Skocz do zawartości

Interwencja I.10.4 Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu

Celownik07

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Ad1. Jak nie masz zwierzat nic tam nie pisz, pomin ta zakladke.

Ad2. Jezeli nawet nie robisz inwestycji to zakladka budynki jest obowiązkowa- pisz wszystkie obiekty ktore sa uwzględnione w wypisie z rejestru gruntow dla twojej dzialki/siedliska/gospodarstwa- te ktore sa naniesione na geoportalu ( bez mieszkalnych). Napisz ich krotka charakterystyke mur/drewno z czego dach i ilo spadowy , wymiary i ile pomieszczen tyle powinno wystarczyc i tyle ja pisalem- a raczej skopiowalem ze starego RMG bo tam tez byla ta zakladka.

Co w przypadku gdy sa zwierzeta, a wnioskuje o produkcje roslinna (bez punktow za zwierzaca) ?

Co do budynkow to nie rozumiem co to za inwigilacja w ogole jest. Co ma wspolnego hala czy garaz np. z opryskiwaczem na ktory jest wniosek... A kontrola tego to juz w ogole zart. Prosze nam oddac 200tys za opryskiwacz i bezorkowca, bo pana hala ma 300m2, a we wniosu wpisal pan 250... Jeszcze mi tego brakowalo, zeby mi ktos po katach zagladal.

Chyba jeden z ostatnich takich naborów .

Dalsza przyszłość rolnictwa w Europie to chyba będzie równia pochyła w dół, najpierw Mercosur , później brak kasy na wpr, ukraina , do tego prawdopodobnie Chiny wprowadza cła na import produktów rolno-spozywych z Europy. UE rozłoży na łopatki rodzime rolnictwo 

Raczej zostaną tylko najwytrwalsi 

https://www.agrofoto.pl/articles/prawo/komisja-europejska-chce-zlikwidowac-budzet-wspolnej-polityki-rolnej-wiele-na-to-wskazuje-2522530

• Like 1

9 godzin temu, asus921 napisał(a):

Co w przypadku gdy sa zwierzeta, a wnioskuje o produkcje roslinna (bez punktow za zwierzaca) ?

Co do budynkow to nie rozumiem co to za inwigilacja w ogole jest. Co ma wspolnego hala czy garaz np. z opryskiwaczem na ktory jest wniosek... A kontrola tego to juz w ogole zart. Prosze nam oddac 200tys za opryskiwacz i bezorkowca, bo pana hala ma 300m2, a we wniosu wpisal pan 250... Jeszcze mi tego brakowalo, zeby mi ktos po katach zagladal.

Dlatego ja wpisałem tylko: przechowalnia 600m2, garaż 300m2 i tyle. Bedzie mało, będę dopisywał.

• Like 2

9 godzin temu, asus921 napisał(a):

chcesz wziać udział w ich grze musisz przestrzegać ich zasad. gra dla chętnych jest.

co do zwierzat - ja bym nie pisal jezeli nie bierzesz punktów i chyba tak mówiła babka na szkoleniu.

9 godzin temu, naczilu napisał(a):

29. Programy komputerowe do bilansowania dawek pokarmowych i żywienia zwierząt gospodarskich

jeśli dostęp do programu można wykupić na rok to trzeba przez 5 lat płacić? 

w rolnictwie 4.0 od razu na 3lata wymagali abonament z tego co czytałem w tamtym temacie. tu może być podobnie.

8 godzin temu, sw_kamil napisał(a):

Dalsza przyszłość rolnictwa w Europie to chyba będzie równia pochyła w dół, najpierw Mercosur , później brak kasy na wpr, ukraina , do tego prawdopodobnie Chiny wprowadza cła na import produktów rolno-spozywych z Europy. UE rozłoży na łopatki rodzime rolnictwo 

Raczej zostaną tylko najwytrwalsi

mały wróci do podziemi i bedzie jak jeszcze w latach '2000..wszystko na swój użytek..tylko za jego eko kiełbase bedziesz płacił w konspiracji nie 30zł/kg jak w sklepie a 60-80zł/kg.

• Like 2

W dniu 9.11.2024 o 17:05, GRZES1545 napisał(a):

Jak masz trawy jakiekolwiek  to kosiarka chyba powinna przejść. 

musza być TUZ, TnaGO nie przejda pod zazielenienie- taki paradoks

1 godzinę temu, Ksawery napisał(a):

Przepraszam w sensie , że za ten rok dopiero pierwszy raz będę składac o dopłaty, czyli w przyszłym roku;)

wyjaśnione nizej

W dniu 9.11.2024 o 18:36, Matey napisał(a):

trzeba trzeba, kolega w grupie pisze wniosek i pisarz powiedzial ze zrobi +30pkt i baniaka na wode nie wezmie :D

policzmy:

jest prowadzony chów powyżej 60 DJP i nie więcej niż 210 DJP – przyznaje się 4 punkty;

powierzchnia upraw ogrodniczych powyżej 15 ha – przyznaje się 6 punktów

Zastosowanie rozwiązań cyfrowych przyznaje się 2 punkty

Operacja realizowana przez grupę rolników przyznaje się 6 punktów

Poprawa efektywności wykorzystania nawozów przyznaje się 4 punkty

Zmniejszenie zużycia lub poprawa efektywności wykorzystania środków ochrony roślin niechemicznej ochrony roślin – przyznaje się 6 punktów

Poprawa gospodarowania wodą przyznaje się 4 punkty

Poprawa sekwestracji węgla lub bioróżnorodności gleby przyznaje się 6 punktów

Położenie gospodarstwa na obszarze Natura 2000 przyznaje się 1 punkt

w sumie 39punktów. Odjąc baniak na wode 35punktów. Wiec teoretycznie możliwe... teoretycznie.

Edytowane przez Celownik07
  • Like 1

22 godziny temu, lysonzi1 napisał(a):

Opryskiwacz będzie można jeśli będą zachowane parametry, a czy bezorkowca można będzie zmienić z 3 na 4 to nie wiem, bo będą oceniać racjonalność dokonywanych zakupów i np 3 może Ci przysługiwać a 4 np nie. Niech się wypowie jakiś fachowiec.

ps. dlaczego horsch a nie amazone?

Bardziej chodzi mi o to kiedy bd mógł zmienić maszynę podana we wniosku bo z ziemi co mam to nawet 5m mi przyznają ale po prostu na szybko wrzuciłem ofertę na 3m a teraz plany się zmieniają ze pasuje wziasc 4m 

co do opryskiwacza to raczej zdecyduje się na horscha bo jednak ta większa ilość końcówek na m belki pozwala na więcej , amazone jest dosyc prostym opryskiwaczem przy horschu (tak w skrócie , jest wiele więcej rzeczy co przekonuje mnie do horscha ) 

Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

musza być TUZ, TnaGO nie przejda pod zazielenienie- taki paradoks

no to nie mozesz, bo dopłaty za 2024 sa brane pod uwage we wniosku. a ty chcesz w 2025r. pisz na rodziców (tego co wzial doplaty2024) a później przejmiesz zobowiazania.

policzmy:

jest prowadzony chów powyżej 60 DJP i nie więcej niż 210 DJP – przyznaje się 4 punkty;

powierzchnia upraw ogrodniczych powyżej 15 ha – przyznaje się 6 punktów

Zastosowanie rozwiązań cyfrowych przyznaje się 2 punkty

Operacja realizowana przez grupę rolników przyznaje się 6 punktów

Poprawa efektywności wykorzystania nawozów przyznaje się 4 punkty

Zmniejszenie zużycia lub poprawa efektywności wykorzystania środków ochrony roślin niechemicznej ochrony roślin – przyznaje się 6 punktów

Poprawa gospodarowania wodą przyznaje się 4 punkty

Poprawa sekwestracji węgla lub bioróżnorodności gleby przyznaje się 6 punktów

Położenie gospodarstwa na obszarze Natura 2000 przyznaje się 1 punkt

w sumie 39punktów. Odjąc baniak na wode 35punktów. Wiec teoretycznie możliwe... teoretycznie.

dlaczego mówisz ze człowiek wyżej nie może składać wniosku w obecnej kampanii na ochronę srodowiska ????