Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza w 2024 i nie tylko

konteno

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

A wiesz...

A co ja będę...za komuny też różnie z tymi traktorami było...

Kurna....wszędzie ta niesprawiedliwość...😆

Pisałem Ci że sprawiedliwość nie ma koloru i jest przezroczysta, dlatego często jej nie widać. Co nie znaczy, że jej nie ma 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Niektórzy rzeczywiście to widzieli tak jak ty, do ludzi którzy piszą wnioski przychodzili aby z listą co chcą kupić, a ci im pisali co kolwiek byle był ten sprzęt, inni mieli pomysł na biznesplan i pomysł na sprzęt, potrzebowali aby kogoś kto ułoży to w ramy biznesplanu dla ARiMR .

Ja nie wziąłem w życiu żadnego dofinansowania. Biorę tylko bezposrednie. Wszystko co mam kupiłem. Swego czasu miałem sporo kredytu. Ale się wyczołgałem i to co kupiłem to kupiłem JA i jest MOJE. To moja duma

Przed chwilą, Kowalsky30 napisał:

Toć pisałeś, że wolisz płacić bykowe niż słuchać wiecznego jazgotu

A umiesz myśleć? Bo chyba tym kruchu u ciebie, zresztą nie dziwię się...

Nie powinno być nic, żadnych dopłat, żadnych dofinansowań, podatków od wszystkiego. Ale jaki masz na to wpływ? Żaden. Więc mając wybór co jest gorsze - wieczny jazgot czy płacenie?

4 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja nie wziąłem w życiu żadnego dofinansowania. Biorę tylko bezposrednie. Wszystko co mam kupiłem. Swego czasu miałem sporo kredytu. Ale się wyczołgałem i to co kupiłem to kupiłem JA i jest MOJE. To moja duma

A ja skorzystałem i na prawdę nie żałuję, i tak miałem rozwijać truskawki i bób, więc z automatu miałem te 20% wzrostu które chcieli, ręcznie sialem nawóz w rządki truskawek a kupiłem pielnik z podsiewaczem, ściółkowanie tak samo, było ręczne a weszło maszynowe. Zamiast kupować to za wyłącznie swoje przez 3-4 lata to kupiłem potrzebny sprzęt w rok ... 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1

6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

I dlatego nic nie powinno być. Mi się to też nie podoba, że na takiego Ryśka jakiś % idzie, na twoje dzieci też może - nie chcę a zabierają. 

Ja się o to też nie prosiłem, wychowywalem dzieci bez tego i żyło się też dobrze. Wiem tylko jedno, oni z nieba tego nie biorą co dają. 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A ja skorzystałem i na prawdę nie żałuję, i tak miałem rozwijać truskawki i bób, więc z automatu miałem te 20% wzrostu które chcieli, ręcznie sialem nawóz w rządki truskawek a kupiłem pielnik z podsiewaczem, ściółkowanie tak samo, było ręczne a weszło maszynowe. Zamiast kupować to za wyłącznie swoje przez 3-4 lata to kupiłem potrzebny sprzęt w rok ...

Kupować maszyny bez dofinansowania w obecnych czasach to trzeba mieć zasobny portfel.

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Kupować maszyny bez dofinansowania w obecnych czasach to trzeba mieć zasobny portfel.

Kupiłem i wiele bez dofinansowania, właśnie dzięki temu że wtedy dostałem tego kopa do przodu przez dofinansowanie. Z dofinansowania kupiłem gratów za 140k, a potem za 3xtyle już wyłącznie za swoje ...

Po prostu z dofinansowania kupiłem to co było na prawdę potrzebne, a za swoje wygodniejszy ciągnik, agregat talerzowy zamiast talerzowki itp itd 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Radek się będzie czepiał, że znowu o bracie napiszę, ale co tam. W 2020 kupił ciągnik za pół miliona, w 21 kombajn za milion a w 22 kolejny ciągnik za ponad 300 tys. Na nic nie wziął dofinansowania. Mówi, że jak ma latać za papierami to woli położyć gotówkę, odliczyć VAT i wychodzi prawie na to samo, bo na każdej z tych maszyn miał tyle zniżki, że nie na program, że to, jego zdaniem po prostu nie ma sensu. A co najważniejsze kupił co mu pasowało, a nie co mu narzucono

• Like 1

19 minut temu, Mateusz1q napisał:

zbożowe nawozowe suszowe akcyzowe węglowe covidowe 

Czyli nie więcej jak inni.

Różnica polega na tym że Rysiek ma na wszystko wyjebane.

On tylko korzysta z patologicznych dotacji jak większość, z tą różnicą że uprawia bezlitosną matematykę, tnie koszta i wydatki gdzie się da.

Przecież nie ma żadnego wpływu na suszę czy grad.

• Like 5

Przed chwilą, Karol6130 napisał:

Czyli nie więcej jak inni.

Więcej...

Nie każdy ma niski dochód.

Zwyczajnie zarabiać się nie opłaci, bo dodatki zabiorą 

To chore.

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał:

Sam brałeś RMG i kombinowałeś publicznie z słonecznikami

Jaka kombinacja?

Kupiłem sprzęt rolniczy, nie auto.

Wymogi spełniam. GdZie kombinacja?

Równie dobrze mogę posadzić 2ha kartofli.

Wtedy będziesz zadowolony?

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Radek się będzie czepiał, że znowu o bracie napiszę, ale co tam. W 2020 kupił ciągnik za pół miliona, w 21 kombajn za milion a w 22 kolejny ciągnik za ponad 300 tys. Na nic nie wziął dofinansowania. Mówi, że jak ma latać za papierami to woli położyć gotówkę, odliczyć VAT i wychodzi prawie na to samo, bo na każdej z tych maszyn miał tyle zniżki, że nie na program, że to, jego zdaniem po prostu nie ma sensu. A co najważniejsze kupił co mu pasowało, a nie co mu narzucono

Ja nie przeżyję bez dopłat, bo cały  dochód z mleka idzie w ciapka. Za drogie hobby dla mnie

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Więcej...

Nie każdy ma niski dochód.

Zwyczajnie zarabiać się nie opłaci, bo dodatki zabiorą 

To chore.

Jaka kombinacja?

Kupiłem sprzęt rolniczy, nie auto.

Wymogi spełniam. GdZie kombinacja?

Równie dobrze mogę posadzić 2ha kartofli.

Wtedy będziesz zadowolony?

Inni też spełniają wymogi. Mają dzieci to biorą, nie? 

2 minuty temu, Qwazi napisał:

Mógł przecież zapłacić z 10000 i są firmy co dotacje załatwią 

Następna patologia

To samo księgowość 

Czy us czy arimr mają swoje "biora doradcze" dla spokojnej głowy można im przecież zapłacić abyśmy chcieli dostać pozytywną decyzję 

3 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

Chłopy, tania i dość mocna (około lub nieco powyżej 1,5kW) kosa spalinowa - do przepalenia maksymalnie jakieś 15l mieszanki rocznie. Ktoś coś? 

Słonecznie, ciepło.

Ja mam Husqvarna 525 i 535 na marketoee sprzęty nie chcę patrzeć.  

Chinczyki waga ciężka itp .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez bobytempelton
      Witam, z racji że sezon na komunie w pełni chciałbym abyście podzielili się pomysłami na prezent na komunię dla chrześnika chrześnicy, czy po prostu dla 9 latka z okazji tego święta. Chciałbym abyście pisali przydatne rzeczy które zostaną im na długo, lub długo w pamięci , oklepane rzeczy typu rowerki zegarki itd raczej odpadają, a pieniądze wydadzą i tyle z nich będzie , zachęcam do wypowiedzi
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v