Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza w 2024 i nie tylko

konteno

Rekomendowane odpowiedzi

A to już różnie. Do kanału leci to co z kibelka na zewnątrz i kibli w domu + odpływ z obornika. Czasem szambiarka, czasem topienie nornic. Kiedyś, w normalniejszych czasach, pompa do kanału i dziadek lał w bruzdy do buraków pastewnych lub po prostu beczkowóz i na trawę albo na orne, lubił wiosenne nawożenie przedsiewne jarego jęczmienia zakończyć tylko na tej gnojówce.

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...z ciekawości ..

Gdzie to ....jedzie?

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Confused 1

5 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Murowany kibelek na kanale na gnojówkę postawiony w 1963 jak stajnia murowana, z okienkiem, żarówką i gniazdkiem do pompy. Na podłodze płytki, muszla murowana, lepiej niż w domu i za wodę nie trzeba płacić.

Jak prąd jest to i ładowarkę do tel. Się podłączy 😁

Wszystko zelektryfikował. W futerkuchni dwa gniazdka i lampa, w stajni o powierzchni coś ponad 30m2 dwie lampy, dwa gniazdka i jeszcze nie zdążył zrobić nad drzwiami lampy jakby czasem gnój się po ciemku wyrzucało. Nad stajnią u góry też lampa, w stodole nad gumnem jedna, w sąsieku druga. Garaż i całą chałupę tak samo obrobił. Zresztą u ludzi też zarobkował. W nowych (budowanych w latach 50-60-70) domach i budynkach.

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A to już różnie. Do kanału leci to co z kibelka na zewnątrz i kibli w domu + odpływ z obornika. Czasem szambiarka, czasem topienie nornic. Kiedyś, w normalniejszych czasach, pompa do kanału i dziadek lał w bruzdy do buraków pastewnych lub po prostu beczkowóz i na trawę albo na orne, lubił wiosenne nawożenie przedsiewne jarego jęczmienia zakończyć tylko na tej gnojówce.

straż miejska nie kontroluje u was ilości wywozów do oczyszczalni albo posiadania przydomowej oczyszczalni? u nas tak i mandaty sypie

Teraz, Mateusz1q napisał(a):

straż miejska nie kontroluje u was ilości wywozów do oczyszczalni albo posiadania przydomowej oczyszczalni? u nas tak i mandaty sypie

Jaka straż miejska? Skąd? Toć u nas nie miasto. W gminie takie coś raczkuje ale na razie tylko umów chcieli i na ilość faktur już nie patrzyli, aby była jedna - dwie za ostatni rok. Jakbym chciał wszystko wywozić szambiarką to bym zbankrutował bo co 6-8 tygodni pełny kanał 6m3.

43 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Chyba trzeba będzie odżałować i się szarpnąć 😑 

Skąd oni biorą te ceny 🙄 

Używki oglądam to dokładnie ten sam model po 3 tysie chcą. To nie ma sensu 

Myślałem jakiś z ciężarówki albo z Iveco daily można do tysiaka kupić, ale zaraz sprężarkę dokładać, a i oparcie niewygodne wysokie... 

Screenshot_20241028-171551.png

Nie żałuj bo to inwestycja w kręgosłup 

Tyle to ja za regenerację dałem taki jak mam w mfie to koło 15 się kręci 

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Oj to trochę schrzanione to...

Deszczówka do szamba, to tak....marnotrawstwo i niepotrzebny koszt.

Ja tam nie rozumiem czemu się o to czepiają. Tu samo ludzkie g... i siki. To co przeleci przez gnój. To w sam raz do pola wywieźć. Jak to wójt powiedział - możesz wozić, ja nic nie widziałem, nic nie słyszałem ale jak się trafi nadgorliwy to będzie drążył.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez bobytempelton
      Witam, z racji że sezon na komunie w pełni chciałbym abyście podzielili się pomysłami na prezent na komunię dla chrześnika chrześnicy, czy po prostu dla 9 latka z okazji tego święta. Chciałbym abyście pisali przydatne rzeczy które zostaną im na długo, lub długo w pamięci , oklepane rzeczy typu rowerki zegarki itd raczej odpadają, a pieniądze wydadzą i tyle z nich będzie , zachęcam do wypowiedzi
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v