Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cześć mam pytanie chce zmienić prądnice na alternator w c 360 3p i tu moje pytanie bo jest dużo dedykowanych na allegro i jest opcja 55A i wzmocniony 72A i który wybrać żeby był najlepszy dodam że 3p jeździ z opryskiwaczem a wiadomo że większość oprysków jest w nocy i mam zamontowane oświetlenie LED żeby było coś widać a też słyszałem że jak założę ten większy alternator to może on przeładowywać akumulatory są standardowo 2x6v proszę o jakąś porade
Opublikowano

a miał ktoś do czynienia z alternatorem firmy polelektrik w lokalnym sklepie mają tej firmy i sprzedawca twierdzi że lepszy niż jubana chociaż ja jestem bardziej za expomem ale tak z czystej ciekawości pytam czy ktoś coś wie o tej firmie

Opublikowano
1 godzinę temu, Adam15203 napisał:

słyszałem że jak założę ten większy alternator to może on przeładowywać akumulatory są standardowo 2x6v proszę o jakąś porade

Nie słuchaj bzdur ciemnoty.

Po to jest regulator żeby było dobrze ładowane.

Spokojnie Ci starczy 55A nie masz dużych odbiorników nawet z halogenami obleci spokojnie.

Chyba że dasz naokoło kabiny😀to nie.

Jak chcesz bez większych problemów montażu bierz dedykowany jak chcesz jak najtaniej to szukaj i dorabiaj.

Opublikowano

no mam oświetlenie można powiedzieć 360 stopni zrobione bo bardzo dużo robię w nocy zwłaszcza pryskanie i dla tego właśnie pytań o ten większy alternator do tego dochodzi oświetlenie belki roboczej pod każdą dysza lampka i komputer w opryskiwaczu

Opublikowano

Oblicz jakie masz zapotrzebowanie volt x amper daje Wat np 12v x 55a da ci jakieś 600 Wat max. Jak chcesz zaoszczędzić można coś że złomu sam mam od malucha 33a i nie narzekam

Opublikowano

Na żarówkach czy lampach masz napisane jaką moc mają także policzyć oczywiście pamiętaj że to max moc alternatora na mniejszych obrotach nie uzyskasz max

Opublikowano

Nie pracujesz na full oświetleniu non stop.

Nawet jak popracujesz to i tak altek 55 sobie poradzi nie będzie źle.

Zwłaszcza że teraz większość to ledy a tam pobór mały.

Kup dedykowany jakiś markowszy i będzie ok.Teraz to i te nie majątek kiedyś nie było wcale trzeba było od fiata czy tam żuka dawać.

Opublikowano

12 lat w c330 mieliśmy alternator 35A od jakiego peugeota, i nigdy prądu nie brakło, a ciągnik odpalany po kilkanaście razy dziennie 

Alternator to jaki by nie był to ci naładuje, ważny jest też stan instalacji 

Opublikowano

Używka od CC działała mi z 6 lat kupiona za 40 zł bodajże od ponad roku druga używka od CC za 50 czy 60 zł. Tylko tu było więcej przeróbki bo nieco inny. Akumulator 100 ah założony razem z pierwszym alternatorem i jeszcze działa. Z tym że mało pracuje na światłach

Opublikowano

Pierwszy był chyba ten cc900 pasował idealnie niemal. Drugi jest ten co niby nie pasuje do niczego ale udało się go dopasować chociaż sporo zabawy z otworami w obudowie. Tylko był kupowany na szybko a niestety nie można było kupić tego co pasi bez przeróbek. 

Opublikowano

Każdy jeden alternator będzie pasował, nie ważne czy to od VW czy Opla, 95% alternatorów ma podwójne mocowanie z jednej strony, i pojedyncze z drugiej

pozostałe 5% to tak jak napisano powyżej-alternatory z jedną łapą które ciężko zamocować, lub alternatory mocowane na sztywno-którymi nie napina się paska

montowałem alternatory Elmot z Polonezów, Valeo z aut francuskich, Boscha z niemieckich, czy Magneti Marelli z włoskich, wszystkie się da zamontować, i wszystkie będą ładować

• Like 1
Opublikowano
Adam15203 napisał:

cześć mam pytanie chce zmienić prądnice na alternator w c 360 3p i tu moje pytanie bo jest dużo dedykowanych na allegro i jest opcja 55A i wzmocniony 72A i który wybrać żeby był najlepszy

każdy alternator będzie dobry. nie da się wsadzić, wbrew straszeniu niektórych nawiedzonych ludzi, ani za dużego alternatora do pojazdu, ani za dużego akumulatora tak, że ten miałby byc niedoładowany/ przeladowywany. Grunt, żeby alternator był na tyle mocny, żeby potrafił obsłużyć wszystkie używane odbiorniki i tyle, nic więcej. jak ma być tanio, to ja bym pojechał na szrot i wziął jakiś alternator z w miarę pasującymi mocowaniami i go wstawił. jak ma być drogo i dobrze to expom. nie bierz najtańszych Chińczyków z allegro. bo one owszem jakoś ladują, ale deklarowanych parametrów nie mają ( typu piszą na obudowie że 44a a on ledwo 30 osiąga)

• Like 1