Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2024

Bartek933

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
7 godzin temu, ozotek napisał:

czy ja gdzies napisalem zeby kupowac albo inne  ? mam bardzo dobrego znajomego ktory w tym siedzi to pisze co wiem, nigdzie nigy nie napisalem zeby leciec kupowac  czy naganiac...

zadzwon do swojego dostawcy i zapytaj czy cos sie w cena zmienilo wzgledem poniedzialku/wtorku 

Co tydzień smsy i jakoś cena albo bez zmian albo lekko w dół, to po pierwsze a po drugie mocne te podwyżki jak 50zl do góry 🤣🤣

6 godzin temu, yaroslaw napisał:

Miał ktoś ostatnio ofertę na jakiś fosforowy nawóz ?  Sól 60 % potasu koło 1700zł netto

Ampol merol 

Kończył się już zaksan została saletra

Pulan w cenie 1480

Plan makro 1460

Rsm 32 1290

Rsm 28 1220

Sól potasowa 1650

NP (S) 10-35 (7) 2220

Mocznik z inu 1930

Mocznik bez inu 1810

Podane ceny są cenami netto z transportem do gospodarstwa

• Thanks 2

20 godzin temu, ozotek napisał:

dzis bylem na skladzie , handlowiec przy mnie dostal telefon ze sa jakies spore podwyzki na ga polifoski+50 a nawet wiecej a azoty +minimum30 a towaru tyle co kot napłakał 

Pewnie jak rozmawiał z kolejnym klientem po Tobie, "dostał" ten sam telefon 🤣

• Like 1

18 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja też sypię na ściernisko , ale bardziej za jakiś miesiąc . Również nawozy mam zakupione , prócz kizerytu

Będziesz kosił za tydzień i 3 tyg. bedzie ściernisko stało

3 godziny temu, miwigos napisał:

Będziesz kosił za tydzień i 3 tyg. bedzie ściernisko stało

Powiem więcej , jutro już jestem naszykowany na wjazd w pszenice jak nie będzie deszczu , a coś no południe 40% mówią że może być  , dokładnie tak jak ci jakiś czas temu mówiłem że na 7 lipca będzie . Co do ścierniska to będzie stało , słomę mają mi zebrać a w jakim czasie się wyrobią to już się zobaczy , poza tym w czasie żniw nie w głowie mi rozsiewanie nawozów , a w rzepaku to i tak zawsze czekam ze 3 - 4 tygodnie żeby samosiewy powschodziły , i dopiero ruszam czy to z nawozami czy z uprawą 

22 godziny temu, qba333 napisał:

A optiplon 4-14-30 warto jeszcze po 2100 brutto przy polifosce 6 za 2700 chyba nie tak źle?

Ludzie dajcie sobie na wstrzymanie. Słomę rozdrobnić, dać trochę wapna i nic nie kupować. Niech nasz kraj się rozwija i niech wszyscy zarabiają stosownie do naszych zarobków. Wyprodukować zboża tyle żeby nie starczyło dla zlodzieji że skupów i całej tej mafii to wtedy będzie można coś inwestować np w postaci nawozów 

31 minut temu, bizon1994 napisał:

Moim zdaniem dobra, jakieś dwa tygodnie temu miałem ofertę na 2050 netto

I tylko po tym że jest 50 zł tańszy niż dwa tygodnie temu stwierdzasz że dobra ? 

Przeliczając to na czysty składnik czyli sól i np polidap lub map można te same składniki mieć za 1500 netto. 

Dla mnie drogo w ch.j ten holist wychodzi 

To jakie masz oferty na dap i sól? Bo z tego cennika mi wychodzi dap + sól 355zl(65kg dapu i 100kg soli) a 200kg holistu to 400zl obie netto

Cennik 

Ceny nawozów na dzisiaj saletra drobna pulan 1490
Rsm 32 1320
Rsm 28 1240
Mocznik z inu 1930
Mocznik bez inu 1800
Zaksan 33,5 1540
Saletra yara extran 33,5 1630
Superfosfat 2280
Fosforan amonu dap 18 46 2930 (dostawa dapu w drugiej połowie sierpnia)
NP (S) 10 35 (7) 2245
Amofoska 5 10 25 1890
Sól potasowa 60% 1650
Korn kali 1410
Kizeryt 1310
Macrospeed green (Kizeryt z ampola o takim samym składzie jak Kizeryt k+s) 1280

Podane ceny są cenami netto

Edytowane przez Pcheella

Sól 1850 brutto. Więc kg potasu kosztuje 3.08 brutto. 

Map 12-50 za 2950 brutto. 120*4,88=586 zł . 2950-586=2365   2365:500=4,73 zł za kg fosforu. 

Saletra 1660 brutto. Więc kg azotu 4,88 zł brutto. 

3.08*300= 924 zł 

4,73*150=710 zł 

Łącznie 1633 zł brutto za te skladniki. A holist 2160 zł brutto. Więc ponad 500 zł różnicy 

46 minut temu, krzychu121 napisał:

I tylko po tym że jest 50 zł tańszy niż dwa tygodnie temu stwierdzasz że dobra ? 

Przeliczając to na czysty składnik czyli sól i np polidap lub map można te same składniki mieć za 1500 netto. 

Dla mnie drogo w ch.j ten holist wychodzi 

A kolego pytał co lepiej kupić czy pytał o cenę holista, aby wiedzieć jaka jest rynkowa cena za ten produkt w innych rejonach? 

Zapytał więc odpowiedziałem, nie muszę wyrażać opinii ani pouczać nikogo co ma robić. Każdy myśli po swojemu i każdy ma inne możliwości. 

11 minut temu, krzychu121 napisał:

Sól 1850 brutto. Więc kg potasu kosztuje 3.08 brutto. 

Map 12-50 za 2950 brutto. 120*4,88=586 zł . 2950-586=2365   2365:500=4,73 zł za kg fosforu. 

Saletra 1660 brutto. Więc kg azotu 4,88 zł brutto. 

3.08*300= 924 zł 

4,73*150=710 zł 

Łącznie 1633 zł brutto za te skladniki. A holist 2160 zł brutto. Więc ponad 500 zł różnicy 

Ale przecież za ten azot z Map-u i tak musi zapłacić i wtedy różnica ceny się zmniejsza, a w końcowym rozrachunku te kilka kg azotu i tak na plonowanie znacząco nie wpływa, ponadto jeśli zamówi dwa nawozy to będzie je musiał dwa razy rozsiewać. Oczywiście nie neguje Twoich obliczeń tylko staram się wyjaśnić, że wszystko ma swoje plusy i minusy.

12 minut temu, Tigon napisał:

w tym roku pod qq sam stosowałem sól i fosforan po wielu latach polifoski, różnica licząc tona do tony około 600zł więc wiele nie zastanawiałem się do tego widzę że po fosforanie w podsiewacz względem poli 6 jest duża różnica,

Bez dwóch zdań masz rację, w podsiewacz najlepszy fosforan.

6 minut temu, krzychu121 napisał:

Każdy musi spróbować żeby dostrzec różnicę. U mnie sąsiad od lat sypie superfosfat czy jakieś amafoski i to nie w małych ilościach a plony słabe. 

A skąd wiesz, że to wina nawozów wieloskładnikowych, a nie innych składowych wpływających na plon

6 minut temu, krzychu121 napisał:

Edytowane przez bizon1994

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Dodaj nową pozycję...
v