Skocz do zawartości

Ceny mleka 2024

DanielFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Sławek74 Tylko ten duży też może zrezygnować albo przenieść się do innej firmy i wtedy ubywa  5 % mleka mleczarni , w interesie mleczarni jest jak największa ;liczba dostawców . Jak ktoś nie ma nastepcy a chce do emerytury dociągnąć to po co rozwój  .                    

Edytowane przez jarecki

Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

myslem że jako poważni ludzie nie mówimy o ekstremach ale jak chcesz. 15 krów z wyciągami do obornika, c 330 które dowiezie pasze i przewodowa dojarka vs kredyt 15 mln na 100dojnych i maszyny z hekatarami do tego do kupienia. tyle z tego twojego generalizowania 

Zjedz snikersa 🤭

Nie wiem skąd te liczby 🤔😛

35 minut temu, jarecki napisał(a):

Sławek74 Tylko ten duży też może zrezygnować albo przenieść się do innej firmy i wtedy ubywa  5 % mleka mleczarni , w interesie mleczarni jest jak największa ;liczba dostawców . Jak ktoś nie ma nastepcy a chce do emerytury dociągnąć to po co rozwój  .                    

To mówisz że lepiej mieć 10 co odstawia po 1-5tys na miesiąc niż jednego co odstawia 50tys miesięcznie 🤔🤦

Coś nie kumam 🤔🤦🙆‍♂️

ile lat świetlnych potrzebujesz aby zdać 50 tys na miesiąc 🤔🤣🤣🤣🤣

normalne że mleczarnia woli tych 10 dostawcow bo im zapłaci mniej i dwa oni nie zdradza i nie odejdą ...większemu trza więcej płacić a ten i tak odejdzie bo mu mało 🤣

w spółdzielczości nie istnieje ekonomia tylko wyzysk polegający że mniejsi składają się na cenę większemu ....tak to funkcjonuje bo to komunistyczny wytwór czyli  kołchoz 🤣

• Like 2

Godzinę temu, Vee napisał(a):

Jasne że taniej,jestem z Podlaskiego i wiem co mówię, ogólnie teraz na rusztach  pod klucz około 2 tys netto za metr

To nie wiem jakiś sposobem. 

Obecnie wchodzę w działalność pozarolniczą i chciałem postawic hale z płyty warstwowej. 

Cena metra kwadratowego dach plus ściany płyta 10cm-1500zl, a ten chce obore za 2000 postawic. Oczywiście bez wyłania płyty bo płyta to osobny temat 

Zdecydowałem się na przebudowę starego garazu o kubaturze 30x7. Sam dach to koszt 65k. 

Obecnie ceny za jakiekolwiek usługi są z kosmosu. 

Beton przemysłowy 130m2 grubość 15cm-15k 

3 bramy panelowe-20k 

I tak koszty można mnożyć, a gdzie obory postawic w takiej cenie jak same instalacje na media będą kosztowały grube siano 

• Like 1

12 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Ostatnia głupota to tak o kimś kogo się niezna mówić 

Chociaż człowiek pracuje i coś tam zarabia , a nie stoi na rogu i czeka na socjal .

Z tym się zgodzę że nie czeka na socjal tylko po co to robić jeśli można sprzedać byka co 1.5 miesiąca i mieć to samo czyli całe g ewentualnie uprawa i miec też całe g. Wolałbym iść na jakiegos przedstawiciela i żyć jak człowiek niż babrać się w gównie dla zapewne 2 maks 3 tys na czysto. Niestety to są realia i nikogo tu nie obrażam kogo nie znam tylko mówię jak jest nieraz trzeba się nad sobą zastanowić i pomyśleć po co przy tym zapierdzielam jak prawie nic z tego nie mam. Ale wiem że są tacy ludzie bo sam mam nie daleko gościa który odstawia 150- 300 na odbiór i tłumaczę mu rzuć to w cholere a on nie i dalej to ciągnie jeszcze dzieci do tego gowna ciąga do pomocy 

Alfa , część starszego pokolenia boi się zmian i nieznanego , nie każdy region oferuje prace a kilku godzinny dojazd tez jest męczący , rozmawiałem kilka razy ze szwagrem żęby zmienił odbiorce mleka z Polmeku chocby na Mleks , ale mówi jest dobrze jak jest siostra pracuje , dzieci już na swoim .    

10 godzin temu, slawek74 napisał(a):

To mówisz że lepiej mieć 10 co odstawia po 1-5tys na miesiąc niż jednego co odstawia 50tys miesięcznie 🤔🤦

Najlepiej mieć tych i tych , do gospodarstwa po kilka tys . litrów można jechać dalej ale to też koszty , amortyzacja samochodu , czas pracy kierowcy , płatne drogi a i jeszcze trzeba dać dobrą oferte rolnikowi 

Tylko pamiętajta chłopaki żeby te obory za piętnaście baniek stawiać w jakiejś większej miejscowości, przynajmniej gminnej, najlepiej w centrum i w stylu tych nowych biedronek i lidlów, wtedy będzie szansa że od was odkupią jak już MERCOSUR się rozbuja na całego 

2 godziny temu, alfa napisał(a):

Z tym się zgodzę że nie czeka na socjal tylko po co to robić jeśli można sprzedać byka co 1.5 miesiąca i mieć to samo czyli całe g ewentualnie uprawa i miec też całe g. Wolałbym iść na jakiegos przedstawiciela i żyć jak człowiek niż babrać się w gównie dla zapewne 2 maks 3 tys na czysto. Niestety to są realia i nikogo tu nie obrażam kogo nie znam tylko mówię jak jest nieraz trzeba się nad sobą zastanowić i pomyśleć po co przy tym zapierdzielam jak prawie nic z tego nie mam. Ale wiem że są tacy ludzie bo sam mam nie daleko gościa który odstawia 150- 300 na odbiór i tłumaczę mu rzuć to w cholere a on nie i dalej to ciągnie jeszcze dzieci do tego gowna ciąga do pomocy 

Ale macie problemy. Każdy pcha swój wózek. Nie rozumiem po co chcecie wszystkich uszczęśliwiać na siłę. 

Skoro tak pracują, to znaczy że im to odpowiada. 

Niech każdy pilnuje swojego podwórka 

• Like 4
  • Haha 1

1 godzinę temu, komizmo napisał(a):

Tylko pamiętajta chłopaki żeby te obory za piętnaście baniek stawiać w jakiejś większej miejscowości, przynajmniej gminnej, najlepiej w centrum i w stylu tych nowych biedronek i lidlów, wtedy będzie szansa że od was odkupią jak już MERCOSUR się rozbuja na całego 

Dzień dobry panu ,,nie opłaca się,, że tak zapytam czy Ty choć z jedną rzeczą myślisz pozytywnie 🤔🤭

Myślicie że jak podpiszą tą umowę Mercosur to tylko hodowcy dostaną po d*pie? Na dzień dobry hodowcy, po chwili firmy paszowe bo nie będą mieli gdzie i jak sprzedawać paszę, a następny kierunek to gospodarstwa nastawione na produkcję roślinną. Potem firmy stricte związane z rolnictwem, czyli składy nawozowe paszowe itp. 

Prawdopodobnie styczeń/luty firma przychodzi stawiać budynek na byki. Liczę, że w max 2 lata sytuacja się inormuje do póki jest zapas gotówki. A jak bedzie źle to niech bank się martwi. Ja mam jeszcze plan B, a bank da 2banki kredytu a odzyska 200tyś 🤣

1 minutę temu, karol091193 napisał(a):

Myślicie że jak podpiszą tą umowę Mercosur to tylko hodowcy dostaną po d*pie? Na dzień dobry hodowcy, po chwili firmy paszowe bo nie będą mieli gdzie i jak sprzedawać paszę, a następny kierunek to gospodarstwa nastawione na produkcję roślinną. Potem firmy stricte związane z rolnictwem, czyli składy nawozowe paszowe itp. 

Prawdopodobnie styczeń/luty firma przychodzi stawiać budynek na byki. Liczę, że w max 2 lata sytuacja się inormuje do póki jest zapas gotówki. A jak bedzie źle to niech bank się martwi. Ja mam jeszcze plan B, a bank da 2banki kredytu a odzyska 200tyś 🤣

ooo kurła cielaki będą w cenie 😂😂😂