Skocz do zawartości

Rzepak - ochrona i nawożenie 2024

danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, FarmerDyzio napisał:

co to za wał ? to żeliwo czy jakieś tworzywo ? Nie zakleja się to ? Mam pakera to w wilgotna glebę masakra, co hektar obowiązkowo postój i czyszczenie.

Crosskill gumowy, przy takich warunkach jak na zdjęciu nie zakleja się. Jak jest bardzo mokro to potrafi się oblepić. Ale nie przeszkadza to w siewie, cały czas się kręci i na koniec pracy czyszczę. Ale w takich warunkach to za często się nie sieje.  

9 godzin temu, Dastan napisał:

W jakich dawkach to dajesz? I czemu sam chlomazon doglebowo, a nie z metazachlorem, a poprawka samym Navi jesli jest taka koniecznośc w ogole?

kiedyś szedł chlomazon z metazachlorem, teraz jak wyżej i to się u mnie sprawdza.

Pytanie czy metazachlor może iść tak często?

• Root Admin
Tomek90 napisał:

20 idealnie? Chyba nie bardzo. 

żaden z przedstawicieli dużych hodowli nie chciał mi powiedzieć jak sypie rzepak przy różnych obsadach. dopiero ostatnio kolega co robi poletka dla dużej hodowli stwierdził że dwa lata z rzędu najlepszy plon miał przy 28 roślinach wiosna, dlatego polecał mi ustawić siewnik na 35. Mi to dalej troszkę mało i ustawiłem na 42

1 godzinę temu, yacenty napisał:

żaden z przedstawicieli dużych hodowli nie chciał mi powiedzieć jak sypie rzepak przy różnych obsadach. dopiero ostatnio kolega co robi poletka dla dużej hodowli stwierdził że dwa lata z rzędu najlepszy plon miał przy 28 roślinach wiosna, dlatego polecał mi ustawić siewnik na 35. Mi to dalej troszkę mało i ustawiłem na 42

miałem 20-22 rośliny w rzepaku z wiosny i tam był najlepszy plon. Mniej niż 15 na m2 to już za mało, mimo, że rzepak się pieknie krzewi, po prostu nie daje rady.

wał packera na niektórych glebach nie daje rady i tyle, znam kilku użytkowników, co zmienili na inny, ja mam rurowy, bo u mnie packer zalepia się bez względu na stan pola.

Edytowane przez jahooo
  • Thanks 1

22 minuty temu, poosa21 napisał:

Były w gazecie opisane doświadczenia z gęstością siewu i między 15 a 45 nie było praktycznie różnicy.

15 a 45 I różnicy nie było? Ciekawe czy sprawdzali jedną odmianę czy kilka 🙆‍♂️ 

Wychodzi z tego że z jednostki można obsiac spokojnie 6ha po co przepłacać 😎

30 minut temu, FarmerDyzio napisał:

U mnie wyszło dokładnie 41 szt/M2 i drugiej odmiany 37sz/M2. Mieć nadzieję że ładnie powschodzi i powinno być dobrze.

U mnie wyszło 55, ale patrząc na prognozy to i tak liczę się z tym że połowa będzie do przesiania zbożem. Zrobione bezorkowo i z efektu siewu byłem zadowolony, ale jak ma być przez kolejne dwa tygodnie okolice 30 C bez kropli deszczu to na moich ziemiach nie ma to racji bytu. 

42 minuty temu, GRZES1545 napisał:

15 a 45 I różnicy nie było? Ciekawe czy sprawdzali jedną odmianę czy kilka 🙆‍♂️ 

Wychodzi z tego że z jednostki można obsiac spokojnie 6ha po co przepłacać 😎

Kilka lat temu sąsiad zostawił plantacje która miała około 20szt/m2 na wiosnę a plon taki sam jak siane po 50szt/m2. U nas dużo osób sieje po 35szt/m2, w tym roku u mnie zasialem 40szt/m2.

A w gazecie było doświadczenie tylko dla jednej odmiany i gęstość powyżej 50szt/m2 powodował spadek plonu.

Też macie problem z ciężką gliną? Poszła orka na 30 cm i zaraz za tym kolejny ciągnik z broną wirową. Ładnie to uprawiło ale płytko bo siadło to i wilgoć była delikatna  i związało.  Potem spadło 21 litrów i aktualnie czekam aż wyschnie. Brona aktywna przed siewnikiem to urobi? Jak myślicie? Talerzem niema co bo wydre spód. Siew na 1,5 cm 

Przez te gline musze podnieść obsade

• Root Admin

tu chyba dobrze by zrobiła brona aktywna z siewnikiem talerzowym. Nie mam ciężkich gleb, ale to rozwiązanie wszędzie sieje dobrze na tych polach na których sialem. Czy to w orkę, czy w takerzowke czy bezorke. później poszukam zdjęć jak ojciec zaorał na mokro na głęboko i jak w to się posialo

12 minut temu, yacenty napisał:

tu chyba dobrze by zrobiła brona aktywna z siewnikiem talerzowym. Nie mam ciężkich gleb, ale to rozwiązanie wszędzie sieje dobrze na tych polach na których sialem. Czy to w orkę, czy w takerzowke czy bezorke. później poszukam zdjęć jak ojciec zaorał na mokro na głęboko i jak w to się posialo

No właśnie w poniedziałek/ wtorek taki jest plan żeby aktywna w to weszła.  2 lata temu  było siane ale w lekko mokrą gline i we wrześniu 3 dnia bodaj ( wcześniej ciągle opady) to wyszło 9 roślin na m2. Zostawiłem to i dał 2 tony ale nie ciekawy wygląd...  Ciężko urobić na tych glinach

1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Kilka lat temu sąsiad zostawił plantacje która miała około 20szt/m2 na wiosnę a plon taki sam jak siane po 50szt/m2. U nas dużo osób sieje po 35szt/m2, w tym roku u mnie zasialem 40szt/m2.

A w gazecie było doświadczenie tylko dla jednej odmiany i gęstość powyżej 50szt/m2 powodował spadek plonu.

w jakimś poradniku dla rzepaku była informacja że dla wielu odmian mieszańcowych idealna jest obsada 25 sztuk przezimowanych roślin na wiosnę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v