Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza w 2024 i nie tylko

konteno

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Nigdy nic na raty. A płacić grube tysiące za coś co nie wiadomo ile lat będzie potrzebne to też nie ma sensu. Bo może będzie potrzebne 10 lat a może rok.

A tak z ciekawości to czemu? Przecież to rata 0%. Zupełnie jakbyś kupił za gotówkę, tylko rozbił kwotę na X części.

4 minuty temu, jacus napisał:

komu i za ile ??

da sie to w ogole sprzedac ?? jest jakies zainteresowanie? tez mam zasiane🤣

...oj tammm.

Tajemnica handlowa...

Aaaa @Kowalsky30 słonecznik też mam zadbany, nie rzucone parę ziaren i rośnie razem z chwastem.

Pierwszego roku po kilkaset zł zapłaciłem paniom za plewienie. Coś oprysk nie zadziałał...więc nie wmawiają mi patusostwa proszę...

Edytowane przez 12Pafnucy

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Bo trzeba o tym pamiętać żeby zaplacić. Nie ma to jak wybrać wszystko z konta po wypłacie i zapłacić fizyczną gotówką od razu. 

komu jak komu ale myślałem że wyplate masz w gotówce i nie posiadasz konta narzędzia inwiligacji 

7 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Nawet nie żartuję. Nie trzymałbym ani jednej krowy

Wiem 

11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie dziurę, po prostu kupiłem to co na prawdę generowało dochód, a jak już ten dochód miałem to mogłem sobie pozwolić na zabawki które nie do końca były potrzebne bo i tym starym by obrobił ;) Zresztą, niektóre stare graty nadal zostały, bo czy potrzebne mi coś lepszego niz stara Czarna Białostocka do 180t kurzaka rocznie ...

To jest logiczne myślenie...

15 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Uzasadnij? 

Dopłaty bezpośrednie - strzelam - pewnie około 700zł rocznie.

Dopłata do rodzin przezimowanych - 400-500zł rocznie, zależy ile rodzin.

Akcyza - nie wiem. 

Niech będzie wszystkiego 1500zł rocznie. Jaki sens? To nawet nie jest pół miesiąca pracy na etacie... 3-4 soboty za ziemniaki i resztę. Wielki sens a jeżdżenia, załatwiania, zakładania numerów...

Przy twoim areale prawie 1300 ryczałtu dla małych bez ekosraki + ewentualne onw. Paliwo 1,46 za litr. I to wszystko za 5 minut roboty. Wiesz ile kur trzeba naskubać za te pieniądze? 

1 minutę temu, Qwazi napisał:

To jest logiczne myślenie...

Nie sztuką jest wpakować  całe dochody w nowy sprzęt który może nieraz pracuje pół dnia w ciągu roku ... Jeżeli nie ma to się kupuje, ale jeżeli stary działa ... Agregat mam 3m po Ursusie 5314, ten ciągnik co mam teraz dałby radę z 3.6, tylko po co zmieniać, się stary rozleci to się kupi kolejny ...

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Nie sztuką jest wpakować  całe dochody w nowy sprzęt który może nieraz pracuje pół dnia w ciągu roku ... Jeżeli nie ma to się kupuje, ale jeżeli stary działa ... Agregat mam 3m po Ursusie 5314, ten ciągnik co mam teraz dałby radę z 3.6, tylko po co zmieniać, się stary rozleci to się kupi kolejny ...

Przede wszystkim trzeba myśleć i liczyć. Wtedy to o czym piszesz jest oczywiste. Jeśli się nie myśli i nie liczy, to się kupuje kosiarki w finansowaniu 50/50🤷

• Like 1

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Tylko kim są ci biedni?

Rozumiem choroby, zdarzenia losowe...

Jednak niektórzy z własnego wyboru... Się robić nie chce...

Taa wszyscy są bogaci i robić im się nie chce, normalnie kraj miodem i mlekiem płynący. Weź już nie przesadzaj z tą pracowitością, sam sobie rękawów też nie wyrywasz.

• Like 1
  • Haha 1

7 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A NAC to kopia Husqvarny jeżeli chodzi o elementy silnika,

ja zawsze myślałem że to kopia jakichś włoskich maszyn , mam włoską kosę castor turbo 40 i dzwon sprzęgła i całe mocowanie rury wraz z amortyzatorem silnika posuje od chinoli bo rozstaw śrub ten sam 

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

Tomek a myślisz że oni już tego nie mają jeszcze im węgiel na zimę dadzą i rachunki za światło zaplaci opieka

Po sąsiedzku mam dwie takie larwy w gminnych mieszkaniach. 

Taka bieda, że za mieszkanie i ogrzewanie płacą ile mają. Raz 100zł raz 20 bo bieda 

Z tym, że 5 samochodów stoi pod tym przytułkiem biednych rodzin 🤣 mamusie nieskalane pracą na starość dostaną emeryturę normalnie bo rodziny wielodzietne. 

Książkę by napisał.

1 minutę temu, Desperado napisał:

sam sobie rękawów też nie wyrywasz.

Tiaaaa.

Wiem..

Tylko na forum siedzę...

Przed chwilą, Kowalsky30 napisał:

Sam,- wtedy gdy zamożni nie dostawali 500 plus na pierwsze dziecko- pytałeś retorycznie, czy pierwsze dziecko jest gorsze. 

No ja wtedy nie dostawałem...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez bobytempelton
      Witam, z racji że sezon na komunie w pełni chciałbym abyście podzielili się pomysłami na prezent na komunię dla chrześnika chrześnicy, czy po prostu dla 9 latka z okazji tego święta. Chciałbym abyście pisali przydatne rzeczy które zostaną im na długo, lub długo w pamięci , oklepane rzeczy typu rowerki zegarki itd raczej odpadają, a pieniądze wydadzą i tyle z nich będzie , zachęcam do wypowiedzi
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v