Skocz do zawartości

Ceny mleka 2024

DanielFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Sierpc niby podniósł 10 gr, ale realnie to 8gr bo na udział zwiększyli z 1 gr na 3gr. A taki rort Rypin kolego Grzesiu. Mówisz że w Końskich chłopy dostali grosze, ale coś dostali a w tym Rypinie ani pieniędzy ani zakładu. A gdyby wzięli tak samo ten cały rotr to u mnie by było koło 60 k to jak za te wszystkie czasy płacenia po 0.80zl to by był super zastrzyk kasy a z mlekiem i tak bym przeszedł do sierpca.

A propos Giżycka i ich zarządzania to pamiętam jak w 2015-2016 roku płacili jak Rypin około 0.80zl z tego forum to wiem, także to raczej dobrze o nich świadczy 

• Haha 1

10 godzin temu, Akardin napisał(a):

Ministerstwo Aktywów Państwowych wystąpiło o wprowadzenie cła 30% na nawozy, decyzja w ciągu 30-90 dni . Uśmiechajcie się !!! :)

To jest bardzo prawdopodobne.  Od dawna mówiło się że grupa azoty słabo ciągnie. Co jest zresztą bardzo dziwne. Gaz będzie drożeć. Choćby z powodu tej głupiej polityki CO2 i prognozy na ceny paliw są przykre. Więc skoro są niekonkurencyjni to trzeba innych cłem obłożyć. Azoty do tej stawki wyrównają i im się wyniki wyprostują. Szkoda tylko że naszym kosztem. Tak wygląda polityka. Przyjdzie PiS i powie pozwoliliście upaść rolnikom, nie wprowadza ceł przyjdzie PiS i powie pozwoliliście upaść spółce skarbu państwa. Dostali kota w worku który po cichu się zadluzal a teraz trzeba to naprostować. Szkoda że obecni rządzący to jednak nie są też zbyt tęgie glowy

33 minuty temu, vodz napisał(a):

Sierpc niby podniósł 10 gr, ale realnie to 8gr bo na udział zwiększyli z 1 gr na 3gr. A taki rort Rypin kolego Grzesiu. Mówisz że w Końskich chłopy dostali grosze, ale coś dostali a w tym Rypinie ani pieniędzy ani zakładu. A gdyby wzięli tak samo ten cały rotr to u mnie by było koło 60 k to jak za te wszystkie czasy płacenia po 0.80zl to by był super zastrzyk kasy a z mlekiem i tak bym przeszedł do sierpca.

A propos Giżycka i ich zarządzania to pamiętam jak w 2015-2016 roku płacili jak Rypin około 0.80zl z tego forum to wiem, także to raczej dobrze o nich świadczy 

Udział jest doliczany do ceny czyli realnie +12

1 godzinę temu, vodz napisał(a):

Co Rypin? Kilka stron wcześniej pisałem że tak koniec życia tejże spółdzielni był prowadzony żeby nikt tej puszki pandory nikt nie dotknął. Wielu ludzi straciło pracę, rolnikom przepadły udziały a majątku już tyle lat syndyk sprzedać nie może. To w głowach rolników siedzi zacietrzewienie że ktoś chce za darmo przejąć ich majątek a tu trzeba zmienić myślenie. Włączamy swój majątek spółdzielczy do większej spółdzielni w zamian dostajemy ich cennik mleka, ich skuteczne zarządzanie, kasę na inwestycje restrukturyzację a co najważniejsze stabilizacje. 

• Like 2

3 godziny temu, Bercik92 napisał(a):

niestety miłosc do UPA dliny zobowiązuje 

To nie ma związku . Jest przeciwnie. Nakładanie ceł to ochrona własnej gospodarki przed obcym towarem. Tak jak jest Mercosur który ma znosić cła na towary rolne z Ameryki południowej bo teraz nasz towar konkuruje z tym co oni przywiozą plus dodatkowe taryfy, nie wiem na jakim poziomie, pewnie takim by im się nie opłacało tutaj wysyłać. 

11 godzin temu, grzesiu napisał(a):

Co Rypin? Kilka stron wcześniej pisałem że tak koniec życia tejże spółdzielni był prowadzony żeby nikt tej puszki pandory nikt nie dotknął. Wielu ludzi straciło pracę, rolnikom przepadły udziały a majątku już tyle lat syndyk sprzedać nie może. To w głowach rolników siedzi zacietrzewienie że ktoś chce za darmo przejąć ich majątek a tu trzeba zmienić myślenie. Włączamy swój majątek spółdzielczy do większej spółdzielni w zamian dostajemy ich cennik mleka, ich skuteczne zarządzanie, kasę na inwestycje restrukturyzację a co najważniejsze stabilizacje. 

To Rypin że nikt tego nawet za darmo nie przejął 

12 godzin temu, robert1226 napisał(a):

A czy ty wiesz jak jest cena w Sierpcu  liczona i w jaki sposób jest udział naliczany , jast tak jak kolega wyżej napisał.

Ok, widocznie nie wiem