Skocz do zawartości

Ceny mleka 2024

DanielFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
53 minuty temu, radekz200 napisał(a):

to musiało coś się wydarzyć 😛 może pracownik uciekł 

pracownika nigdy nie mieliśmy poprostu nas nie stać

7 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

już dawno powinno być pozwolenie na budowe

Mam inne plany nie koniecznie związane z dojeniem krów a czy wypali to czas pokaże. I właśnie robimy pozwolenia na budowę i projekty i dodam że nie jest związane z rolnictwem...

• Haha 1

Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Mam inne plany nie koniecznie związane z dojeniem krów a czy wypali to czas pokaże. I właśnie robimy pozwolenia na budowę i projekty i dodam że nie jest związane z rolnictwem...

agroturystyka?

Godzinę temu, czareczek85 napisał(a):

Jak Ciebie nie stać na pracownika to ja nie wiem czy sobie tutaj żarty robisz z ludzi czy tak gadasz żeby innym smutno nie było 

• Like 3

11 minut temu, czareczek85 napisał(a):

Coś w tym stylu na razie projektujemy nowoczesną stodołę... Kupiłem w tym roku siedlisko po starym folwarku. Najbliższe domy 1km cisza i spokój tego dzisiaj ludzie szukają 

pewnie byłeś ostatnio na balu agrocentrum w majątku Howieny i zaczerpnąłeś inspiracje 😛

• Like 1

W Piątnicy cena motywuje do dojenia krów 😁😁.

My też w 4 osoby pracujemy przy krowach ale mamy 50 krów plus młodzież i niechce więcej po prostu tyle mam ziemi żeby wykarmić zwierzęta. 

Dwa lata temu w okolicy powstało kilka dużych obór zapasu paszy mieli na pół roku każdy . Na Podlasiu dwa lata suszy i chłopaki już od wiosny całymi tirami wożą bele plus wysłodki od groma . Zero swojego zboża wszystko kupne może i coś zostanie ale to tylko przewalanie pieniędzy a przedstawiciele tylko zacierają ręce 🤷🤷🤷🤷.

Dobrze że Czareczek ma swoją pasze 👍👍

3 godziny temu, greg1985 napisał(a):

My też w 4 osoby pracujemy przy krowach ale mamy 50 krów plus młodzież i niechce więcej po prostu tyle mam ziemi żeby wykarmić zwierzęta. 

Dwa lata temu w okolicy powstało kilka dużych obór zapasu paszy mieli na pół roku każdy . Na Podlasiu dwa lata suszy i chłopaki już od wiosny całymi tirami wożą bele plus wysłodki od groma . Zero swojego zboża wszystko kupne może i coś zostanie ale to tylko przewalanie pieniędzy a przedstawiciele tylko zacierają ręce 🤷🤷🤷🤷.

Do dojenia to chyba żadna cena nie zmotywuje 

• Like 1

zapracowany123 napisał:

czareczek85 napisał:

bo jest za mała dlatego ograniczam. teraz 50 jałowek do zacielenia gdzie to wysadzić

teraz jest dobry czas na sprzedaż materiau hodowlanego

jest dobry czas . Turcja dobrzeplaci . Ale bydło nie ma pochodzenia to nikt nie zapłaci dobrze.

7 godzin temu, greg1985 napisał(a):

Nie starczyło mu. Pisał nie tak dawno że przywozili mu bele z południa Polski 

• Like 1

6 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Samo dojenie w sobie to nic. Gorzej ta monotonia i uwiązanie tutaj największy problem tkwi.Mam majstrów od ponad miesiąca też lekko nie mają i wcale nie takie duże zarobki jakby ktoś myślał. 

Sama prawda. Jak czytam to forum to mam wrażenie że albo w rolnictwie zostały same c*py albo się w głowach poprzewracało. W 3, 4 , 5 doją. Mają przewodowki. Że jedynie co robisz to zapinasz dojarke od krowy do krowy i patrzysz jak se leci. Jak jest tylu ludzi do tej roboty to podzielcie się na zmiany i gotowe. Ja doje sam. I rzeczywiście to jest monotonia i się nie chce tak cały czas pracowac. Ale zaraz mi przechodzi bo wiem jaka mam wypłatę, i zimą jak odrzuce jakieś wymyślone projekty to cała praca zamyka się w 4h dziennie. A jak widzę tych wszystkich robotników w zakładach, cały dzień minimum 8h na mrozie, czy upale i za ledwie 4 tys. I w biurze 8h w jednym miejscu siedzieć i robić cały czas to samo to też nie jest tak idealnie. Trzeba mieć do tego charakter. 

• Like 5
  • Haha 1
  • Confused 3

Sa tu dostawcy mleczarni w jasienicy? 
Oglądałem ostatnio na Polsacie wyjaśnienie czemu masło jest tak drogie.  I redaktorki twierdzą że to wina rolników. A co najgorsze prezes wspomnianej wyżej mleczarni stwierdził że susza była, rolnicy musieli kupić paszę, między innymi zboża i koszta przerzucili na konsumentów. Serio gość który to powiedział i poszło to w świat jest prezesem mleczarni?? Aż boję się pytać jak oni funkcjonują 

3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Sa tu dostawcy mleczarni w jasienicy? 
Oglądałem ostatnio na Polsacie wyjaśnienie czemu masło jest tak drogie.  I redaktorki twierdzą że to wina rolników. A co najgorsze prezes wspomnianej wyżej mleczarni stwierdził że susza była, rolnicy musieli kupić paszę, między innymi zboża i koszta przerzucili na konsumentów. Serio gość który to powiedział i poszło to w świat jest prezesem mleczarni?? Aż boję się pytać jak oni funkcjonują 

Od 2 minuty 

https://biznes.interia.pl/wideo/video,vId,3464270

• Like 2
  • Haha 1