Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza w 2024 i nie tylko

konteno

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
1 minutę temu, mf362 napisał:

Ja mam Husqvarna 525 i 535 na marketoee sprzęty nie chcę patrzeć.  

Chinczyki waga ciężka itp .

To ma być tanie a nie kosztować 3 czy 4 tysiące. Proste, tanie i długowieczne a komfort i wygoda tu jest na samym końcu. Do obkoszenia 30a ziemniaków, jakieś miedzki, drogi polne, habryzie, część poplonów.

2 minuty temu, Karol6130 napisał:

Mógł przecież zapłacić z 10000 i są firmy co dotacje załatwią 

Następna patologia

To samo księgowość 

Czy us czy arimr mają swoje "biora doradcze" dla spokojnej głowy można im przecież zapłacić abyśmy chcieli dostać pozytywną decyzję 

Świadczą usługi więc chcą za to zapłaty, pracownicy nie robią tego charytatywnie? 

5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Więcej...

Nie każdy ma niski dochód.

Zwyczajnie zarabiać się nie opłaci, bo dodatki zabiorą 

To chore.

Idąc tym tokiem to mógł bym powiedzieć że niesprawiedliwością jest twoja przyczepa, dostałeś dofinansowanie o którym ja mógł bym tylko pomarzyć 

Ale to przecież nie jest twoja wina że takie są przepisy 

32 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Jednak wielu by nadal końmi robiło gdyby nie te ...."podarowane" zabawki.

👍🏅🤝

No to teraz przeanalizuj to.

Czy był sens dotować kogoś kto już wówczas sobie nie radził? Ułatwianie życia jednostkom wiąże się z utrudnianiem tegoż pozostałym.

Se stara unia stworzyła program rozwoju swojego przemysłu, systemu bankowego i utrzymywania swojego społeczeństwa poprzez programy unijne.

Płacę za to w zwielokrotnieniu ceny zakupu każdej maszyny, części, płacę w cenie gruntów których cenę winduje finansowanie " oporowców dopłatowców"

I płaci całe społeczeństwo  pracujące w wyższych podatkach i inflacji, bo wójt czy burmistrz nie potrafi a teraz już nawet nie może znaleźć ekipy do utwardzenia placu za 100zl/m², bo musi wziąć 70% dofinansowania by zapłacić 400. 

Remonty robione na siłę zadłużające budżety by skorzystać z dofinansowania... itd

• Like 3
  • Thanks 1

4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Mógł przecież zapłacić z 10000 i są firmy co dotacje załatwią 

Następna patologia

To samo księgowość 

Czy us czy arimr mają swoje "biora doradcze" dla spokojnej głowy można im przecież zapłacić abyśmy chcieli dostać pozytywną decyzję 

To jest system, który musi działać. A przestaje działać, kiedy chłop nie chce brać dofinansowań 🤷...

11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Qwazi ja też kupiłem co mi pasowało ... A to czego ARIMR się czepiał kupiłem później za swoje ... Ten sprzęt co kupilem za dofinansowanie to nawet nie wiedzieli jak rozpatrywać, bo większości w tabelkach doboru nie było xD

Znalazłeś dziurę w systemie. Brawo za kreatywność

12 minut temu, Karol6130 napisał:

Czyli nie więcej jak inni.

Różnica polega na tym że Rysiek ma na wszystko wyjebane.

On tylko korzysta z patologicznych dotacji jak większość, z tą różnicą że uprawia bezlitosną matematykę, tnie koszta i wydatki gdzie się da.

Przecież nie ma żadnego wpływu na suszę czy grad.

Tylko, żeby jeszcze tak nie złorzeczył innym

• Like 1

3 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Chociaż bardziej ze strachu 

Uzasadnij? 

Dopłaty bezpośrednie - strzelam - pewnie około 700zł rocznie.

Dopłata do rodzin przezimowanych - 400-500zł rocznie, zależy ile rodzin.

Akcyza - nie wiem. 

Niech będzie wszystkiego 1500zł rocznie. Jaki sens? To nawet nie jest pół miesiąca pracy na etacie... 3-4 soboty za ziemniaki i resztę. Wielki sens a jeżdżenia, załatwiania, zakładania numerów...

Edytowane przez Chłoporobotnik

1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Świadczą usługi więc chcą za to zapłaty, pracownicy nie robią tego charytatywnie? 

Chodzi o różnice w wypełnianiu samemu i przez firmy doradcze

Wnioski nie są trudne do wypełnienia, osoba ze średnim wykształceniem powinna bez niczego sobie z nimi poradzić. 

Chodzi o fakt że jeżeli ci firma wypełnia to jesteś niemal pewien że dofinansowanie dostaniesz

A co do wypełniania to walą buble że szok 

Znajomy miał same poprawki do wniosków, w końcu ich za to opierdolił 

• Like 1

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Znalazłeś dziurę w systemie. Brawo za kreatywność

Nie dziurę, po prostu kupiłem to co na prawdę generowało dochód, a jak już ten dochód miałem to mogłem sobie pozwolić na zabawki które nie do końca były potrzebne bo i tym starym by obrobił ;) Zresztą, niektóre stare graty nadal zostały, bo czy potrzebne mi coś lepszego niz stara Czarna Białostocka do 180t kurzaka rocznie ...

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To ma być tanie a nie kosztować 3 czy 4 tysiące. Proste, tanie i długowieczne a komfort i wygoda tu jest na samym końcu. Do obkoszenia 30a ziemniaków, jakieś miedzki, drogi polne, habryzie, część poplonów.

weź usługe , ten co miał zbierać pyrki a wcześniej obkaszac niech robi to swoim sprzętem 

4 minuty temu, Agrest napisał:

No to teraz przeanalizuj to.

Czy był sens dotować kogoś kto już wówczas sobie nie radził? Ułatwianie życia jednostkom wiąże się z utrudnianiem tegoż pozostałym.

Se stara unia stworzyła program rozwoju swojego przemysłu, systemu bankowego i utrzymywania swojego społeczeństwa poprzez programy unijne.

Płacę za to w zwielokrotnieniu ceny zakupu każdej maszyny, części, płacę w cenie gruntów których cenę winduje finansowanie " oporowców dopłatowców"

I płaci całe społeczeństwo  pracujące w wyższych podatkach i inflacji, bo wójt czy burmistrz nie potrafi a teraz już nawet nie może znaleźć ekipy do utwardzenia placu za 100zl/m², bo musi wziąć 70% dofinansowania by zapłacić 400. 

Remonty robione na siłę zadłużające budżety by skorzystać z dofinansowania... itd

No zrobiła się z tego taka pentla, która coraz bardziej nam się zaciska na szyi.

Wolał bym żeby każdy zarabiał sam na siebie.

12 minut temu, mf362 napisał:

Ja mam Husqvarna 525 i 535 na marketoee sprzęty nie chcę patrzeć.  

Chinczyki waga ciężka itp .

Też nie mogę patrzeć na chinole. Mam fs 260 kupioną kilka ładnych lat temu, w tym roku po wiekszym serwisie i jest dalej jak nówka. Ale nie ma co Pjoterowi nawet proponować, bo z góry skazane na porażkę. Choć stihl ma fabryczne raty 0%. Nawet się nie odczuwa po wypłacie, a po roku maszyna spłacona.

• Like 1

2 godziny temu, 6465 napisał:

Różnica jest taka że 800+ w dużej mierze idzie na inwestycję w młode pokolenie, korepetycje, pomoce naukowe, możliwości dojazdu do lepszych szkół. Te 13 i 14 emerytury to na rozwój raczej nie idą bo beneficjentą już za późno. To raczej kupowanie elektoratu 

800 powinno być zlikwidowane i zastąpione dużą ulgo w podatkach na dzieci, ewentualnie tylko dla tych kto pracuje.13-14 to inna kwestia. Waloryzacja %  powinna być zastąpiona kwotową żeby podnieść najmniejsze renty i emerytury tym co mają najmniej bo to jest chore i ogólnie pojebane jakieś. Zasady przyznawania wielkości emertur to jakaś głupota. Ojciec kolegi za komuny  pracował 17 lat w melioracji, reszte życia spędził chlając wóde ma o 50% większą emeryture  iż moja mama pielęgniarka po 42.latach pracy.

• Like 1

Przed chwilą, Popier96 napisał:

Też nie mogę patrzeć na chinole. Mam fs 260 kupioną kilka ładnych lat temu, w tym roku po wiekszym serwisie i jest dalej jak nówka. Ale nie ma co Pjoterowi nawet proponować, bo z góry skazane na porażkę. Choć stihl ma fabryczne raty 0%. Nawet się nie odczuwa po wypłacie, a po roku maszyna spłacona.

przecież stihl też robiony w chinach

• Like 3

1 minutę temu, Popier96 napisał:

Nigdy nic na raty. A płacić grube tysiące za coś co nie wiadomo ile lat będzie potrzebne to też nie ma sensu. Bo może będzie potrzebne 10 lat a może rok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez superfarmer02
      Zapraszam na kolejny rok wstawiania ursusów za 50tys i zetorow za 100tyś+🙈😂
    • Przez bobytempelton
      Witam, z racji że sezon na komunie w pełni chciałbym abyście podzielili się pomysłami na prezent na komunię dla chrześnika chrześnicy, czy po prostu dla 9 latka z okazji tego święta. Chciałbym abyście pisali przydatne rzeczy które zostaną im na długo, lub długo w pamięci , oklepane rzeczy typu rowerki zegarki itd raczej odpadają, a pieniądze wydadzą i tyle z nich będzie , zachęcam do wypowiedzi
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v