Skocz do zawartości

Ceny mleka 2024

DanielFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

krzychu121 napisał:

Nie tylko. Chodzi też o respektowanie wymagań. Skoro mu długo wychodzi antybiotyk w mleku i ma z tym aż taki problem to widać że coś się tam w stadzie dzieje skoro to taki problem

Nie oglądam tego bambra ale pamiętam kiedyś jakiś odcinek z dojenia obejrzałem. Stwierdził że strzyków do doju nie myje bo sam jest na dojeniu a nie są jakieś brudne 😅

• Like 4

1 godzinę temu, pawlak2507 napisał(a):

Chyba mocznik staniał bo za dużo go sypiesz krowom

Nawet grama nie dostają. 

1 godzinę temu, Marcin441 napisał(a):

Z jednego doju może być mało wiarygodny wynik, bo wpływ ma nawet to ile godzin przed dojem dostały jeść i wynik może być o 50 zawyżony ale jeśli taki jest faktyczny wynik to poratuj te krowy bo je trujesz i to dosyć mocno i nie patrz że Ci z mleka trochę zjadą 

Raczej wynik niemiarodajny.  Bo Kał dość jasny i gładki.  Ze  stadem nic się nie dzieje. A z treściwych dostaja tylko kiszone ziarno qq , jeczmien z rękawa i promotor 43 z AC. Jedna grupa na 40l , doja się w niej i takie 50-65l bez zadnych premii i druga grupa na 25l.

Primula94 napisał:

Raczej wynik niemiarodajny.  Bo Kał dość jasny i gładki.  Ze  stadem nic się nie dzieje. A z treściwych dostaja tylko kiszone ziarno qq , jeczmien z rękawa i promotor 43 z AC. Jedna grupa na 40l , doja się w niej i takie 50-65l bez zadnych premii i druga grupa na 25l.

czyli krowy w danej grupie jedzą sam tmr bez żadnego dodatku treściwych np. ze stacji czy tam na hali?

10 godzin temu, PolandOnion napisał(a):

Nie oglądam tego bambra ale pamiętam kiedyś jakiś odcinek z dojenia obejrzałem. Stwierdził że strzyków do doju nie myje bo sam jest na dojeniu a nie są jakieś brudne 😅

Dokładnie też to widziałem i dziwiłem się jak to przechodzi.  Widać że chyba narobił sobie bałaganu w stadzie bo ostatnio coś oglądałem i sam się przyznał że powoli wychodzi na prostą ze stadem. No ale jak on dopiero teraz doszedł do tego ze korekcję racic się robi prewencyjnie a nie jak jest problem to o czym my mówimy.

Biada tym co cieszą się że spółdzielnia nie pobiera udziałów bo 2gr w mlekpolu to śmiech oczywiście w skali jakiej działają to są duże kwoty ale to Wasze zabezpieczenie na majątku.  Polecam porównać poziom funduszu udziałowego mlekpol vs  lyder. Później taki półmlek zaciera ręce że głupie chłopy w euforii na ich propozycje 150% udziałów - podatek 🤣🤣🤣 a żaden z tych chłopów nie pomyśli że po połączeniu z inną spółdzielnia miałby powiedzmy 20gr wyższa cenę skupu i udziały odrobiłby w pół roku a kolejne pół miałby już czysty zysk. 

Chłopy włączamy myślenie, kalkulatory i myślenie w dłuższej perspektywie a nie tu i teraz!!! Nie oddawać się propagandzie i lobby jakiś pseudo prezesów bądź co bądź Waszych pracowników.  

Edytowane przez grzesiu
  • Like 1

W dniu 6.12.2024 o 21:49, Marcin441 napisał(a):

Z jednego doju może być mało wiarygodny wynik, bo wpływ ma nawet to ile godzin przed dojem dostały jeść i wynik może być o 50 zawyżony ale jeśli taki jest faktyczny wynik to poratuj te krowy bo je trujesz i to dosyć mocno i nie patrz że Ci z mleka trochę zjadą 

Dokładnie ostatnio zbadałem mleko tylko z porannego doju to wyszedł 280 a następnego dnia badałem z 4 udojuw to wyszedł 210

W dniu 5.12.2024 o 12:25, michal_19 napisał(a):

Nikt nie będzie wam wrzucał cennika co miesiąc, cena w mlekovicie w każdym oddziale taka sama, zresztą widać po wpisach w temacie ,największą zmienną są parametry które czasami bardzo okradają , więc nie należąc do mlekovity nie mów że cennik nie istnieje.

Cennik mlekovity jest w skupie i bez problemu można go zobaczyć i cenę sobie wyliczyć

W dniu 7.12.2024 o 08:27, grzesiu napisał(a):

Dokładnie też to widziałem i dziwiłem się jak to przechodzi.  Widać że chyba narobił sobie bałaganu w stadzie bo ostatnio coś oglądałem i sam się przyznał że powoli wychodzi na prostą ze stadem. No ale jak on dopiero teraz doszedł do tego ze korekcję racic się robi prewencyjnie a nie jak jest problem to o czym my mówimy.

Biada tym co cieszą się że spółdzielnia nie pobiera udziałów bo 2gr w mlekpolu to śmiech oczywiście w skali jakiej działają to są duże kwoty ale to Wasze zabezpieczenie na majątku.  Polecam porównać poziom funduszu udziałowego mlekpol vs  lyder. Później taki półmlek zaciera ręce że głupie chłopy w euforii na ich propozycje 150% udziałów - podatek 🤣🤣🤣 a żaden z tych chłopów nie pomyśli że po połączeniu z inną spółdzielnia miałby powiedzmy 20gr wyższa cenę skupu i udziały odrobiłby w pół roku a kolejne pół miałby już czysty zysk. 

Chłopy włączamy myślenie, kalkulatory i myślenie w dłuższej perspektywie a nie tu i teraz!!! Nie oddawać się propagandzie i lobby jakiś pseudo prezesów bądź co bądź Waszych pracowników.  

Kiedyś napisałem o nim tutaj że mu hala łajnem zarosła i że twierdzi że mleko w strzykach jest sterylne i nie trzeba temu wymion wycierać to mnie mało tutaj nie zlinczowali.

Udziały nie są złe jeśli mleczarnia nie robi problemów z wypłatą a nie jak np w łapach gdzie jak ojciec przekazywał na syna to nikt udziałów nie zobaczył.

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v