Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Celownik07

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie

Starostwo to jest inny wymiar logiki. Ja tam już raz osiwiałem przy pozwoleniu na budowę domu i więcej nie mam zamiaru.

Mimo, że miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszczał łączenie budynku mieszkalnego z budynkiem towarzyszącym to odrzucali pozwolenie dlatego, że w ogólnej definicji budynku - budynek musi potrafić sam się utrzymać - nie mogły mieć wspólnej konstrukcji nośnej, miały być oddylatowane i nie mieć pomiędzy sobą zrobionych przejść (drzwi).

27 minut temu, masa24 napisał(a):

albo trafiacie na jakis debili w starostwach albo złe przedstawicie temat albo nie wiem . 

czesc odpowiadających wam zapewne myśli ze chcecie taki zbiornik zakopać albo wylać betonowy 

kupujac pojemnik który dziś stoi pod jednym budynkiem jutro pod drugim , gdzie tu jest związanie z gruntem albo jakaś przesłanka żeby nazwać to budowa ,????

No no, lepiej posłuchać pisarza wniosków za kasę i później przepychać się że starostwem czy agencja niż zapytać u źródła. Jeden już tu pisał że sprawa do wygrania w sądzie 😆

• Like 1

Ja babie wytłumaczyłem dokładnie naziemny z tworzywa sztucznego 2000l tyle co mały basen ogrodowy dla dzieci, usytuowany pod rynna na 4cegłach bez filozofii  i udziwniania - nawet podałem ze w prawie budowlanym jest ze zbiornik na paliwo 5m3 jest zwolniony i oczka wodne do iluś tam m2 tez a tu pewnie jakis chochlik i nie jest i może można na zgłoszenie lub jest uproszczona procedura tego wniosku na budowe, swój odręczny szkic itd i przejdzie. Nie, Pozwolenie na budowe z planem zagospodarowania terenu przez projektanta z uprawnieniami XDDDD albo czekać na uchwałe zmieniajaca prawo budownalne i tego artykułu .

Czekam na stanowisko sprawdzającego wniosek, nie bede sie kopał z koniem jak wyjaśnienia nie pomogą. Moze i jakbym robil wniosek na 200k to by mi zależało, a na lekko ponad 20k to mam w pompie. bede mial 17punktów.

• Sad 1

tak sobie myśle, a jakby ten mauzer postawic na kółkach/przyczepce?- prawo budowlane nie obowiazuje :). I w sumie to by było niegłupie tłumaczenie tez w BWI - zbiornik do retencji wody o pojemnosci 2000l umieszczony bedzie na pojeździe kołowym typu lekka przyczepka 1osiowa, dzięki czemu będzie on nietrwale związany z gruntem w efekcie czego pozwolenie na budowę takiej instalacji nie obowiązuje. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania będzie możliwość mobilności zestawu by móc wykorzystać zebraną wodę opadową w dowolnym miejscu w którym aktualnie zajdzie taka potrzeba. :)

mówią ze polak kombinator a to sami urzednicy nas do tego zmuszają.

• Like 1
  • Haha 1

Orientował się ktoś co kryje się pod określenie systemy lub urządzenia do ponownego wykorzystywania, filtrowania lub uzdatniania wody? Mam studnie głębinową i mam zamiar kupić odżelaziacz wody i zastanawiam się czy może bym się dodatkowo na dofinansowanie załapał. Woda oczywiście do wykonywania oprysków 😄

7 godzin temu, masa24 napisał(a):

albo trafiacie na jakis debili w starostwach albo złe przedstawicie temat albo nie wiem

czesc odpowiadających wam zapewne myśli ze chcecie taki zbiornik zakopać albo wylać betonowy 

kupujac pojemnik który dziś stoi pod jednym budynkiem jutro pod drugim , gdzie tu jest związanie z gruntem albo jakaś przesłanka żeby nazwać to budowa ,????

A powinieneś. Jako solidny doradca, pewnie wystosowałeś pismo z takim zapytaniem do właściwego sobie urzędu i trafiwszy na nie debila, dysponujesz odpowiedzią na piśmie, pozytywną, i na jej podstawie, jako, jak wspomniałem na wstępie, solidny doradca, z przekonaniem zalecasz ten kierunek pozyskiwania punktów, w celu realizacji omawianej interwencji. 
Nie bądź niesolidna firma i podziel się z zainteresowanymi tą odpowiedzią na piśmie z urzędu. 

na odpowiedz czekam i oczywiście nie podzielę sie bo wszyscy tutaj dysponujecie rozległa wiedza . 

po drugie myśląc logicznie jak można oczekiwać pozwolenia na budowę na obiekt nie związany trwale z gruntem ?😀

to jaka jestem firma nie jest twoim problemem. po drugie nie chcecie punktów to nie wnioskujcie , ja problemu nie widzę 

trzeba najpierw rozróżnić budowę , jakie cechy ma posiadać budowa żeby wogoke starać się o pozwolenie 

https://wartowiedziec.pl/zarzadzanie-przestrzenia/64367-z-wokandy-podziemny-zbiornik-na-wode-bez-pozwolenia-na-budowe

tu masz wyrok sadu na temat BUDOWY podziemnego zbiornika .

Ja już sie cofam, nie dyskutuje. Jak sie BWI przypomni o PZnB to podeśle skriny fachowca z agrofoto i dodam jako załącznik. Niebywałe żeby fachman swoje opinie opierał na wyroku sądu, mam nadzieje że klientów też przeprowadzi przez ewentualną kilkuletnią batalie na wokandach  

• Like 1

7 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

Ja babie wytłumaczyłem dokładnie naziemny z tworzywa sztucznego 2000l tyle co mały basen ogrodowy dla dzieci, usytuowany pod rynna na 4cegłach bez filozofii  i udziwniania - nawet podałem ze w prawie budowlanym jest ze zbiornik na paliwo 5m3 jest zwolniony i oczka wodne do iluś tam m2 tez a tu pewnie jakis chochlik i nie jest i może można na zgłoszenie lub jest uproszczona procedura tego wniosku na budowe, swój odręczny szkic itd i przejdzie. Nie, Pozwolenie na budowe z planem zagospodarowania terenu przez projektanta z uprawnieniami XDDDD albo czekać na uchwałe zmieniajaca prawo budownalne i tego artykułu .

Czekam na stanowisko sprawdzającego wniosek, nie bede sie kopał z koniem jak wyjaśnienia nie pomogą. Moze i jakbym robil wniosek na 200k to by mi zależało, a na lekko ponad 20k to mam w pompie. bede mial 17punktów.

Masakra jakaś 🙆‍♂️

Tych " wyrokow" NSA jest multum w tej sprawie, pytanie czy za 4punkty chce się szarpac. 

4 minuty temu, migacz napisał(a):

Ja mam na moją wodę 15 k litrów i stoi na wylewce betonowej. Ministerstwo nie pytało o pozwolenia. Zdjęcia wysłane i tyle

Czytalem ze duzo osob odpuściło ten program wlasnie z tego powodu co zaowocowalo wlasnie checia zmiany przepisow. Jak narazie projekt ustawy uwalony. 

Osobiscie obieram strategie jak wyzej- mauzer na kolkach w razie potrzeby. Nie przejdzie to ten cel odpuszcze. 

11 minut temu, Matey napisał(a):

Panie fachmanie, jeśli to nie jest na Twoją głowę usuń konto.

BWI obchodzą przepisy a nie opinie samozwańczego z agrofoto czy tam fejsa

możesz ty usunąć , myśle ze jestem tu znacznie dłużej niż ty

Edytowane przez masa24
  • Haha 1

jeżeli tak myślisz jak widzisz cyferki na profilu to biada Twoim klientom, ja tylko mam nadzieję że zapewniasz swoim klientom fachową obsługę do końca zobowiazania.

@d4rekcofnij się pare postów wyżej, dzwoniłem do BWI i BWI bedzie wymagało papierow na etapie wezwania do uzupełnień