Skocz do zawartości

Ceny mleka 2024

DanielFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Dawać ich do mnie :) 

Pomału krzychu121 dotrą ido ciebie dużo obor masie stawiać i wszystko 30 40 ha na dwa roboty będą i po 350 płacić jeszcze jak ludzie 6 klasy puszcza w las paszy będzie malo bardzo Malo 

20 minut temu, alfa napisał(a):

Pomału krzychu121 dotrą ido ciebie dużo obor masie stawiać i wszystko 30 40 ha na dwa roboty będą i po 350 płacić jeszcze jak ludzie 6 klasy puszcza w las paszy będzie malo bardzo Malo 

Ludzie nie wiedzą ile to trzeba paszy na 120-140 dojnych samej kukurydzy to 40-50 ha a gdzie trawa . 

Widziałem jedna Panią na tiktoku co 2 roboty i 20 ha kukurydzy ... 

• Haha 1

4 godziny temu, grzesiu napisał(a):

Tak tak. Dariuszowi marzyło się przejęcie Sławka spółdzielni haha i nie tylko tej. 

A marzenia takie to on miał, wyciągał dostawców bo cena była lepsza, ale to było chwilowe. Później zobaczyli jaka jest różnica w działaniu magazynów. No i w większości doją już dla kogoś innego. 

2 godziny temu, alfa napisał(a):

No nie zesraliby się tam juz

Ja jebie. To u mnie jak ktoś ma 40ha ma małą oborę na 30 sztuk, jakieś stare budynki od komuny , dojarke konwiowa, zero paszowozow a tutaj ludzie napierniczaja się kredytami na 3 miliony i jeszcze robota udojowego żeby przypadkiem się nie przepracować na tych 40ha. Na to musi tam kiedyś jebnac. 

• Like 4
  • Haha 1

8 godzin temu, Akardin napisał(a):

Zenka mieli zarezerwowanego ale jak menadżer zadzwonił się spytać co to za impreza dokładnie i się dowiedział że otwarcie obory to zrezygnował. 🤣

Obora nie będzie skończona jeszcze... No się nie wyrobią ze wszystkim .

A wstęp tam wolny czy jakie bilety trzeba kupować? Ja tam disco polo lubię to bym się wybrał :ph34r:

• Haha 1

6 godzin temu, Akardin napisał(a):

Ludzie nie wiedzą ile to trzeba paszy na 120-140 dojnych samej kukurydzy to 40-50 ha a gdzie trawa . 

Widziałem jedna Panią na tiktoku co 2 roboty i 20 ha kukurydzy ... 

40 ha z hakiem to sieję na 110 dojnych + młodzież. Trawy i Lucerna kolejne 40ha 

6 godzin temu, alfa napisał(a):

Nie trzeba takich co się stawią obory na Piątnicy. U mnie pogranicze pow. Wysokomazowiecki i Zambrów jeszcze jesienią kupowało się po 130 za ha i dzierżawa ok 1500-1800. Jak się idioci zaczęli wyrywać po 180-200 to wszyscy głupawki dostali każdy sprzedaje i poniżej 200 nikt nie chce rozmawiać a do kupienia w okolicy ze 30-40 ha. Z dzierżawami istna paranoja młodzi oporowcy latają i wszystko przebijają na 2500, a rekordzista do 3tys za ha. I nie ważne czy 3 klasa czy 5 klasa hektar to hektar 

Edytowane przez MKrajes

Godzinę temu, MKrajes napisał(a):

Nie trzeba takich co się stawią obory na Piątnicy. U mnie pogranicze pow. Wysokomazowiecki i Zambrów jeszcze jesienią kupowało się po 130 za ha i dzierżawa ok 1500-1800. Jak się idioci zaczęli wyrywać po 180-200 to wszyscy głupawki dostali każdy sprzedaje i poniżej 200 nikt nie chce rozmawiać a do kupienia w okolicy ze 30-40 ha. Z dzierżawami istna paranoja młodzi oporowcy latają i wszystko przebijają na 2500, a rekordzista do 3tys za ha. I nie ważne czy 3 klasa czy 5 klasa hektar to hektar 

I bardzo dobrze. Komornik też musi z czegoś żyć. A jak jest chłopak taki pewny siebie że sobie poradzi płacąc takie ceny to również bardzo dobrze, niech płaci. U nas był taki jeden co 1000 za dzierżawę płacił. Nastawił się na kukurydzę. Jeden rok suszą, drugi rok susza. Niby średnio 5,2t suchej z hektara i ,,na razie nie będzie dobierał ziemi w takiej cenie" 🤣 nie przeszkadzajcie takim się rozwijać. A jak możecie to jeszcze pomóżcie i po 3tys też oddajcie. Mało więcej wam zostanie a pieniądz czysty bez pracy 🤔 

• Like 1

4 godziny temu, karol091193 napisał(a):

I bardzo dobrze. Komornik też musi z czegoś żyć. A jak jest chłopak taki pewny siebie że sobie poradzi płacąc takie ceny to również bardzo dobrze, niech płaci. U nas był taki jeden co 1000 za dzierżawę płacił. Nastawił się na kukurydzę. Jeden rok suszą, drugi rok susza. Niby średnio 5,2t suchej z hektara i ,,na razie nie będzie dobierał ziemi w takiej cenie" 🤣 nie przeszkadzajcie takim się rozwijać. A jak możecie to jeszcze pomóżcie i po 3tys też oddajcie. Mało więcej wam zostanie a pieniądz czysty bez pracy 🤔 

Czekam spokojnie i oczekuje ze w końcu uda się i jakiś popapraniec da 5 tys dzierżawy 😁

3 godziny temu, MKrajes napisał(a):

@karol091193 Dobrze się pośmiać ale tacy postrzeleńcy psują rynek bo jeden drugi usłyszy że ktoś daje to oni nie będą frajerami i taniej nie oddadzą. Taka sytuacja jest chora zwłaszcza jak masz jakieś poważniejsze plany na rozwój czy rozbudowę. 

Dzisiaj jak chcesz się rozwijać to 5 6 mln na oborę dzierżawa po 3 zakup po 150 200 i się rozwijasz 

5 godzin temu, MKrajes napisał(a):

40 ha z hakiem to sieję na 110 dojnych + młodzież. Trawy i Lucerna kolejne 40ha 

Ja na 150 klade w silos 40 45 ha. Z drugiej strony fajnie ze ludzie chcą się rozwijać bo w końcu nadejdzie taki dzień że 90 procent rolników będzie żyło bez pracy mysie że dzierżawa do 6 tys dojdzie 

Edytowane przez alfa

8 godzin temu, Ursusc385 napisał(a):

Najgorsze jest to, że takie zapchlone i nienapasnione oporowcy zaczynają przyjeżdżać nie na swoje tereny i podbijać dzierżawy 

Zapchlone?;) mordo TY chyba niewiesz co mówisz;)