Skocz do zawartości

Ceny kukurydzy 2024

Neveragain

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, sw_kamil napisał:

Ale czy ktoś do czegoś Ciebie zmusza? Rolnik nauczył się tylko jęczeć jak to wszyscy żyją jego kosztem.  Zamiast narzekać kup sobie kombajn i suszarnie to wtedy ty będziesz panem sytuacji . Jeszcze poratujesz biednych rolników w okolicy , którzy są oszukiwani przez skupy i usługodawców 

Oooo

Bamber się znalazł co pewnie  tatusiowym sprzętem i na tatusia paliwie dzierżawy po 3 tys obrabia i krzyczy jakie to zyski ma ...

Jest dokładnie jak w ubiegłym roku 

Kukurydza przy tych upałach ma juz 22% można ją już było 2 tyg temu ciąć 

A skupy śpią 

Przyjdą deszcze , wiatry , narobią bajzlu na polu 

Tylko straty ...

A oni zadowoleni bo suchego towaru nakupią 

Edytowane przez pawel885

Spokojnie ... coraz więcej skupów jest z każdym rokiem 

Młode chłopaki co nie nauczyli się jeszcze magicznych sztuczek 😁 

Żebyś potem nie płakał jak kiedyś dziad transy w transporcie że chłopki pokupowali sobie ciężarówki i po 3 zł jeżdżą rynek psują 

A dziad za 5 zł jeździł i " dokładał " 

oni za 3 jeździli i zarabiali 

40 minut temu, sw_kamil napisał:

Ale was prawda boli😉.

Nie spinaj się tak. 

Jak myślicie że na skupie taki biznes to otwierajcie skupy i trzepcie kasę. Bo skończyły się te czasy że na 10ha zarobicie na coś więcej niż suchy chleb 

no i tak się dzieje kto suszarnie kupuje to zaraz od okolicznych znajomych bierze, pewnie dla rozrywki bo się nie opłaca 

No to kupujcie i wy suszarnie i potem kupujcie kukurydzę po znajomych jak to taki pewny i dobry zarobek xD Każdy ryczy jak go oszukują, ale jak samemu sobie suszarnie kupić i wysuszyć i zarobić to już nie, najlepiej niech ktoś zapłaci ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Thanks 2

Nie chodzi o płakanie i beczenie. Chodzi o normalne, czyste i uczciwe podejście jeden do drugiego.  Ja chcę godnie sprzedać dobry towar a handlarz chce też sprzedać z zyskiem. Nikt nikomu niczego nie broni. Ja nikomu nie zazdroszczę. Powinno być tak, że za pracę należy się zapłata, zarobek. Ale jeśli słyszę w prost: "nie kupujem narazie, chcemy żeby Wam (czyli rolnikom) wyschła na polu jeszcze bardziej bo relacja sucha/mokra jest niekorzystna dla Nas (podmiotów skupujących i wysuszających)" to mi się źle robi. Wtedy należy życzyć takiego prze....nia DONÓW, i %ziaren połamanych żeby poczuli się jak chłop oddający mokrą. Proste.

12 minut temu, LeF napisał:

Nie chodzi o płakanie i beczenie. Chodzi o normalne, czyste i uczciwe podejście jeden do drugiego.  Ja chcę godnie sprzedać dobry towar a handlarz chce też sprzedać z zyskiem. Nikt nikomu niczego nie broni. Ja nikomu nie zazdroszczę. Powinno być tak, że za pracę należy się zapłata, zarobek. Ale jeśli słyszę w prost: "nie kupujem narazie, chcemy żeby Wam (czyli rolnikom) wyschła na polu jeszcze bardziej bo relacja sucha/mokra jest niekorzystna dla Nas (podmiotów skupujących i wysuszających)" to mi się źle robi. Wtedy należy życzyć takiego prze....nia DONÓW, i %ziaren połamanych żeby poczuli się jak chłop oddający mokrą. Proste.

a jak mokra dobijała do 1000netto i skupy się obkupiły i dołożyły do interesu to robiłeś im zwrot z tytuły że za drogo kupili? Albo idziesz na etat i masz jak to ująłeś "że za pracę należy się zapłata, zarobek" albo działasz jak przedsiębiorca i ryzoko Ty ponośisz/ 

• Like 1
  • Thanks 1

1 minutę temu, kibix napisał:

a jak mokra dobijała do 1000netto i skupy się obkupiły i dołożyły do interesu to robiłeś im zwrot z tytuły że za drogo kupili? Albo idziesz na etat i masz jak to ująłeś "że za pracę należy się zapłata, zarobek" albo działasz jak przedsiębiorca i ryzoko Ty ponośisz/ 

jak kupowali mokra po 1000 bez podpisanych kontraktów na suchą wtedy po 1400 to byli zwykłymi Januszexami spekulantami 

• Haha 1

Przed chwilą, DamianRolnikSkup napisał:

W sumie rolnik siejąc zboże też powinien odrazu podpisywać kontrakt, a nie czekać aż podrożeje bo będzie zwykłym "Januszexami spekulantami"

😅

no i powinien móc tak zrobić jak z burakami, zawsze cena znana przed zasiewem. A idź do Janusza skupu i powiedz że chcesz podpisać umowe cena matif konsumpcja 2025 powodzenia

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No widzisz, oni nie chcą kupować, bo przy obecnej relacji sucha/mokra byli by stratni, dziwisz się że nie chcą kupować mokrej po 500 żeby sprzedać suchą po 700-750 ?? Bo ja nie, nie będą brać od Ciebie mokrej skoro na tym nie zarobią ... 

U mnie 450-470 nie 500. Mokrą ma się tu i teraz. Natomiast nie obchodzi mnie co on z suchą zrobi. Sprzeda jutro czy za pół roku a może świnie zeźrą. Popadamy w skrajność. Co do kupowania mokrej po 1000 zł- dwa skupu przebijały się cenami aby nakupić więcej, ostatecznie doszło wtedy do 1040 zł. Myślisz, że kupowali w ciemno? Nieee! mieli zbyt i wszystko kalkukowali. Nie robili tego "po omacku" Przecież są biznesmenami ;)

1 minutę temu, LeF napisał:

U mnie 450-470 nie 500. Mokrą ma się tu i teraz. Natomiast nie obchodzi mnie co on z suchą zrobi. Sprzeda jutro czy za pół roku a może świnie zeźrą.

No widzisz, a on nie widzi perspektyw w zakupie mokrej po tej cenie i woli nie kupować niż kupować i być stratnym ... Nikogo nie zmusisz do kupienia czegoś od Ciebie, nie chce to nie i to jego sprawa ...

Edytowane przez Tomasz0611

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

No widzisz, a on nie widzi perspektyw w zakupie mokrej po tej cenie i woli nie kupować niż kupować i być stratnym ... Nikogo nie zmusisz do kupienia czegoś od Ciebie, nie chce to nie i to jego sprawa ...

Kupi - tylko później. Zobaczysz.