MaloSypiam Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Waga ok, na paragonie przy odbiorze mleka jest +- 1l tolerancji, zawsze z pół litra w zbiorniku zostanie, kotom. Waga ok, użytkuje niecały rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kampl Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października 51 minut temu, KoneserOporu napisał: Nie wiesz co mówisz. Pakuję na małym stadzie wszystkie składniki do paszowozu (poza premią tym co są po wycieleniu) i jest wszystko rozdane na raz, szybko i wygodnie. I zdrowotność stada i wydajność się dziwnym trafem poprawiła. Dajesz 10 kg treściwych bykom plus witaminy na płodność i bufory itd? Albo krowom zasuszonym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz1q Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października 1 minutę temu, kampl napisał: Dajesz 10 kg treściwych bykom plus witaminy na płodność i bufory itd? Albo krowom zasuszonym? u mnie rozwiązuje to tak że zasuszone nie dostają w ogóle tmr, sianokiszonka i pasza dla zasuszonych 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kampl Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Czyli musisz przeprowadzać sztuki. Więc to ciągle ma więcej minusów jak żywienie z reki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal2399 Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października 14 godzin temu, MaloSypiam napisał: 17kg tresciwej🙈u mnie moje krowy by srały wodą. Na 33l przepis u mnie to. 1.5kg rzepaku. 1kg soji.4kg sruty zbożowej. 35kg kiszonki qq. Słoma na oko, sianokiszonka ile chcą, 150g dolmix bm lactan, dolmet 100g. I lizawka soli. Dojone 2x dnia Ja nie daje ani soji ani rzepaku . A kiszonki nawet nie waże ile daje. W aptece nie jestem 🤦🙆 Sama śruta zbożowa idzie i też niecważyłem ile daje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października To mi koleś wyliczył z federacji 3 lata temu gdy zacząłem przygodę z krowami, tu jest dawka 5kg zboża, 1kg rzepaku i 0.5kg soji i to miało być na 27kg mleka ale krowy mi wtedy przekraczały 30+. Teraz daje 4kg zboża, 1.5kg rzepaku, 1kg soji, najwięcej ile mi krowa dała na dzień to 49 l w szczycie laktacji, nigdy nie zasuszalem krowy poniżej 25l. Stąd moja średnia 33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kampl Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października Fajnie masz zazdroszczę. U mnie żywienie niczym się nie różni a mam sztuki które od tak z miejsca ucinają z 30 na 20. Potem z 20 na 10 i doją tak 2 miesiące. Nic im wiele nie zmieniam a baran z dnia na dzień traci 10l. No nie mam pytań. Chyba tylko rzeźnia i wstawianie lepszych sztuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoneserOporu Opublikowano 16 Października Udostępnij Opublikowano 16 Października 12 godzin temu, kampl napisał(a): Dajesz 10 kg treściwych bykom plus witaminy na płodność i bufory itd? Albo krowom zasuszonym? Byków nie mam a zasuszone dostają samą sianokiszonkę i dosłownie szufelkę tego tmr z paszowozu. A treściwe muszę przeważyć ile daję bo na wiaderka mam dawkę mierzoną, ale jakieś 6-7kg wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradek88 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 23 godziny temu, MaloSypiam napisał(a): To mi koleś wyliczył z federacji 3 lata temu gdy zacząłem przygodę z krowami, tu jest dawka 5kg zboża, 1kg rzepaku i 0.5kg soji i to miało być na 27kg mleka ale krowy mi wtedy przekraczały 30+. Teraz daje 4kg zboża, 1.5kg rzepaku, 1kg soji, najwięcej ile mi krowa dała na dzień to 49 l w szczycie laktacji, nigdy nie zasuszalem krowy poniżej 25l. Stąd moja średnia 33l. Z tej dawki wyliczyłem że produkcja oscylowała by w granicach 23 max 24 litry bo z energii masz 24 litry z haczykiem a z białka niecałe 22 litry a jeżeli dawały Ci 30 +to szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Tylko kukurydzę miałem zbadana w laboratorium bo zrobiłem to zanim zadzwoniłem do żywieniowca. Nie byłem i nie jestem pod ocena, umówiliśmy się że przyjedzie za 2 miesiące do mnie a w tym czasie miałem zbadać sianokiszonke. Zadzwonił po 2 tyg że będzie przejeżdżal niedaleko i że zajedzie a ja mówię że sianokiszonki nie zbadałem, powiedział trudno. Te wartości co tam wpisał są na jego 'oko'. Taka dawkę mi wyliczył a jak zadzwoniłem do niego że mi krowa daje 37l wtedy to powiedział że to dobrze ze genetyka musi być dobra. To była pierwsza laktacja, teraz są w trzeciej. Tak jak pisałem, próbowałem zwiększać srute zbożowa ale pozytywnych efektów to nie przynosiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodz Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października A krowy przejales po rodzicach? Czy gdzieś sobie kupowałeś jakieś jałówki czy pierwiastki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate12345 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października (edytowane) Mlekovita za wrzesien 2,25 brutto dla ryczałtowca tl. 3,94 bialko 3,14 ilosc ponozej 30 tys , bidnie jak na takiego wielkiego lidera . Edytowane 17 Października przez mate12345 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 14 minut temu, vodz napisał(a): A krowy przejales po rodzicach? Czy gdzieś sobie kupowałeś jakieś jałówki czy pierwiastki? Rodzice mieli 3 krowy, mieszańce. Ja 2 jałówki cieliczki kupiłem z Holandii a gdy podrosły i zacielilem je to dokupiłem 3 jałówki polskie wysokocielne. Mam 5 krów i tak się złożyło że wszystkie 5 miały same byki przy pierwszym wcieleniu 🙈🤷♂️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradek88 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 3 godziny temu, MaloSypiam napisał(a): Tylko kukurydzę miałem zbadana w laboratorium bo zrobiłem to zanim zadzwoniłem do żywieniowca. Nie byłem i nie jestem pod ocena, umówiliśmy się że przyjedzie za 2 miesiące do mnie a w tym czasie miałem zbadać sianokiszonke. Zadzwonił po 2 tyg że będzie przejeżdżal niedaleko i że zajedzie a ja mówię że sianokiszonki nie zbadałem, powiedział trudno. Te wartości co tam wpisał są na jego 'oko'. Taka dawkę mi wyliczył a jak zadzwoniłem do niego że mi krowa daje 37l wtedy to powiedział że to dobrze ze genetyka musi być dobra. To była pierwsza laktacja, teraz są w trzeciej. Tak jak pisałem, próbowałem zwiększać srute zbożowa ale pozytywnych efektów to nie przynosiło To już lepiej może kiszonego ziarna dołóż po 1 kg bo zapewne dalej masz dużo w dawce kiszonki z kukurydzy jak na tej dawce albo pelnoporcji coś sypnij po 1 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 12 minut temu, konradek88 napisał(a): To już lepiej może kiszonego ziarna dołóż po 1 kg bo zapewne dalej masz dużo w dawce kiszonki z kukurydzy jak na tej dawce albo pelnoporcji coś sypnij po 1 kg Myślałem o tym ale dopiero gdy będę miał z 10 dojnych żeby to się nie psuło Tak wygląda moja krowa która za 4 dni ma termin wcielenia. Obecnie dostaje połowę dawki czyli 18kg kiszonki qq, 0.75kg rzepaku, 0.5kg soji, szklankę gliceryny, 2kg zboża gniecionego i sianokiszonka ile chce. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Inseminowana tym bykiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradek88 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 33 minuty temu, MaloSypiam napisał(a): Inseminowana tym bykiem Buhaj git 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlak2507 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 5 godzin temu, MaloSypiam napisał(a): Rodzice mieli 3 krowy, mieszańce. Ja 2 jałówki cieliczki kupiłem z Holandii a gdy podrosły i zacielilem je to dokupiłem 3 jałówki polskie wysokocielne. Mam 5 krów i tak się złożyło że wszystkie 5 miały same byki przy pierwszym wcieleniu 🙈🤷♂️ To średnia od 5 krów inaczej trochę się ma niż np od 50, bo wtedy są różne fazy laktacji i wogóle, ale skoro zaczynasz z krowami to masz już sztuki które mogą dać i tego życzę. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 1 minutę temu, pawlak2507 napisał(a): To średnia od 5 krów inaczej trochę się ma niż np od 50, bo wtedy są różne fazy laktacji i wogóle, ale skoro zaczynasz z krowami to masz już sztuki które mogą dać i tego życzę. Powodzenia Dziękuję. Zdjęcia z faktur gdy dojone były wszystkie 5 szt. Docelowo mam miejsce na 10 dojnych, później będę coś myślał wybudować. 2 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradek88 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 59 minut temu, MaloSypiam napisał(a): Dziękuję. Zdjęcia z faktur gdy dojone były wszystkie 5 szt. Docelowo mam miejsce na 10 dojnych, później będę coś myślał wybudować. Fajnie że masz zapał i chcesz się rozwijać ,życzę Ci abyś osiągał jak najwięcej sukcesów przy krowach ,żebyś się rozwijał i mógł kiedyś dzieciom bądź wnukom opowiadac jak to było od początku 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaloSypiam Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 23 minuty temu, konradek88 napisał(a): Fajnie że masz zapał i chcesz się rozwijać ,życzę Ci abyś osiągał jak najwięcej sukcesów przy krowach ,żebyś się rozwijał i mógł kiedyś dzieciom bądź wnukom opowiadac jak to było od początku 😊 Dziękuję i wzajemnie. Trafiłeś w punkt bo 3 tyg temu się dowiedziałem że zostanę tatą. Wszystko na dobrej drodze, aby do przodu 👌 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Supersebusiek Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Oooooo to gratulacje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokoman0 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Mlekpol za wrzesień ilość 15-30 tys. L tł. 4,5 bi. 3,6 cena 2,43 brutto ryczałt z tego 2 gr na udział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek74 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października Ani tu czytać ani pisać nie idzie...nic nie widać gdzie jest aplikacjia 🙆♂️🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konradek88 Opublikowano 17 Października Udostępnij Opublikowano 17 Października 13 minut temu, MaloSypiam napisał(a): Dziękuję i wzajemnie. Trafiłeś w punkt bo 3 tyg temu się dowiedziałem że zostanę tatą. Wszystko na dobrej drodze, aby do przodu 👌 To super ❤️ gratuluję 😁 to rzeczywiście wszystko jest na dobrej drodze, układasz sobie życie prywatne i zawodowe i o to chodzi ,trzymam kciuki ✊dawaj znać jak tam Ci się powodzi 💪 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Witam
Czytaj dalej »
Żniwa 2024