Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I to przejdzie bez faktycznego zaorania?

Wysyłam oświadczenie o wybiegu - wywala komunikat, że nie wnioskowano o ten wariant. W zakładce wysłane sprawdziłem wniosek - wszystko gra, zaznaczone wnioskowanie o schematy na rzecz klimatu, środowiska itd. i niżej zaznaczony dobrostan i wybieg, wypas, ściółka i zwiększona powierzchnia. Ale w wygenerowanym pdf-ie nie ma ptaszka przy "schematach na rzecz klimatu..." jest tylko przy dobrostanie i dalej przy odpowiednich wariantach. Jak to wygląda u Was?

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano

Podpowie ktoś krok po kroku jak samemu dodać oświadczenie o ściółce? Wiem że jakoś załącznikiem nie merytorycznym się da? Bo chyba z takim czymś nie ma co zawracać głowy doradcy.

Opublikowano

@Celownik07

I co z tym materiałem siewnym?

Nie ma szans jako trzeci ekoschemat na działce? Robić z de minimis?

Kolejna sprawa przez ich chore normy muszę zaznaczyć że obsisna część działki kwalifikatem bo kupione po 130kg a oni minimum 150 mają w wytycznych.

Czyli mus działkę podzielićna pszenicę z kwalifikatu i drugą bez?

Opublikowano

Ja robie teraz aby działki pasowały , bo musze zrobić plan nawozowy , według prawa powinien być zrobiony prze da zasiewami po żniwach, ale tak sie nie da , bo co roku niektóre działki zmieniają powierzchnie według agencji

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Agrest napisał(a):

@Celownik07 poo zwiększeniu gospodarstwa nie mogę uzyskać 65% zbóż by mieć Zsu.

Czy przejdzie jeśli 2ha agrestu zasadzonego jesienią napiszę jako gorczycę? Oczywiście zasieję ją w międzyrzędziach.

Ale chyba przegięcie?

Lepiej wyrzucić którąś działkę zbożową z dopłat?

Jak to jest z tym mat. Siewnym?

Zaznacz dzialke najszybciej schodzaca z pola np. jeczmien jako mieszanka zbozowo straczkowa. Rok temu chyba przechodzilo.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Byłem sie dowiedzieć w agencji i w odrze że gdy nie da sie podać uprawy na tuz a nie ma jej w strefie Gaec 2 to można wysłać z błędem ale trzeba dodać rozbieżność i napisać co tam rośnie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał(a):

@Celownik07

I co z tym materiałem siewnym?

Nie ma szans jako trzeci ekoschemat na działce? Robić z de minimis?

Kolejna sprawa przez ich chore normy muszę zaznaczyć że obsisna część działki kwalifikatem bo kupione po 130kg a oni minimum 150 mają w wytycznych.

Czyli mus działkę podzielićna pszenicę z kwalifikatu i drugą bez?

nie wnioskuje o material siewny wiec ci nie podpowiem bo wiem tyle co z artykułów wyczytam

Opublikowano
25 minut temu, asus921 napisał(a):

Zaznacz dzialke najszybciej schodzaca z pola np. jeczmien jako mieszanka zbozowo straczkowa. Rok temu chyba przechodzilo.

A nie dziękuję. Wyrzucę ze 2 ha z dopłat i powinno się spiąć.

Na takim przekręcie w razie wypadku to płynę na grubo i na lata bo z automatu utrata zsu do blisko 40ha i kara pewno na 3 lata🤕🤕🤕🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, asus921 napisał(a):

@Agrest

Skad wziales te kary?

1.

W razie kontroli np stsierdzą że 1,5ha było zbożem a nie mieszanką

Po wyrzuceniu tej działki jako mieszankę okaże się że przekraczam 65% zbóż i nie należy się zsu do około 40 ha

3

Niezgodność i przedeklarowanie powyżej wszelakich  norm

Sankcje na 3 lata.

Tak wnioskuję

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał(a):

A nie dziękuję. Wyrzucę ze 2 ha z dopłat i powinno się spiąć.

Na takim przekręcie w razie wypadku to płynę na grubo i na lata bo z automatu utrata zsu do blisko 40ha i kara pewno na 3 lata🤕🤕🤕🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

też tak kiedyś chciałem zrobić ale doradca mnie straszył że arimr będzie widział że nikt na tę działkę nie złożył wniosku a ktoś ją przecież uprawia w domyśle ty. Może to jest jakiś mit 

Daj komuś w rodzinie tę działkę do wniosku. Podzileisz się dopłatammi i na tym zarobisz.

• Like 1
Opublikowano

Mi sie wydaje, że z materiałem siewnym aktualnie jest błąd. Wszędzie piszą, że on sie nie wlicza w te dwa ekoschematy, a w aplikacji jak sie go zaznaczy to już mozna tylko jeden wybrać. Pewnie to zmienia i trzeba czekać.

Opublikowano

ja rozumiem to tak ze sam material siewny jako ekoschemat to sie wlicza w te dwa na 1działce - nie wliczaja sie kolejne mu "towarzyszace" ktore są przy nim obowiazkowe- jak miedzyplony,

pisalem ze byl filmik z ta rudą dyrektorka od doplat i ona tłumaczyla co i jak, ale teraz nie moge go znaleźć.

Opublikowano

Tylko ten międzyplon zje dopłatę za materiał, chyba że jakoś źle rozumiem międzyplon ścierniskowy (którego nie zamierzam zresztą siać bo później pustynia, na dziś lepiej wcześniej zaorać)

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał(a):

1.

W razie kontroli np stsierdzą że 1,5ha było zbożem a nie mieszanką

Po wyrzuceniu tej działki jako mieszankę okaże się że przekraczam 65% zbóż i nie należy się zsu do około 40 ha

3

Niezgodność i przedeklarowanie powyżej wszelakich  norm

Sankcje na 3 lata.

Tak wnioskuję

Kazdy ma swoj rozum. Ja to czytam tak, ze zasiane bylo, slabo powschodzilo/przemarzlo i zostalo samo zboze. Jak szanowna kontrola chce, to co najwyzej moze zamiast mieszanki zaliczyc sam jeczmien/pszenzyto. Nie wiem skad wnioskujesz o sankcjach na 3 lata. Druga sprawa kontrole zaczynaja raczej od konca lipca, wiec juz na sciernisku.

Opublikowano

Pobawiłem się w usuwanie działek i bez sensu. wywaliłem ponad 2,5ha i nadal 67% zbóż.

Dodałem jedną działkę którą mógłbym dokupić i posiać łubin i dalej kiszka.

Zamieniłem 2,5 ha posadzonych jagodowych na uprawę mieszaną i gra, ale ryzyko duże.

No i wychodzi że najlepiej zlikwidować 1,5 ha zasianej pszenicy jarej i zasiać gorczycę lub rzodkiew lub dorzucić wyki i zrobić faktycznie mieszankę . Tylko wówczas tego nie zbiorę i nie sprzedam. więc najkorzystniej gorczyca na nasiona. Motylków nie da rady bo azotu pod korzeń poszło. Ech... się nie chciało dokładnie rozpisać gruntów ornych po zakupie...

3 minuty temu, asus921 napisał(a):

Kazdy ma swoj rozum. Ja to czytam tak, ze zasiane bylo, slabo powschodzilo/przemarzlo i zostalo samo zboze. Jak szanowna kontrola chce, to co najwyzej moze zamiast mieszanki zaliczyc sam jeczmien/pszenzyto. Nie wiem skad wnioskujesz o sankcjach na 3 lata. Druga sprawa kontrole zaczynaja raczej od konca lipca, wiec juz na sciernisku.

tracąc mieszankę wchodzę w przedeklarowanie  procenta zbóż. a to wiąże się z niesłusznym zadeklarowaniem ekoschematu ZSU w gospo. czyli przedeklarowanie o 100% tej płatności. czyli i tu nie pamiętam ale dwukrotność kary za ekoschemat =/- 20tys zł plus zabrane dopłaty na kolejne lata z uwagi na wagę uchybień

Tak ja to rozumiem

Opublikowano

Kurna, przecież od pierwszego roku są progi kar

3% tylko pomniejszenie o błąd.

Powyżej 3% do chyba 20, kara za błąd x2, powyżej 20-50% zabranie płatności

Powyżej 50% sankcje trzyletnie

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Agrest napisał(a):

Pobawiłem się w usuwanie działek i bez sensu. wywaliłem ponad 2,5ha i nadal 67% zbóż.

Dodałem jedną działkę którą mógłbym dokupić i posiać łubin i dalej kiszka.

Zamieniłem 2,5 ha posadzonych jagodowych na uprawę mieszaną i gra, ale ryzyko duże.

No i wychodzi że najlepiej zlikwidować 1,5 ha zasianej pszenicy jarej i zasiać gorczycę lub rzodkiew lub dorzucić wyki i zrobić faktycznie mieszankę . Tylko wówczas tego nie zbiorę i nie sprzedam. więc najkorzystniej gorczyca na nasiona. Motylków nie da rady bo azotu pod korzeń poszło. Ech... się nie chciało dokładnie rozpisać gruntów ornych po zakupie...

tracąc mieszankę wchodzę w przedeklarowanie  procenta zbóż. a to wiąże się z niesłusznym zadeklarowaniem ekoschematu ZSU w gospo. czyli przedeklarowanie o 100% tej płatności. czyli i tu nie pamiętam ale dwukrotność kary za ekoschemat =/- 20tys zł plus zabrane dopłaty na kolejne lata z uwagi na wagę uchybień

Tak ja to rozumiem

Gorczyca ma działanie pozytywne na glebę ? 

Edytowane przez Stach123
n
Opublikowano
5 minut temu, Stach123 napisał(a):

Widzę że kolega ma problem nadludzki hahhah tym bardziej że posiada jęczmień ozimy który się zbiera wcześniej niż się kończy nabór wniosków . Jak mieszanka ze strączkami robi za rośline pozytywnie wpływającą na glebę  to taki znowu problem wrzucić worek grochu  na 2 ha w jary jęczmień i opryskać tak żeby został  groch i potem opierdolić jakiemuś hodowcy i mieć sumienie spokojne  . 

15 maja kosz jęczmień? to ty dobry jesteś. takich kombinatorów to do dołu z wpanem