzacji kombajnu ani części bo poprostu go nie posiadam ale dla płaczków z tego forum że się ,,nie oplaca” ,,zmienisz zdanie jak coś popsujesz” polecam policzyć jeszcze raz i rozłożyć amortyzację na kilka sezonów a nie na 2-3.

w mojej okolicy co pisałem o typie co kosił u znajomego 350 to on ma jeszcze 4 albo 5 innych. Wszystko mniejsze Classy i ma jeszcze jednego rekorda do faceli i do położonych zbóż jak ktoś chce. Więc chyba liczyć umie skoro żyje tylko z usług.

Jednemu opłaca się jechać za 500 drugiemu za 350, każdy ma inne koszty i inaczej wycenia swoje usługi. Zaprowadziłbym tego Twojego Typa na 5 ha w 15 działkach w promieniu 5 km i już za 350 nie robiłby.

I zapewne ten Typ od Ciebie zatrudnia operatorów na umowę o prace i składki odprowadza od całej sumy? Nie mówiąc o zarejestrowanej DG i i prowadzeniu skrupulatnej księgowości.🤫

Dnia 5.06.2024 o 16:15, jacor73 napisał:

Jednemu opłaca się jechać za 500 drugiemu za 350, każdy ma inne koszty i inaczej wycenia swoje usługi. Zaprowadziłbym tego Twojego Typa na 5 ha w 15 działkach w promieniu 5 km i już za 350 nie robiłby.

I zapewne ten Typ od Ciebie zatrudnia operatorów na umowę o prace i składki odprowadza od całej sumy? Nie mówiąc o zarejestrowanej DG i i prowadzeniu skrupulatnej księgowości.🤫

Tak jak rolnicy którzy jeżdżą na usługi coś wystawiają poza składkami krus

Dnia 29.05.2024 o 15:45, ahten napisał:

mozna i wiecej cenic,

tutaj to po 300-350 beda chlastali, bo nie bedzie co robic

Jakie sprzęty? Za bizona biorę 5stów i co roku jednakowo 100ha skosze 

Dnia 30.05.2024 o 10:55, przemek28_28 napisał:

U nas w okolicy gościu kosi Lexionem nie pamiętam modelu, za***rdala ostro, sypanie tylko w locie, jak nie będzie przyczepy to wy***ie na pole….. takie jego warunki powyżej 50ha/ 350 brał. 
I kasa przed wjazdem na pole. 

Widocznie ktoś go wych*jał.

12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, JaqMF napisał:

Ile bierzecie za prasowanie bel 120

20

To ile byś za 160 skasował? Ja liczę że w 160 jest 1.5 raza więcej masy niż w 120stce czyli wychodzi z 30 zł za bele, za 120 też biorę 20 zł. Pierwszy raz mam robić 160 bele na usłudze i nie wiem czy nie pogonią mnie jak taka cene powiem 😁

4 minuty temu, JaqMF napisał:

To ile byś za 160 skasował? Ja liczę że w 160 jest 1.5 raza więcej masy niż w 120stce czyli wychodzi z 30 zł za bele, za 120 też biorę 20 zł. Pierwszy raz mam robić 160 bele na usłudze i nie wiem czy nie pogonią mnie jak taka cene powiem 😁

siatki pamiętaj dać więcej obrotów na takiego bo siła rozprężania jest duża. No 28 jak weźmiesz też krzywdy nie będziesz miał bo dużo szybciej idzie belowanie mniej stawania