Skocz do zawartości

Ceny trzody chlewnej 2024

DRIPOL

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dziś zawieźć świnki do pewnego zakładu na P. Najpierw wjazd na wagę, następnie od portiera otrzymałem instrukcję jak umyć i zdezynfekować środek transportu po rozładunku żywca. I tak: najpierw musiałem przejechać powolutku przez nieckę dezynfekcyjną, następnie rozładowałem świnie, które poszły na wagę. Potem kolejno podjechałem do miejsca oczyszczania pojazdów i najpierw usunąłem odchody z przyczepki na taczkę, przyczepkę i koła ciągnika musiałem dokładnie obmyć. Następnie całą przyczepkę i koła ciągnika zdezynfekować specjalną pianą. Kolejną czynnością było ponownie umycie/zmycie tego wszystkiego. Wtedy mogłem znowu powoli przejechać przez nieckę i wjechać na pusto na wagę. Na końcu musiałem iść po taki ręczny opryskiwacz i spryskać wszystkie opony. Po tych wszystkich czynnościach spokojnie mogłem odjechać do domu 😂

Edytowane przez krilan06
  • Haha 1

14 godzin temu, Peron napisał:

Wyższe stawki płacą ci, którzy z jakichś powodów muszą „walczyć” o tuczniki. 

czyli ten co sprzedaje świnie nigdy pieniędzy nie zobaczy

u nas nie jedna osoba handlowała z takimi zakładami, bo 5 czy 10 groszy lepiej płacili. Końcowo może połowa przypadków była rozliczona po roku od sprzedaży 

25 minut temu, simpleNICKpl napisał:

u nas nie jedna osoba handlowała z takimi zakładami, bo 5 czy 10 groszy lepiej płacili. Końcowo może połowa przypadków była rozliczona po roku od sprzedaży 

Nie jednemu rolnikowi mówię ,,wagi niema  (brak kg ),, ale cena jest tak jak piszesz 5-10 gr więcej , nie jeden byka sobie zważył ,później rozczarowanie bo brakuje 50-70 kg, druga sprawa brak wyobraźni u sprzedającego ! , wziołem ostatnio maciore (ważyłem u siebie na placu bez niego 340 kg) przyjechał po kase pytam się go ile miała na oko ,mówi 230-240 kg i takiego nie jeden obiebie !!! 

• Like 1

8 godzin temu, simpleNICKpl napisał:

Może się zdarzyć że ktoś daje chwilowo więcej do 20 groszy ponad cenę rynkową a to są pojedyncze przypadki jak są braki na rynku , jeżeli ktoś cały czas płaci pow ceny rynkowej + termin np 30 to raczej trzymać się jak najdalej od takiej firmy (oczywiście nie liczę ceny wynikającej z indywidualnych umów), przez 30 lat jeszcze nie wtopiłem ale w sumie przez 20 lat odstawiam prawie do tego samego człowieka 

Dnia 4.09.2024 o 19:09, krilan06 napisał:

Z mojego gospodarstwa też świnie odstawiane ponad 20 lat do jednego zakładu (z czego 12 lat przeze mnie) i od przyszłego roku nie odstawię im ani jednej sztuki. A tak w ogóle to nie wiem czy będę trzymał te świnie w przypadku np czerwonej strefy

Czym sobie na to zasłużyli?

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/36257-na-ukrainie-kwitnie-produkcja-trzody-chlewnej-znakomita-rentownosc-i-wzrost-poglowia

Już kiedyś wspominałem że nas zasypia zbożem kuku zaleją mlekiem i przywalą mięsem. 

A tam wojna i my pomagamy prąd dajemy z naszego węgla a jak chcesz dom ogrzać to płać po 1500 za tonę 

Edytowane przez bandzior11

26 minut temu, bandzior11 napisał:

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/trzoda-chlewna/36257-na-ukrainie-kwitnie-produkcja-trzody-chlewnej-znakomita-rentownosc-i-wzrost-poglowia

Już kiedyś wspominałem że nas zasypia zbożem kuku zaleją mlekiem i przywalą mięsem. 

A tam wojna i my pomagamy prąd dajemy z naszego węgla a jak chcesz dom ogrzać to płać po 1500 za tonę 

To jest właśnie ukraiński fenomen że produkcja czegoś co wymaga wiedzy, czasu i kapitału u nich nie wychodzi, Duńczycy od 30 lat nie są wstanie zrozumieć tego, zainwestowali tam w 1992 roku i do dziś fermy trzody tam ledwo przędą,  doszło do kuriozum że wolą do nas wozić zbóż i u nas skarmiac jak tam budować od podstaw 

Ta jedna porażka rolnika otwiera drogę dla innych . By rolnik  płacił odszkodowania i zlikwidował smrodliwą hodowlę .

Zapach jest bardzo be z hodowli świń i nie tylko ASF tera zapach wyeliminuje hodowlę świń .

Smród jest bardzo nie dobry , ekologia czyste powietrze . hodowlą świń na Syberię z dala od ludzi .

Cytat .

Hodowca trzody spod Łodzi ma zapłacić ponad 100 tysięcy złotych, bo sąsiedzi skarżą się na przykre zapachy z jego chlewni. Sąd instruuje również rolnika, jak ma teraz prowadzić produkcję zwierzęcą. Ten precedensowy wyrok może być "gwoździem do trumny" dla wielu polskich gospodarstw.

Apelacja rolnika odrzucona

Sąd Apelacyjny w Łodzi orzekł właśnie, że Sąd Okręgowy miał rację i hodowca ponad miarę korzysta ze swojej nieruchomości, co niekorzystnie wpływa na jego sąsiadów.

https://www.agrofoto.pl/fakty/rolnik-ma-placic-odszkodowania-bo-sasiadom-przeszkadzaja-zapachy-z-chlewni,151114.html

10 gr. na kg. tucznika to jest qwa równowartość dużego loda włoskiego na tuczniku , kiedy  wy ludzie ? się zaczniecie szanować ?? kiedy którykolwiek był ostatnio na zakupach . Te 10 groszy na kilogramie miały wartość kilkanaście lat może jakąś  tam  bo  za te 10 gr. droższego tucznika można było  zasponsorować loda całej rodzinie i na napiwek jeszcze  zostało 

Nie inaczej jest z tą waszym zyskiem liczonym na taniej paszy bo na życie po 480 i pszenżycie 550 hmm biznesplany układacie ,   może i po tyle kupi i trzeba było by sprzedać   jak mus , ale  to słabe pocieszenie i na krótką metę bo po tych tych cenach już tak szybko nie kupi   , a jak macie swoje ziarno to 100 zł.  z wirtualnego zysku na tuczniku spłacacie 2000 zł  długu na życie albo pszenżycie 

O tym rolniku pisali kilka lat temu już kobieta miała jakieś układy w sądzie szczegółów nie pamiętam. Problem jest wszędzie ja mam limit 80djp i to wywalczony z wielkimi bólami praktycznie nic nowego nie postawię tylko to co mam bo się zebrało kilku nieudaczników co im śmierdzi chociaż mieszkam kawałek od wioski.