Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2024

Bartek933

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, tomek73 napisał:

50% ale  te pole niby 3a lub 2 klasa nic nie rośnie  oprócz skrzypu i ostrożnia, rzepak nie powschodził wcale. Tak zapuszczone, to walę terapię wstrząsowa. Efekt doslownie od razu widać.

2 lata temu  podobne wziąłem w miedzę, ze sąsiad kosił po tonie pszenicy, powiedzmy że to pszenica była,  i były place gdzie nawet chwast nie  wyszedł. Dałem po 10 ton a  na  tych placach to po 10 razy rozsiewaczem przejechałem, Do tego na tym polu jeszcze mi pękła taśma to w te place łopata rozsiałem wapno. Posiałem rzepak powschodził wszędzie zero placów. Plon rzepaku w tamtym roku  na 5 klasie  żwir, 3,7 t. 

Normalnie daje na podtrzymanie 4 tony , terapia wstrząsowa od 10 ton  tam dałem 13, na jednym polu wyjdzie mi  15. Tu z wapnem nie ma co oszczędzać bo nic nie ukosi.

W tamtym roku nie zdążyli mi wapna przywieść to posiałem bez i to był błąd bo z  4 ha zostało 1,5 ha rzepaku średniego. 0,5 ha zmulczowałem tydzień temu. 

Więc pytanie dać 1000 dzierżawy, plus dopłaty  i nic nie ukosić, czy dołożyć do tego  jeszcze 1500 za wapno i normalnie ukosić.

też jestem tego zdania. może nie 10t ale 5-6t i jest efekt. a nie ktoś kupi granulowany węglan i da 500kg na ha i mówi że wapnował. na nowej ziemi w 2020 roku z badań pH 4,3 po wapnowaniu Morawicą  6t/ha pH wzrosło do 5,6 w 2023.

Edytowane przez olkosio

5 godzin temu, tomek73 napisał:

50% ale  te pole niby 3a lub 2 klasa nic nie rośnie  oprócz skrzypu i ostrożnia, rzepak nie powschodził wcale. Tak zapuszczone, to walę terapię wstrząsowa. Efekt doslownie od razu widać.

2 lata temu  podobne wziąłem w miedzę, ze sąsiad kosił po tonie pszenicy, powiedzmy że to pszenica była,  i były place gdzie nawet chwast nie  wyszedł. Dałem po 10 ton a  na  tych placach to po 10 razy rozsiewaczem przejechałem, Do tego na tym polu jeszcze mi pękła taśma to w te place łopata rozsiałem wapno. Posiałem rzepak powschodził wszędzie zero placów. Plon rzepaku w tamtym roku  na 5 klasie  żwir, 3,7 t. 

Normalnie daje na podtrzymanie 4 tony , terapia wstrząsowa od 10 ton  tam dałem 13, na jednym polu wyjdzie mi  15. Tu z wapnem nie ma co oszczędzać bo nic nie ukosi.

W tamtym roku nie zdążyli mi wapna przywieść to posiałem bez i to był błąd bo z  4 ha zostało 1,5 ha rzepaku średniego. 0,5 ha zmulczowałem tydzień temu. 

Więc pytanie dać 1000 dzierżawy, plus dopłaty  i nic nie ukosić, czy dołożyć do tego  jeszcze 1500 za wapno i normalnie ukosić.

Jak tą dzierżawę będziesz brał to na piśmie i na wiele lat , bo żeby nie było tak że przez 2-3 lata wjebiesz w to pole kupę kasy , a na konieć właściciel se umyśli że teraz to on może będzie to uprawiał bo plony wzrosły

15 godzin temu, Peron napisał:

Jakbym u siebie posiał 13 ton wapna na hektar na tych moich piachach, to przez 100 lat nic by nie urosło. Sieje 3 tony na ha co 3-4 lata i miejscami jest przewapnowane. 

Jak masz uregulowane PH to po co,  tylko na  podtrzymanie dajesz. Jak masz 3-4 PH to tylko  terapia wstrząsowa. Ja na podtrzymanie około 4 ton daje co 3 lata.

Tu 13 bo  klasa ziemi to  raczej 2  ciężka do roboty. Uprawa pod od kukurydzę gruber po wapnie potem   2 x talerzówka kompaktowa   i 4 x kompaktor poszedł i gruda była. 

Na twoich ziemiach nawet nie zalecają dawać wapna tlenkowego bo więcej szkody zrobisz niż pożytku. 

A dzierżawa na słowo. 

1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

O ile udało się ubezpieczyć na wysoką kwotę i nie przyjadą do szacowania jacyś pacjenci zakładu psychiatrycznego z niedowładem lewej półkuli mózgowej.

Na dzień przed żniwami inaczej wyglądają szkody niż miesiąc czy 2 miesiące temu.  Teraz choćby i jacyś durnie przyjechały szacować po gradzie to nie wmówią nikomu że to tylko obicia czy centki które nie wplyną na plon

1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

O ile udało się ubezpieczyć na wysoką kwotę i nie przyjadą do szacowania jacyś pacjenci zakładu psychiatrycznego z niedowładem lewej półkuli mózgowej.

Ja miałem to szczęście że przyjeżdżali trzeźwi na umyśle, jednym wyjątkiem, gdy likwidator oszacował rzetelnie a firma ubezpieczeniowa mnie bezczelnie okradła, przezorny zawsze unika, tej firmy

15 minut temu, maniekc360 napisał:

Chyba nie miałeś w PZU?

Raz jeden, pierwszy i ostatni, z 10 lat temu.

• Like 1

36 minut temu, mysza103 napisał:

Na dzień przed żniwami inaczej wyglądają szkody niż miesiąc czy 2 miesiące temu.  Teraz choćby i jacyś durnie przyjechały szacować po gradzie to nie wmówią nikomu że to tylko obicia czy centki które nie wplyną na plon

dla mnie nie ma o czym rozmawiać, ja i nie tylko ja, wpuszczał kombajnu już nie będę bo po co, zostało po 1-2 łuszczynie to bez sensu koszta sobie robić, teraz tylko będzie ogromny problem z samosiewami, ale trudno, byleby kasę wypłacili.

36 minut temu, Andpol napisał:

Daj znać jak oszacowali?

dzwoniłem dzisiaj , jak do tygodnia nie przyjadą to mam dzwonić jeszcze raz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v