Skocz do zawartości

Ceny kukurydzy 2024

Neveragain

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 17.09.2024 o 17:58, Norman napisał:

Mazowieckie zachód w poniedziałek  pytałem w jednym miejscu cena netto zł/T 450 przy 30%, potrącenie 15 zł dopłata 10 zł do 20%. 

W płońskim sprzedałem teraz za 510 netto, przy wilgotności poniżej 25%. Ogólnie to sucha była. Najniższa partia miała nawet 17% wilgotności,  Tak to niedużo powyżej 20%. 

10 godzin temu, miwigos napisał:

A wartość słomy nie liczysz, tego po tobie nie spodziewalem się , zresztą skąd masz słome ,skoro siejesz samą kuku

A mam kolegę który pożycza ode mnie rozrzutnik (kilka tyś ton osadu już rozrzucił ) i wypada jakoś w słomie się  rozliczyć -więc nie liczę wartości słomy a poza tym jest jeszcze kilku kolegów którzy mogą na mnie liczyć i mi też jak trzeba pomogą w słomie (choć nie powiem uważam że przy dzisiejszych cenach słomy (powinienem im dopłacić chociaż wartość ekoschematu ale nie chcą .-To już wiesz czego się możesz po mnie spodziewać 

A dla osłody po sąsiedzku wprowadził się radca prawny i jest jazda środowiskowa ( chyba szykuje się pozew jak z tymi świniakami pod Łodzią a to zapylenie a to zapach palonej słomy no i podpuszcza wszystkich w koło -już jest donos do wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska i czekam na kontrolę - tyle że baran w ogóle nie zna norm dotyczących spalania słomy a moja riposta będzie dla niego bolesna i wtedy będzie stękanie -ale na to trzeba czasu i przygotowań aby było raz a celnie i wtedy będzie lament - bo na każdego jest sposób "na mnie również "

A myślisz że robię to bez dokumentacji (kilka tysięcy ton) ? najpierw umowa konsorcjum na współodbiór z oczyszczalni później badania gleby a po wszystkim przyjeżdzają z OSCHR i pobierają kolejny raz próby z namierzaniem GPS to już nie te czasy 

5 godzin temu, v11 napisał:

A myślisz że robię to bez dokumentacji (kilka tysięcy ton) ? najpierw umowa konsorcjum na współodbiór z oczyszczalni później badania gleby a po wszystkim przyjeżdzają z OSCHR i pobierają kolejny raz próby z namierzaniem GPS to już nie te czasy 

Tez w tamtym roku to przerabialem , ale mam zbyt rozdrobnione dzialki i firmie ktora to ogarnia juz nie chcialo sie z tym pierd... papierkologi mieli z tym sporo i placili mi jeszcze 8zl za tone. Efekty na polach widac.

9 godzin temu, v11 napisał:

A dla osłody po sąsiedzku wprowadził się radca prawny i jest jazda środowiskowa ( chyba szykuje się pozew jak z tymi świniakami pod Łodzią a to zapylenie a to zapach palonej słomy no i podpuszcza wszystkich w koło -już jest donos do wojewódzkiego inspektora ochrony środowiska i czekam na kontrolę - tyle że baran w ogóle nie zna norm dotyczących spalania słomy a moja riposta będzie dla niego bolesna i wtedy będzie stękanie -ale na to trzeba czasu i przygotowań aby było raz a celnie i wtedy będzie lament - bo na każdego jest sposób "na mnie również "

Jest jakiś rolniczy problem którego nie miałeś????

Piec do spalania slomy to samorobka czy z papierami produkt?  Instalacja suszarni powinna być zgłoszona o ile przekracza jakąś skalę potencjalnej emisji? Jak daleko masz suszarnie od jego domu? Pył osadza sie na jego posesji?Zobaczysz że ci z ochrony środ. to najgorszy urząd jaki można trafić pod kątem kontroli, szczególowość masakryczna, sam zobaczysz. 

Edytowane przez Unexpected

Dnia 23.09.2024 o 11:12, Unexpected napisał:

Piec do spalania slomy to samorobka czy z papierami produkt?  Instalacja suszarni powinna być zgłoszona o ile przekracza jakąś skalę potencjalnej emisji? Jak daleko masz suszarnie od jego domu? Pył osadza sie na jego posesji?Zobaczysz że ci z ochrony środ. to najgorszy urząd jaki można trafić pod kątem kontroli, szczególowość masakryczna, sam zobaczysz. 

spokojnie nie trzeba żadnych zgłoszeń do 5 MW lub 30 t /h .A już mnie różni p[odchodzili i raczej bez sukcesu -ja też potrafię być złośliwy i upierdliwy ale wszystko w swoim czasie a z ochroną środowiska jestem zaznajomiony jak stosuję osady a jak muszą wlepić mandat to pytam dlaczego taki niski i sam proponuję bo to uszczęśliwia donosicieli 

Dnia 22.09.2024 o 19:50, przemek28_28 napisał:

Jest jakiś rolniczy problem którego nie miałeś????

oczywiście jeszcze wszystkiego nie przerabiałem raczej wybiegam w przód z różnymi zaczepkami a jestem wyznawcą oko za oko a jeden mój ząb z próchnicą za dwa zdrowe cwaniaków

Edytowane przez v11

Jako ciekawostkę powiem wam, że jak się podgrzeje kukurydzę to przybywa 2% wilgotności. Zawsze jak susze to po godzinie dwóch wzrasta mi wilgotność o 2%. Myślałem, że to wina zbyt niskiego przepływu powietrza i wilgotność z powietrza osiada na ziarnie, ale zrobiłem eksperyment w piekarniku. Zmierzyłem wilgotność ziarna przed włożeniem do piekarnika, a potem podgrzałem. Jak wystygło, odkręciłem słoik i zmierzyłem to była o 2% większa wilgotność. Miernik draminski ten co mieli...