Skocz do zawartości

Kłopoty z owsem

maniek321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam ogromny kłopot i nie wiem co robić. Nie dość że susza dobiła w tym roku to jeszcze takiego przypadku z owsem nie miałem. Jakby zatrzymał się w czasie. Żadnego oprysku nie dostał od czasu zasiania, boję się dać odżywki bo nadal jest susza. Jak myślicie co z tym zrobić? Zaryzykować i dać odżywkę? 

20240605_202014.jpg

12 godzin temu, koordynator napisał:

Jaka gleba? Ile dostał azotu?

Między 4 a 5 piachy. 150kg/ha zawsze tak sieje. Nie wiem co się stało, czy to po jakimś oprysku z zeszłego roku. Kukurydza była przed nim. Nie wiem co robić, czy prysnąć na grzyba i dać odżywkę, czy lepiej wjechać gruberem i kukurydzę zasiac, może lepiej urosnie. Dziś w nocy spadło ok 10l wody 

1 godzinę temu, akmaly napisał:

Jasne paski na liściach to efekt żerowania skrzypionki. 

Po pierwsze to zniszcz skrzypionkę a później to już tylko wyciągnięcie wniosków aby w przyszłości lepiej wyszło. 

Tylko właśnie jakich, na susze nic nie poradzę 

Edytowane przez maniek321

55 minut temu, koordynator napisał:

Jeżeli 4 klasa to nie takie piachy. Widać dołem jest zielony. Jakby go coś od góry przypaliło i przychamowało . U mnie jest już całkowicie wykłoszony.

Byłem w kilku firmach z środkami chemicznymi. Już nie da się z tym nic zrobić. Owies do likwidacji niestety, coś go przypaliło, tylko nie wiadomo co. Może po poprzedniej uprawie jeszcze coś zostało w glebie. Temat do zamknięcia 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Matmij
      Witam,
      Zakładam nowy temat na temat uprawy i nawożenia owsa ozimego. Jest to co raz bardziej popularna odmiana owsa:
      W tym temacie chciałbym poruszyć tematy:
      Problem: Czy mieliście jakiś konkretny problem związany z uprawą owsa ozimego (np. choroby, szkodniki, niskie plony)? Informacja:  Ogólne informacje na temat uprawy, nawożenia, odmian, czy zbioru? Doświadczenia: Wasze doświadczenia dotyczące konkretnych aspektów uprawy owsa ozimego? Porada: Rady dotyczącej konkretnej sytuacji (np. wybór odmiany, termin siewu)?
    • Przez mlodyrolnik3
      Witam

Jestem tu nowy i jestem nowym rolnikiem.
      Mam zamiar zasiać owies i napiszcie czy wszystko dobrze będę robił.

1. Było wcześniej pszenżyto
      2. Nic nie było robione od czasu żniw, ponieważ dopiero teraz wydzierżawiłem tą ziemie.
      3. Jest tam trochę perzu i mam zamiar jutro to podorać (zobaczę jak będzie szło).
      4. No wiosnę tak gdzieś 2 tyg. przed sianiem zaoram.
      5. Później trzeba rozsiać nawóz ale nie wiem jaki? Możecie mi coś polecić i w jakich dawkach go siać? Po jakim czasie mam to zdrapać i zasiać owies??
      5. Po zdrapanym powlekę i zasieje owies.
      6. Trzeba jeszcze raz sypnąć nawozem ale po jakim czasie?? I jakim nawozem??
      7. Trzeba opryskać tylko nie wiem kiedy i jakim opryskiem??

Jak możecie to odpowiedzcie na moje pytania i jak coś jest źle to poprawcie.
      Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
    • Przez polonezz15
      Witam poszukuję instrukcji obsługi siewnika reform semo 77 i próbę kręcono 
    • Przez macius11157
      Witam czy ma ktoś jakieś sprawdzone środki do jesiennego odchwaszczania owsa ozimego?
    • Przez Seba2110
      Czy duża ilość skrzypionki może zniszczyć owies? Bo całe pole jest białe? Czym to zwalczyć?
  • Dodaj nową pozycję...
v