Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza w 2024 i nie tylko

konteno

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
30 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja w zasadzie też mogę powiedzieć, że robię sam. Żona pomaga przy obrządku, czyli doi krowy, ale też z moją pomocą. Syn i córka czasem wpadną i coś pomogą, jak mają czas. Kiedyś robiłem tak samo pracując na etacie. Wtedy teść jeszcze trochę pomagał i robił z żoną obrządki. Robię tak, żeby sobie poradzić 🤷

Nie mam hodowli i raczej nie zamierzam, może najwyżej ze 20 kur. Króliki, to lubię tylko pooglądać.  A na użeranie się z ARiMR w przypadku świń i z PIWETem nie mam jakoś chęci. Dopóki ta eurokomuna nie upadnie, pozostanę przy uprawie roślin.

2 minuty temu, superfarmer02 napisał(a):

Miała być umowa o pracę, po 3 mięs się okazało że nie było nic...

Jakby miała być umowa, to pierwszego dnia o tym powinieneś wiedzieć. Druga sprawa, to  po miesiącu sprawdzasz swoje konto w ZUS'ie czy wpłynęła składka, jeśli jej nie ma, to i z obiecanej umowy nici.

20 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Czasami się trafi taki etat że się tam idzie odpocząć. Ale to baaardzo rzadko. No i coś za coś.

Robiłem trochę wiosna przy budowie dróg. Kasa ładna ale czas pracy- dopóki nie skończycie. Odpowiedzialność spora, warunki pracy-wiadomo, fiołkami nie pachnie. No i szefostwo takie że w razie w to się nie znamy... 

Moje chłopaki dopasowali sobie teraz takie etaty że o gospodarce narazie nie myślą ,a ja ich zmuszać nie mam zamiaru jak mogą i mają chęć to pomagają jak nie to dygam sam 

Jak robota ich cieszy i kasa się zgadza to nie mogę ich krytykować 

• Like 3

3 minuty temu, jahooo napisał(a):

Nie mam hodowli i raczej nie zamierzam, może najwyżej ze 20 kur. Króliki, to lubię tylko pooglądać.  A na użeranie się z ARiMR w przypadku świń i z PIWETem nie mam jakoś chęci. Dopóki ta eurokomuna nie upadnie, pozostanę przy uprawie roślin.

Niestety, ale to już poszło za daleko i nawet jak eurokomuna upadnie to zmian jakie nastąpiły nikt nie cofnie

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

a w jakim jesteś wieku ? myślę że starszy od mnie skoro masz wnuki

że dalej dajesz radę na etacie w gospodarstwie

2 minuty temu, Łolek napisał(a):

Moje chłopaki dopasowali sobie teraz takie etaty że o gospodarce narazie nie myślą ,a ja ich zmuszać nie mam zamiaru jak mogą i mają chęć to pomagają jak nie to dygam sam 

Jak robota ich cieszy i kasa się zgadza to nie mogę ich krytykować 

już mi się te znaczki skonczyly

to masz tak 👍👍👍👍👍

• Thanks 1

Teraz, wojtal24 napisał(a):

że dalej dajesz radę na etacie w gospodarstwie

Sąsiad miał jeszcze 67-68 lat to etat od 6 do 14, po etacie hobbystycznie świń do 20 sztuk i troszkę ziemi. Wszystko robił sam, tylko na żniwa i wykopki przyjeżdżała pomoc. Wstawał przed 4, żeby zdążyć przy zwierzakach. 

27 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Czasami się trafi taki etat że się tam idzie odpocząć. Ale to baaardzo rzadko. No i coś za coś.

Robiłem trochę wiosna przy budowie dróg. Kasa ładna ale czas pracy- dopóki nie skończycie. Odpowiedzialność spora, warunki pracy-wiadomo, fiołkami nie pachnie. No i szefostwo takie że w razie w to się nie znamy... 

chyba w okolicy Sochaczewa to nie ma co narzekać na pracę (zależy co kto oczekuje) ale dużo z moich stron dojezdza do Sochaczewa

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Sąsiad miał jeszcze 67-68 lat to etat od 6 do 14, po etacie hobbystycznie świń do 20 sztuk i troszkę ziemi. Wszystko robił sam, tylko na żniwa i wykopki przyjeżdżała pomoc. Wstawał przed 4, żeby zdążyć przy zwierzakach. 

Szkoda życia tak się zarzynać 

2 minuty temu, MonteChristo napisał(a):

Niestety, ale to już poszło za daleko i nawet jak eurokomuna upadnie to zmian jakie nastąpiły nikt nie cofnie

Tylko bieda i głód by dały radę to cofnąć. 

Ale eurokomuna nie chcę mieć rolnictwa indywidualnego. 

Upaina i nercosur papki do marketów na produkują takiej jakiej potrzeba i będzie można sterować. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

To "młody" dziadek... Myślałem, że góra z 5 lat.

Jak szedłem do pracy, miałem jeszcze 19 lat, skończyłem już w pracy, studia zaocznie

Córka też nie czekała nie wiadomo na co, wyszła za mąż na ostatnim roku studiów, chodzili ze sobą 6 czy 7 lat, mają własne mieszkanie, oboje pracują - na co mają czekać z dziećmi - na starość ??

29 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

Są różne dni. Bywa tak, że nie ma żadnego auta do załadunku, rozłożyć to co zjedzie z produkcji, trochę wózkiem, trochę traktorem albo jakieś "zadania specjalne". A czasem jest jak w ostatnią środę - rano przyjeżdżasz i 2 firanki plus do tego kontener już czekają na załadunek a kolejne auto przyjeżdża w południe. I nic nie zrobisz. Wszystko luzem, przygotuj według zamówienia (nie zawsze ty), pomylisz się to zj*ba. Różnie jest ale w całokształcie ja tam nie narzekam. 

• Like 1

Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Są różne dni. Bywa tak, że nie ma żadnego auta do załadunku, rozłożyć to co zjedzie z produkcji, trochę wózkiem, trochę traktorem albo jakieś "zadania specjalne". A czasem jest jak w ostatnią środę - rano przyjeżdżasz i 2 firanki plus do tego kontener już czekają na załadunek a kolejne auto przyjeżdża w południe. I nic nie zrobisz. Wszystko luzem, przygotuj według zamówienia (nie zawsze ty), pomylisz się to zj*ba. Różnie jest ale w całokształcie ja tam nie narzekam. 

dla mnie dobra jest taka praca, gdzie nie wykonujesz wszystkiego na jedną sztance - różni ludzie, różne wyzwania

1 minutę temu, HF86 napisał(a):

Tylko bieda i głód by dały radę to cofnąć. 

Ale eurokomuna nie chcę mieć rolnictwa indywidualnego. 

Upaina i nercosur papki do marketów na produkują takiej jakiej potrzeba i będzie można sterować. 

A myślisz, że ich interesuje to, że ktoś będzie biedny i głód mu będzie doskwierał  piz*a Kloska już się wypowiedziała o drożyźnie, ma być drogo bo to dobrze dla klimatu

4 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Szkoda życia tak się zarzynać 

Czy ja wiem? Dopóki jako taka opłacalność była to sobie tym dorobił - etat miał lichy, pieniądze słabe, w domu żona niepracująca z paroma groszami renty, do tego teściowa z marną krusowską rentą. Zawsze coś tam wpadło grosza. 

2 minuty temu, jahooo napisał(a):

Jak szedłem do pracy, miałem jeszcze 19 lat, skończyłem już w pracy, studia zaocznie

Córka też nie czekała nie wiadomo na co, wyszła za mąż na ostatnim roku studiów, chodzili ze sobą 6 czy 7 lat, mają własne mieszkanie, oboje pracują - na co mają czekać z dziećmi - na starość ??

Niby tak, jednak dla mnie to... 

15 minut temu, jahooo napisał(a):

Ja na uprawie nie uciągnę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez bobytempelton
      Witam, z racji że sezon na komunie w pełni chciałbym abyście podzielili się pomysłami na prezent na komunię dla chrześnika chrześnicy, czy po prostu dla 9 latka z okazji tego święta. Chciałbym abyście pisali przydatne rzeczy które zostaną im na długo, lub długo w pamięci , oklepane rzeczy typu rowerki zegarki itd raczej odpadają, a pieniądze wydadzą i tyle z nich będzie , zachęcam do wypowiedzi
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v