Skocz do zawartości

Prasa New Holland 650 problem z mechanizmem wysuwającym siatkę / sznurek

kr9814

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem z prasą New Holland 650. Mianowicie gdy prasa normalnie pracuje w pewnym momencie zacina się mechanizm podający siatkę tzn. podczas kończenia owijania beli mechanizm wraca na swój punkt startowy razem z siłownikiem, który go wysuwa (siłownik jest całkowicie złożony). Gdy przychodzi do owinięcia następnej beli, mechanizm nie chce się wysunąć. Siłownik nie reaguje.

Wydaje mi się że nie jest to problem związany z siłownikiem, ponieważ mam w prasie dwa tryby pracy (siatka / sznurek) i gdy przełączam na sznurek to siłownik i mechanizm podający go również nie chce ruszyć. Opisany problem ustaje po odczekaniu kilkunastu minut i oba siłowniki znów zaczynają wysuwać mechanizm podający. Z dodatkowych aspektów zauważyłem, że mechanizm reaguje na manualne opuszczenie w dół natomiast do góry już nie. To samo dzieje się w trybie automatycznym. Z dodatkowych uwag mogę powiedzieć, że czasem trzeba manualnie opuszczać mechanizm podczas owijania beli, ponieważ w trybie automatycznym potrafi stanąć mniej więcej w połowie. Mam wrażenie że jest tutaj jakiś problem związany z elektryką, natomiast nie potrafię go zidentyfikować.  

Interesującą rzeczą jest fakt, że problem ten występuje mniej więcej raz w sezonie, zazwyczaj na początku, co pozwala na w miarę normalną prace, ale jest to dość uciążliwe, ponieważ podczas wykonania kilku bel nagle trzeba przerwać prace.

Jeżeli jest tutaj osoba, która miała podobny problem i chciała by się podzielić rozwiązaniem będę bardzo wdzięczny. Jeżeli to czytasz i masz jakiś pomysł, śmiało go napisz. Za wszelkie komentarze z góry dziękuje.