Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Stoję przed wyborem ciągnika ok.90 koni. Oglądałem wyżej wymienione modele i nie wiem na co się zdecydować.

W Case skrzynia 12x12 rewers mechaniczny i podnośnik mechaniczny. W New Holland tak samo. Zetor dużo lepiej wyposażony, ale trochę się boję bo ostatnio różne opinie o nim chodzą. Zetor z 2021 roku, jeszcze bez ad blue. Użytkuje ktoś z was takie ciągniki? Jak z awaryjnością?  Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Jak będzie taka opłacalność w rolnictwie to lepiej się nie pchać w te nowe zabawki. Ja wziąłem z głupoty Nh t5.85  jakieś 2 lata temu i teraz tylko się modlę żeby coś nie nawaliło xD.  Tydzień przed końcem gwarancji padł zawór EGR  to serwisant sprawdził z ciekawości cenę i pod 4 tys coś. Ale za co tyle to nie wiem...

W Zetora to już się nie pchaj w ogóle. Wieczne kłopoty z elektroniką murowane. 

Jak nie na zwrot to kupić np jakiegoś JD 6400 albo coś z Renault w dobrym stanie i też komfort jest.. Chyba że jesteś młody i ambitny tak jak kiedyś ale to minie :P

Opublikowano
45 minut temu, pawlak2507 napisał:

Case i nh to to samo, a nie można w tych modelach wybrać skrzyni 24X 24 i rewersu elektrohydraulicznego?

pytalem kiedys w case jak to jest powiedzial mi ze to juz musi byc Farmall C i bedzie jakies 50k droższy

Opublikowano
7 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Case i nh to to samo, a nie można w tych modelach wybrać skrzyni 24X 24 i rewersu elektrohydraulicznego?

Nie wiem jak rewers, skrzynie można ewentualnie 20x20 z biegami pełzającymi.

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś będzie miał jakieś wyceny, to napiszcie. Jak wypali temat ze 100k na małe gospodarstwa, to może też będę zainteresowany takim cackiem. Teraz reklamują T5.90s za niecałe 180 netto dość dobrze wyposażonego (rewers eh, pneumatyka, fotel pneumat, pompa chyba coś ok. 80l). Ciekawe czy dałoby się zejść z ceny do progu 15x netto za golasa (zaczep manual, fotel mech., opony 420/340, 2 pary hydr, pompa 46 l, rewers mech.). Jak ktoś będzie coś podobnego wyceniał, dajcie znać. Przy okazji, na ile teraz dilerzy wyceniają obciążniki? Patrzyłem ostatnio na stronie rolmaxu, to trochę poszaleli. 3 lata temu komplet 900 kg do T7 był wyceniany na 2500 netto. To chyba, 300 - 400 kg do T5 powinno w okolicy połowy tego oscylować.

Edytowane przez rolnik9
Opublikowano

3 lata temu za nh td 5 85 zapłaciłem 160 brutto fakt skrzynia 12x12 rewers elektro tylko a tak to golas można powiedzieć ale to ciągnik do paszowozu jedynie ale jeśli kupować w pole to taka skrzynia się nie nadaję lepiej dopłacić i wziąć tą 24x24 i parę innych rzeczy dodatkowych wtedy masz wygodę pracy jakąś 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez zadenrolnik
      Cześć, chcialbym sie przywitać i jednocześnie zadać pytanie. 
      Po pierwsze w ogole nie znam sie na ciągnikach ale musze kupić. 
      Potrzebuje sprzęt który bedzie miał tura o udzwigu 1600kg żeby czasem rozładować palety z tira oraz potrzebuje go do odśnieżania placu, podłączyć solarke, obowiązkowo 4x4. Musze podłączyć zamiatarke zeby umyć droge po budowie i może pociągnąć zwykłą przyczepę. 100% pracy na utwardzonym terenie. Nie bedzie w ogole wykorzystywany w polu. Chyba w okolicy 90-100KM 
      Powiedzcie co wybrać, czego szukać. Nie chcę wydawać ogromnych pieniedzy bo sprzet bedzie używany sporadycznie. Chcialem zeby mial klimę ale w sumie mozna dołożyć aftermarketową.
      Póki co patrze na MF 390, 3090, Deutz dx85, 6.31, case 5130, cs78, renault ergos 100km, pronar 85, 
      Nawet nie wiem czy dobrze patrze. Chcialbym prosty sprzet zeby jak najmniej sie mogło posypać. raczej wole coś do 5t wagi zeby nie trzeba bylo balastu jak bedzie rozładowywał ciężką palete.
      Budżet zakladalem 40000 ale juz jestem czy 70000. A wolałbym wybadać mniej bo ani to nie bedzie zarabiać ani nic. To tylko na własny użytek w kole komina. 
      Bede wdzieczny za wszystkie rady, sugestię itd 
      Pozdrawiam 
    • Przez juras390
      John Deere 7600
      Czy ktoś jest posiadaczem bo ja jestem i będę potrzebował porady
      Proszę 
    • Przez raffik4
      Witam zwracam się z prosbą o doradzemie mi jaki mam wybrać ciagnik do 60km na co prawda małà działke 2h na ktorej uprawiam warzywa,jest sad ciagnik miałby słuzyc do ogolnych zastosowań ziemia jest ciezka duzo pracy nie bedzie orka,glebogryzarka,kultywator,czasem koszenie trawy,zalezy mi na prostocie ,trwałosci i dobrego dostepu do czesci dodam iz mam na mysli ciagnik uzywany.
    • Przez lukaszgg
      Witam. Stoję przed wyborem ciągnika na gospodarstwo, wolę kupić coś nowego. I tutaj moje pytanie skierowane do was, co aktualnie polecacie? Coś co by mnie interesowało to przedział w granicach 80 - 110 KM  cena 200 netto 
  • Dodaj nową pozycję...
v